Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ με την ευγενική υποστήριξη της Παπαστράτος ΑΒΕΣ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δεσμός για τασχολεία» για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης σε σχολεία της χώρας, θα πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό με πετρέλαιο θέρμανσης σε Δημοτικό Σχολείο στην Καβάλα.

Η «Παπαστράτος» (θυγατρική της πολυεθνικής Philip Morris), αξιοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα της θέρμανσης, βρίσκει έδαφος να εισβάλλει στα σχολεία, βρίσκοντας αρωγούς στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Παιδείας της τρικομματικής Κυβέρνησης, τις Διευθύνσεις Επαίδευσης, τον Περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ, το Δήμαρχο Καβάλας και κάθε είδους «μη» κερδοσκοπικές οργανώσεις, που ξεκοκκαλίζουν κάθε χρόνο χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπουργεία. Όλη δηλαδή η κρατική μηχανή δουλεύει για τις επιχειρήσεις αυτές!

Την ώρα που το δημόσιο σχολείο, η εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός και το έργο του περνάνε σε όλο και μεγαλύτερη απαξίωση, με δραματικές ελλείψεις σε καθηγητές, με σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα ούτε για πετρέλαιο, ούτε για τα βασικά αναλώσιμα, όταν ο μισθός πετσοκόβεται ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας, την ώρα που δρομολογούνται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης», το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες!

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από την αρχή είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις αυτές.Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις εκθέσεις του ΟΑΣΑ, τις συνθήκες της Ε.Ε. της Μπολόνια και της Λισαβόνα, αλλά ακόμα και τα δικά μας –που είναι καθαρέςεφαρμογές των παραπάνω εντολών- όπως η εγκύκλιος αυτοαξιολόγησης τηςσχολικής μονάδας, ή το Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ, το πρόσφατο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Εκεί θα δει καθαρά ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την είσοδο των ιδιωτών και επιχειρήσεων στα σχολεία.

Πρώτα, όπως γίνεται και σ’ αυτήν την περίπτωση, με τη μορφή χορηγιών (ή όπως πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, όπου η Κόκα Κόλα, θα έφτιαχνε ένα σχολείο) και σε λίγο καιρό, με τις επιχειρήσεις να είναι οι ρυθμιστές του προγράμματος σπουδών, πάντα προς όφελός τους. Πάει πολύ όμως πολυεθνικοί όμιλοι που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους, ανάλογα με τα κέρδη τους, εταιρείες που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών, να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας!

Και είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται επειδή η Κυβέρνηση δεν είναι καλή ή επειδή βρισκόμαστε σε κρίση. Στην Ε.Ε. τωνκαπιταλιστών αυτά είναι κοινή πρακτική. Μεγάλες εταιρείες να διευθύνουν και να κατευθύνουν σχολεία και πανεπιστήμια, με μαθητές, γονείς, φοιτητές και καθηγητές να είναι οι μόνοι χαμένοι στην υπόθεση αυτή. Όχι μόνο οικονομικά ή εργασιακά αλλά ακόμα και για αυτή καθαυτή την ουσία: τη μόρφωση. Είναι λοιπόν φανερό ότι όσοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την Ε.Ε., αλλά και το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση λένε συνειδητά ψέματα, συσκοτίζουν την αλήθεια, σπέρνουν αυταπάτες. Δεν γίνεται κάποιος να υποστηρίζει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη διδασκαλία της επιστημονικής και ιστορικής αλήθειας. Δηλαδή, να είναι και με το «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα». Η Ε.Ε. είναι ένωση του κεφαλαίου απέναντι στους λαούς.

Κατανοούμε βέβαια τους γονείς και τους μαθητές, που δε θέλουν να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο και προκειμένου να έχουν θέρμανση και σωστές συνθήκες για το μάθημα, θα δεχτούν ακόμα και αυτό. Αλλά τους καλούμε την αδικία αυτή που νιώθουν και την οργή που τους πνίγει να την κάνουν μαζική και οργανωμένη δράση, μαζί με τα συνδικάτα και τους άλλους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν, πιο δυναμικά από ποτέ την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από  το κράτος.

Να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλυφτούν όλες τις ανάγκες των σχολείων.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
•ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ».
•ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *