Τραμπουκισμοί και αθλιότητες εναντίον μελών της Επιτροπής Αγώνα Φυλής και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης

Φασιστικές πρακτικές ακόμη και από δημοτικούς συμβούλους της Δεξιάς στο δημοτικό συμβούλιο της 28/2 με στόχο τους αγωνιζόμενους κατοίκους εναντίον της χωματερής

Από τραμπουκισμούς και  επιχείρηση τρομοκράτησης εναντίον  κατοίκων, μελών της Επιτροπής Αγώνα Φυλής για το άμεσο, οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής καθώς και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  του δήμου Φυλής το βράδυ της Πέμπτης 28 Φεβρουαρίου.

Στην ημερήσια διάταξη  της συνεδρίασης και με πρωτοβουλία του δημάρχου Τ. Μπουραΐμη, το βασικό θέμα ήταν η λήψη απόφασης για το μέλλον της χωματερής.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του πρώην δημάρχου Άνω Λιοσίων  Χρ. Παππού τα αίματα «άναψαν» όταν κάτοικοι  διαμαρτυρήθηκαν για  την πολιτική που άσκησε  και με την οποία όχι μόνο δεν έγιναν βήματα για το κλείσιμο της χωματερής, αλλά αντιθέτως  επεκτάθηκε  ο χώρος, οι δραστηριότητες και οι συμβάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Τότε θερμόαιμοι  σύμβουλοι και στελέχη της παράταξης του – η οποία στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία –  επιχείρησαν να επιτεθούν σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα,  ωστόσο τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και τα πνεύματα προσωρινά ηρέμησαν.

Ωστόσο όταν ο πρώην δήμαρχος επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων οι οποίοι έδωσαν αγώνες  για το κλείσιμο της χωματερής, μέλος της Επιτροπής απλώς επισήμανε ότι αυτός (σσ ο πρώην δήμαρχος) δεν ήταν παρών στους αγώνες. Τότε μαινόμενοι τραμπούκοι της παράταξης της Δεξιάς στο δήμο  άρχισαν να απειλούν και να φωνάζουν  στο μέλος της Επιτροπής να ανακαλέσει και τελικά βιαιοπράγησαν εναντίον του και η συμπλοκή γενικεύτηκε.  (Δείτε το σχετικό βίντεο).

Το ζήτημα ασφαλώς δεν είναι ούτε  θέμα προσωπικής βεντέτας ή  ένα άστοχο και τυχαίο περιστατικό βίας. Το ζήτημα είναι άκρως πολιτικό και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όχι απλώς του δήμου Φυλής,  είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.  Η φασιστική νοοτροπία μελών της δεξιάς παράταξης, αλλά δυστυχώς όχι μόνο αυτής,  εδράζεται  αφενός στη συγκάλυψη ενός αμαρτωλού παρελθόντος και αφετέρου υποκρύπτει την ουσιαστική συμφωνία  με τη λειτουργία της χωματερής  και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, θέση η οποία επιβεβαιώνεται στην πράξη και από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Πού βρίσκεται το πρόβλημα;  Μα φυσικά στη μοιρασιά και  όπου μοιρασιά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη  τα οποία έχουν φύγει από το δήμο και αποδίδονται σε αυτόν από την Περιφέρεια η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Παράλληλα η Περιφέρεια έχει και το σχεδιασμό και ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική εκ των οποίων τα δύο σχεδιάζονται  για την περιοχή. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η περιφέρεια οφείλει  μεγάλα ποσά από τα αντισταθμιστικά οφέλη τα οποία δεν έχει αποδώσει στο δήμο Φυλής.  Επιπλέον ο δήμος είναι υπερχρεωμένος  κουβαλώντας  τεράστια χρέη από τις «αμαρτωλές διοικήσεις» Παπαδήμα και Παππού.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει και τη σημερινή αντίληψη  σε επίπεδο κυρίαρχων παρατάξεων στο δήμο οι οποίες στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία διάθεση να αντιταχθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και να απαιτήσουν την άμεση απομάκρυνση χωματερής και εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά αντιθέτως βρίσκονται σε συγκυριακή αντιπαράθεση με την περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση με αντικείμενο τη διαχείριση των πόρων από τα ανταποδοτικά και αντισταθμιστικά οφέλη.

Σε αυτό  το πλαίσιο  ήταν και η πρόταση του δημάρχου Τ. Μπουραΐμη για  τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή  τοπικών φορέων και επιτροπών κατοίκων της περιοχής  προκειμένου να καταληφθεί η χωματερή και να αναλάβει τη διοίκηση της, άρα και την  άμεση  πρόσβαση στους οικονομικούς πόρος, μέχρι τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης  λειτουργίας της χωματερής της Φυλής, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014. Πρόταση η οποία καμία σχέση δεν έχει με το κλείσιμο της χωματερής που είναι και η λαϊκή απαίτηση έπειτα από 45 χρόνια λειτουργάς  της χωματερής που έχουν επιβαρύνει σε απίστευτο βαθμό και έχουν υποβαθμίσει συνολικά της ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική. Η πρόταση αυτή του νυν δημάρχου υιοθετήθηκε από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας , της Δεξιάς και  μια δήθεν ανεξάρτητη παράταξη  με καταβολές στο ΠΑΣΟΚ.

Το  πρόβλημα της χωματερής έχει πολλές και σημαντικές πλευρές  και η Επιτροπή Αγώνα της Φυλής  δίνει εδώ και χρόνια μάχες για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής και πιέζουν με όρους κινήματος  ώστε  να αποτραπεί η εγκατάσταση  εργοστασίων διαχείρισης στην περιοχή όπως προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του  «ανταγωνιστικού διαλόγου» για τα εργοστάσια στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου αναφέρει  αναδεικνύοντας το ζήτημα :

«Άλλωστε η όλη αδιαφανής και σκοτεινή διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου», που επιλέχθηκε και με την αποδοχή της Ε.Ε. καταδεικνύει και το πόσο «βρωμάει» η όλη κατά τα άλλα νομότυπη διαδικασία, αφού δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιώτη εργολάβο να επιλέξει ο ίδιος την τεχνολογία και την μέθοδο επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς να αποκλείονται οι καταστροφικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέθοδοι όπως είναι η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών.

Χωρίς οι ιδιώτες-εργολάβοι να βάλουν δικά τους κεφάλαια, τους χαρίζονται τουλάχιστον 438 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου 23% ΦΠΑ με τιμές 01-01-2012 από κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι ίδιοι διεκδικούν άλλα 150 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και υποχρεώνουν το κράτος, δηλαδή εμάς τους πολίτες σε περίπτωση που ο όγκος των συνολικών σκουπιδιών μας είναι μικρότερος από 1.655.000 τόνους τον χρόνο να τους αποζημιώνουμε και από πάνω!!!!!!!

Λόγω του υπερδιπλασιασμού του κόστους ανά τόνο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) από 45€ που είναι σήμερα, θα εκτοξευτεί στα 100€ ανά τόνο με βέβαιη τάση να φθάσει και τα 230€ ανά τόνο.

Τα ήδη εξαθλιωμένα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν τραγικά μέσω των δημοτικών τελών, την στιγμή που οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την διαχείριση θα απομυζήσουν πάνω από 3,5 δις. ευρώ!!!! Και σίγουρα μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, το μισθολογικό καθεστώς και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., θα δεχθούν πολύ σοβαρό πλήγμα.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της ήδη επιβαρυμένης περιοχής μας και οι μολυσματικές ασθένειες για τους κατοίκους, θα είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Πώς να μην «σφάζονται οι γαμπροί» των σκουπιδιών της Αττικής, όπως οι κ.κ. Μπόμπολας, Περιστέρης, Κόκκαλης, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Λασκαρίδης, Λάτσης και οι Γερμανοί τοποτηρητές Φούχτελ και Ράιχενμπαχ και να στήνουν χορό γύρω απ΄ τον πακτωλό των χρημάτων που δίνουν τα σκουπίδια;

Άλλωστε η Μέρκελ όταν ήρθε στην Αθήνα, στην συνάντηση που είχε με την υφιστάμενή της Ελληνική Κυβέρνηση και με τους Έλληνες εργολάβους-επιχειρηματίες, ως πρώτο «αναπτυξιακό» έργο για την χώρα μας απαίτησε να είναι «Η διαχείριση των σκουπιδιών και ιδιαίτερα αυτών της Αττικής».

Και ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει αποκλεισθεί αυτός ο τρόπος της θερμικής επεξεργασίας, όντας καταστροφικός όπως επιστημονικά έχει αποδειχθεί, στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) θέλοντας να εξυπηρετήσει ακριβώς ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, όχι απλά το επιτρέπει αλλά μέσα από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η ντόπια τροϊκανή Κυβέρνηση μας επιβάλλει να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το κόστος του δικού τους πλούτου εις βάρος της δικής μας υγείας, της μείωσης του εξαθλιωμένου μισθού μας και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Βέβαια και σήμερα όπως και όλα αυτά τα χρόνια είχαν συμπαραστάτες και συνεργούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξέπλενε το έγκλημα της χωματερής διεκδικώντας αντισταθμιστικά οφέλη! Ακόμα και τώρα που δήθεν καλούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους κατοίκους δεν πτοούνται να μας εμπαίζουν…».

Επειδή το ζήτημα είμαι κοινό και φλέγον οι Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή συνεδρίασαν από κοινού και εξέδωσαν κοινό ψήφισμα στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρουν : «Ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος εγκρίθηκε το 2003 και τροποποιήθηκε το 2006, κινείται στην αδιέξοδη λογική διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης με συνδυασμό των παρακάτω αξόνων:

•    Περιβαλλοντική καταστροφή των επιλεγμένων περιοχών με θάψιμο των σκουπιδιών σε χωματερές (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) και με καύση απορριμμάτων ή με μεθόδους προπομπούς της καύσης (σε Φυλή – Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό).

•    Συγκεντρωτική διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων με μεγάλα ιδιωτικά έργα, για ποσότητες και μεθόδους που υπονομεύουν την ανακύκλωση.
•    Οικονομική επιβάρυνση (τουλάχιστον τριπλασιασμός των Δημοτικών Τελών μέσω της ΔΕΗ) λόγω της ογκώδους ποσότητας (σήμερα διαχειρίζονται 2,5 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο στην Αττική), της ιδιωτικοποίησης της συλλογής, μεταφοράς, και διαχείρισης των απορριμμάτων για 27 χρόνια με κοστοβόρες μεθόδους διαχείρισης (π.χ. καύση για παραγωγή ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας).
•    Την ιδιωτικοποίηση των θέσεων εργασίας στην καθαριότητα.
•    Δημιουργία εργοστασίων τεχνολογίας η οποία θα επιλεγεί από τον ανάδοχο των έργων».

Στη συνέχεια το ψήφισμα αναφέρει  : «Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την δημοπράτηση των εργοστασίων σε Άνω Λιόσια – Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα. Επτά διμοιρίες των ΜΑΤ επιστράτευσε η συγκυβέρνηση της Ν.Δ–ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ δια του εντολοδόχου της περιφερειάρχη κ. Σγουρού προκειμένου να τρομοκρατήσει τους κατοίκους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΔΣΝΑ. Εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά την ίδια συνταγή του «σοκ και δέους» – όπως και σε κάθε κίνημα αντίστασης του λαού μας που ζούμε τα τελευταία χρόνια – επιδιώκει να τσακίσει κάθε αντίσταση των κατοίκων ενάντια στην ξεπερασμένη και εγκληματική λειτουργία εργοστασίων καύσης. Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας είναι γι’ αυτούς «εφιάλτης» που δεν πρέπει να επαναληφθεί, προκειμένου να συνεχισθούν απρόσκοπτα, οι διαδικασίες εφαρμογής του μεγαλύτερου μνημονιακού έργου – απ΄ το οποίο θα αποκομίσουν τεράστια οικονομικά οφέλη ξένες και ντόπιες ιδιωτικές εταιρείες, μέσα απ΄ το χρυσοφόρο εμπόρευμα των σκουπιδιών. Άλλωστε η όλη αδιαφανής και σκοτεινή διαδικασία του «ανταγωνιστικού διαλόγου», που επιλέχθηκε και με την αποδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει και το πόσο «βρωμάει» η κατά τα άλλα νομότυπη διαδικασία, αφού δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιώτη εργολάβο να επιλέξει ο ίδιος την τεχνολογία και την μέθοδο επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων με εγγυημένες και παράνομα τεράστιες ποσότητες, χωρίς να αποκλείονται οι καταστροφικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέθοδοι όπως είναι η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών.

Σύμφωνα και με τα παραπάνω αποφασίσαμε ότι:

Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για ενότητα του αγώνα και προχωρούμε στο συντονισμό των κινημάτων. Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του υπάρχοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και αντικατάστασή του από άλλον ο οποίος θα κινείται στους παρακάτω άξονες:

•    Εδώ και τώρα ανατροπή του παρόντα ΠΕΣΔΑ! – Νέο ΠΕΣΔΑ με αποκλειστικό κριτήριο το ευρύτερο κοινωνικό και περιβαλλοντικό συμφέρον!

•    Εδώ και τώρα πρόληψη – μείωση των απορριμμάτων!

•    Εδώ και τώρα διαλογή στην πηγή!

•    Εδώ και τώρα ανταποδοτική για τους πολίτες ανακύκλωση / κομποστοποίηση / επαναχρησιμοποίηση!

•    Εδώ και τώρα κλείσιμο της χωματερής της Φυλής και των εγκαταστάσεων που λειτουργούν μέσα στο χώρο της και αποκατάσταση της περιοχής!

•    Όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ ή εργοστάσιο καύσης σε Γραμματικό και Κερατέα.

•    Απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που, εκτός των άλλων, είναι υπερδιαστασιολογημένες για να δέχονται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης – κ.λ.π.

•    Καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο.

•    Προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

•    Κανένα εργοστάσιο καύσης και παραγωγής δευτερογενών καυσίμων οποιασδήποτε τεχνολογίας.

•    Καμία ρυπογόνα δραστηριότητα εντός κατοικημένης περιοχής.

•    Καμία αύξηση των δημοτικών τελών.

•    Όχι στη μετακύλιση του κόστους κατασκευής και διαχείρισης των έργων στους εργαζόμενους.

•    Προστασία των θέσεων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις για την ανάπτυξη Παναττικού κινήματος για την προώθηση των πιο πάνω αιτημάτων».

Για τα γεγονότα που συνέβησαν την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο της Φυλής αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης  – καταγγελίας της Επιτροπής Αγώνα Φυλής για το άμεσο, οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής  την οποία και θα παρουσιάσουμε από το Βαθύ Κόκκινο. Ωστόσο πρακτικές τρομοκρατίας, εκφοβισμού και τραμπουκισμοί  δεν είναι ικανοί να ανακόψουν  ούτε τη λαϊκή οργή ούτε να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων και της Επιτροπής  οι οποίοι με την πάλη τους και με όρους μαζικού κινήματος θα ανατρέψουν τόσο τα σχέδια της κυβέρνησης όσο και του δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *