Θρηνούν το χαμό του πρόεδρου των φτωχών στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική(Βίντεο)

CHAVEZΓράφει ο β.ariaditis

Έφυγε από τη ζωή,ο πρόεδρος της Βενεζουέλας  Ούγκο  Τσάβες, ύστερα από την πολύμηνη μάχη που έδωσε  με τον καρκίνο. Την  ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν. Μαντούρο, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Ούγκο  Τσάβες  ύστερα από το τελευταίο ταξίδι του στην Κούβα για θεραπεία.

Στη χώρα της  Μπολιβαριανής  δημοκρατίας έχει κηρυχτεί  εφταήμερο πένθος ενώ η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή και αναμένεται να παραστούν αρκετοί  ηγέτες χωρών και εκπρόσωποι κρατών από την Λατινική Αμερική κι όλο τον κόσμο .

Ο Ούγκο  Τσάβες  εκπρόσωπος ενός νέου κοινωνικού ριζοσπαστισμού που εδραιώνεται σε κινήματα και κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής ,κατόρθωσε με το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ (MBR). που ίδρυσε το 1982 και μετονομάστηκε σε  »Κίνημα 5η Δημοκρατία»  το 1992 να κερδίσει τις εκλογές του 1998:  με το εντυπωσιακό 56%.

Από κει και μετά ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής  αναδιανομής και εκδημοκρατισμού και το 2000 θα επανεκλεγεί ,με ποσοστό  59,5%, για να εκλεγεί  ξανά το 2006 και το 2012,αφού πρώτα είχε ανακοινώσει την περιπέτεια της υγείας του με τον καρκίνο . Παρά τα εμπόδια και τον πόλεμο της   φιλοαμερικανικής αστικής αντιπολίτευσης  που κορυφώθηκε με την απόπειρα στρατιωτικού  πραξικοπήματος το 2002 εναντίων του, ο Ούγκο  Τσάβες θα καταφέρει με το έργο του να κερδίσει τη συμπάθεια των καταπιεσμένων στρωμάτων της χώρας του και δίκαια να χαρακτηρισθεί ως ο «πρόεδρος των φτωχών.

Η ανακοίνωση το θανάτου του Ούγκο  Τσάβες  γέμισε την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας στο πένθος που βγαίνοντας αυθόρμητα στους δρόμους υπόσχονται πως θα συνεχίσουν την επανάσταση φωνάζοντας συνθήματα όπως : «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται», «Είμαστε ο Τσάβες». Αντίθετα οπαδοί της αντιπολίτευσης δεν έκρυψαν το μέγεθος  της χαράς τους .

Ανάλογα ήταν και τα κοντράστ των συναισθημάτων μεταξύ των κρατών και των ηγετών της Αμερικής.

Η Κούβα πιστή αδερφική  σύμμαχος της Βενεζουέλας και του προέδρου Τσάβες  κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος  και μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Αβάνας δηλώνει  πως: «Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες»,  και πως ο «Ούγκο Τσάβες  είναι Κουβανός»

Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο ηγέτης της Βολιβίας, Έβο  Μοράλες, που  χαρακτήρισε τον Τσάβες  αδερφό  και πώς σε λίγες μέρες θα παραβρίσκεται στο Καράκας.

Δηλώσεις επίσης έκαναν:

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης» τόνισε ,καθώς και η κυβέρνηση της Νικαράγουας που δήλωσε πως : «δεν πεθαίνουν ποτέ μεγάλοι άνδρες σαν τον Τσάβες.»

Την μεγάλη απώλεια με το θάνατο του Τσάβες  δήλωσαν και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Χιλής  Ντίλμα  Ρούσεφ, και Σεμπάστιαν Πινέρα, που παρά τις διαφορές και τις διαφωνίες τους εκτίμησαν και οι δύο το μέγεθος της συμβολής του Τσάβες στην υπόθεση της Λατινικής Αμερικής. 

Στην αντίπερα όχθη η κυβέρνηση των Ηνωμένων πολιτειών δια στόματος του Μπαράκ Ομπάμα, προέβλεψε μια νέα σχέση μεταξύ των Η.Π.Α. και της Βενεζουέλας δηλώνοντας: «Όπως η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Συγκινητική είναι επίσης είναι και η ανάρτηση των συντρόφων από το μπλοκ Sierra Maestra που  συχνά έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε κείμενα και αναλύσεις για την Λατινική Αμερική.

Να τονίσουμε τέλος πως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χούα ,ο λαός της χώρας θα ανακηρύξει το νέο του πρόεδρο σε εκλογές που θα ακολουθήσουν σε 30 ημέρες . Έως  τότε δε καθήκοντα προέδρου θα εκτελεί ο αντιπρόεδρος  Ν. Μαντούρο,    

Στο βίντεο που παρακολουθούμε βλέπουμε τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να τραγουδά το Εθνικό ύμνο της Βενεζουέλας μαζί με το λαό της χώρας του πράγμα που συνήθιζε να κάνει τακτικά τραγουδώντας επίσης μαζί τους και τα τραγούδια του λαϊκού τους πολισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *