Αυτοδιαχειριζόμενο Παντοπωλείο Εξαρχείων "Ζήκος"

imagesΤο Αυτοδιαχειριζόμενο Παντοπωλείο Εξαρχείων «ΖΗΚΟΣ» είναι μια συμμετοχική δομή που στηρίζει και προωθεί το οριζόντιο και αλληλέγγυο εμπόριο φιλοδοξώντας μέσα από συλλογικές, αδιαμεσολάβητες διαδικασίες να συμβάλλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της κοινότητας των Εξαρχείων.

Είναι μια δομή κοινωνικής αντεπίθεσης, δημιούργημα της Συνέλευσης «Κατοίκων, Συλλογικοτήτων και Κοινωνικών Εγχειρημάτων των Εξαρχείων» και αποτελεί τμήμα ενός συλλογικότερου αγώνα για χειραφέτηση και αυτονόμηση από τους μηχανισμούς της εξουσίας και του κράτους.

Συνδιαμορφώνουμε και αποφασίζουμε στη συνέλευση του παντοπωλείου: παραγωγοί – καταναλωτές – ομάδα διαχείρισης. Επιδιώκουμε σύνδεση και συνεργασία με κολεκτίβες, κοινωνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτοδιαχειριζόμενα αγροτικά εγχειρήματα, αυτόνομες μικρές μονάδες παραγωγής, μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, δομές αλληλέγγυου εμπορίου.

Το εγχείρημα στηρίζεται σε σχέσεις αμοιβαιότητας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης πέρα από κάθε εξουσιαστική και εμπορευματική σχέση εκμετάλλευσης και είναι ανοιχτό σε επίπεδο συνδιαμόρφωσης και διάδρασης με άτομα, ομάδες, συλλογικότητες που αποδέχονται τόσο τα πολιτικά του προτάγματα όσο και τις λειτουργικές του διαδικασίες. Σε αυτή τη δομή εντάσσεται και η «ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΖΗΚΟΥ» που πραγματώνει την αδιαμεσολάβητη σύνδεση του καταναλωτή με δίκτυα μικρών παραγωγών.

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Διατροφικού Δικτύου, μιας Πλατφόρμας ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης στο πλαίσιο της διάχυσης της διατροφικής αυτονομίας, της δημιουργίας δομών αντίστασης και του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα παρόμοιων εγχειρημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *