-Λοβέρδος: “Και εσείς? Τι σύμπτωση, το ίδιο και εμείς, το κράτος είναι ο #1 οφειλέτης των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά σιγά μην τους τα δώσουμε”
“Δώρο” στους εργοδότες 7,5 δισ. χρέη στο ΙΚΑ!
Νέα πρωτοφανή χαριστική ρύθμιση σε 300.000 επιχειρήσεις που χρωστούν σχεδόν 9 δισ. ευρώ (μόνο στο ΙΚΑ) πρόσφερε με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος.
Συγκεκριμένα, με νέα ευνοϊκή ρύθμιση παρέχει έκπτωση έως 80% στις ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές 300.000 επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία ή έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης. Μάλιστα, στη ρύθμιση προβλέπεται πως αυτά ισχύουν και για οφειλέτες «οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ή έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλετών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 3833/10 και τηρούν τους όρους αυτής».
*Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας, μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης των άρθρων του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, απέσυρε μεν τα επίμαχα άρθρα 73 και 74, για τη διαιτησία, τα οποία ωστόσο θα επανέλθουν εντός τριμήνου με Προεδρικό Διάταγμα. Επίσης, για αυτή την εξέλιξη της τελευταίας στιγμής επικαλέστηκε “κοινή θέση και συμφωνία των “κοινωνικών εταίρων” για το θέμα της διαιτησίας”, προκαλώντας την άμεση διάψευση και τη σφοδρή αντίδραση των συνδικάτων.
Καραμπόλα Διαιτησίας με Δώρα
ΣΚΛΗΡΥΝΑΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Η απόσυρση, τελικά, της διάταξης για τη Διαιτησία αφ’ ενός αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση ΓΣΕΕ-Λοβέρδου για τις κρατικές παρεμβάσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφ’ ετέρου οδήγησε τον ΣΕΒ σε σκλήρυνση της στάσης έναντι των συνδικάτων στο ζήτημα της διασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού.
Να σημειωθεί ότι η απόσυρση της διάταξης με την οποία αφαιρούνταν το καταφύγιο της Διαιτησίας για τους εργαζομένους προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλος φέρεται να εξέφρασε την… απογοήτευσή του για την εμπλοκή των κομμάτων και των πολιτικών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπονοώντας δηλαδή την εμπλοκή του Μαξίμου στην απόσυρση της λεόντειας ρύθμισης υπέρ των εργοδοτών. Εστω και αν η ανατροπή του σημερινού status επιχειρήθηκε και πάλι με νόμο, δηλαδή κρατική παρέμβαση. ε ναι, αλλά αυτή η παρέμβαση ήταν υπέρ τους, άρα ήταν “καλή”
Μετά την εξέλιξη αυτή ετέθησαν νέα εμπόδια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς ασφαλείας στον ιδιωτικό τομέα, με τον ΣΕΒ να διαμηνύει ότι δεν δέχεται ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στις πάγιες μηνιαίες αποδοχές (διάχυση ουσιαστικά στους υπόλοιπους 12). Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών, αλλά δεν αναμένεται πρόοδος στο ζήτημα της διασφάλισης των Δώρων. Εκτός ίσως από κάποια διακήρυξη από τους εργοδότες περί σεβασμού των επιπλέον μισθών. Κάτι που δεν διασφαλίζει ότι αυτοί δεν θα μπουν στο μάτι των επιτηρητών και της κυβέρνησης σε ένα επόμενο κύμα μέτρων «προσαρμογής». Πόσο μάλλον όταν ακόμη και οι αμοιβές του ιδιωτικού τομέα ελέγχονται από την τρόικα των επιτηρητών για τη μειωμένη… ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Αφήστε μια απάντηση