Ούτε το κούρεμα Ούτε τον κουρέα – Σημειώσεις για την συγκυρία

kypros-10 -To κούρεμα των καταθέσεων και τα άλλα μνημονιακά μέτρα που έρχονται δεν μπορούν να εξηγηθούν μέσα από το πρίσμα της καλής ή κακής διαχείρισης της οικονομίας. Μόλις μια βδομάδα πριν εξάλλου η διακυβέρνηση του τόπου ήταν στα χέρια του αριστερού ΑΚΕΛ, το οποίο δέχτηκε και προώθησε μνημονιακούς νόμους χωρίς καν να έχει συμφωνήσει το τελικό μνημόνιο και χωρίς φυσικά να πάρει λεφτά από το πολυδιαφημιζόμενο δάνειο. Η μεγάλη απογοήτευση του κόσμου για την οικονομική κατάντια εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές με την ανάδειξη του ΔΗΣΥ στην εξουσία.

-Η κοινωνικοποίηση των ζημιών εις βάρος των μικροκαταθετών δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η νεοφιλελεύθερη λογική απαιτεί κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων, ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου πλούτου και την ανά πάσα στιγμή κάλυψη των ζημιών του κεφαλαίου από τους εργαζόμενους.

  • Πολύ σύντομα φάνηκε ότι ο Αναστασιάδης αδυνατούσε να σταθεί στο ύψος των προεκλογικών του δεσμεύσεων και να πείσει τους νεοφιλελεύθερους “φίλους του” στην Ευρώπη να στηρίξουν τις πολιτικές που ο ίδιος είχε εξαγγείλει. Η αναμενόμενη στήριξη προς τις τοπικές ελίτ στην οποία προσδοκούσε ο Αναστασιάδης προσέκρουσε στα συμφέροντα των ισχυρότερων υπερεθνικών ελίτ οι οποίες στόχευσαν την οικειοποίηση του εγχώριου πλούτου. Το κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις απώλειες του ντόπιου κεφαλαίου του οποίου τα συμφέροντα και εκπροσωπεί.
  • Το επόμενο διάστημα το κράτος επιστρατεύοντας διάφορες στρατηγικές θα αποπειραθεί να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς: θα επικαλεστεί το εθνικό συμφέρον, την προοπτική του φυσικού αερίου και για όσους δεν μασάνε την ωμή καταστολή στο όνομα του νόμου και της τάξης.
  • Όπως φάνηκε από τις πρώτες συγκεντρώσεις κατά του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, οι αντιδράσεις προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα . Εμείς, ως μέρος του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, δεν θεωρούμε οποιαδήποτε αρχή ικανή να διαχειρίζεται τις ζωές μας. Δεν ταυτιζόμαστε de facto με οποιονδήποτε αρθρώνει αντιμνημονιακό λόγο ούτε θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κοινωνικά δίκαιη λύση μέσα στο υφιστάμενο καπιταλιστικό σύστημα. Η σημερινή συστημική κρίση είναι για μας ένα ακόμη πεδίο δράσης για την ανάπτυξη ενός κοινωνικού κινήματος ανατροπής. Θα συνεργαστούμε λοιπόν με όσες και όσους προσανατολίζονται προς αυτή την προοπτική.

συσπείρωση ατάκτων
σύντροφισσες και σύντροφοι από τον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο

Λευκωσία – 19 Μαρτίου 2013

το κείμενο μοιράστηκε στη Λευκωσία και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την βουλή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *