Πώς τα πάνε οι λομπίστες τώρα με την κρίση;

Μέχρι τώρα πάντως τα πάνε πολύ καλά. Κανένας βέβαια δεν τους “γουστάρει” από το λαό, αλλά από την άλλη δεν τους ενοχλούν κιόλας, οπότε συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους.

Τώρα μάλιστα που τα πράγματα είναι και πιο κρίσιμα, με νομοθεσίες για το τραπεζικό σύστημα, ή με “έκτακτα” γεγονότα όπως πχ η πετρελαιοκηλίδα της ΒΡ, θα κοντεύουν να πάθουν υπερκόπωση οι “κακόμοιροι” οι λομπίστες από την πολύ δουλειά, και μπορεί εμείς να τους κοροιδεύουμε, αλλά βέβαια αυτοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν (σε αντίθεση με εμάς που ρημαζόμαστε σε καθημερινή βάση):

Πλουσιότεροι οι λομπίστες της Ουάσιγκτον
Τα έσοδά τους πέρυσι αυξήθηκαν κατά 5%, φθάνοντας τα 3,5 δισ. δολάρια

Την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Κογκρέσο για τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ, ο διακεκριμένος λομπίστας Τόνι Ποντέστα συναντήθηκε με έναν από τους βουλευτές για ένα τελικό «χτένισμα» της διατύπωσης και για μια συζήτηση των επιπτώσεων που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα για τις πολλές εταιρείες που είναι πελάτες του. Oταν η συνάντηση τελείωσε, ο κ. Ποντέστα στράφηκε σε άλλο πελάτη, την ΒΡ, για να βοηθήσει την εταιρεία να επιπλεύσει στα ταραγμένα ύδατα του Κογκρέσου και, εν ολίγοις, να αποτρέψει την επιδείνωση μιας ήδη κακής κατάστασης.

Επί σειράν εβδομάδων, τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα στο Κογκρέσο ήταν η εκκαθάριση της Γουόλ Στριτ και το καθάρισμα των ακτών του Κόλπου του Μεξικού. Κανείς δεν απορεί που ο κ. Ποντέστα –συλλέκτης κεφαλαίων για τους Δημοκρατικούς, φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης και μέλος εξέχουσας οικογένειας της Ουάσιγκτον– είχε μεγάλο λόγο και στα δύο.

Σε μια περίοδο εξαιρετικά καλή για τους λομπίστες, ο όμιλος Podesta ανθεί. Από τους μεγαλύτερους παίκτες της Ουάσιγκτον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σήμερα, καθώς διαθέτει ικανότητες άσκησης επιρροής στο Κογκρέσο, το επίκεντρο επικών διενέξεων για την περίθαλψη, τα πακέτα διάσωσης και τη νομοθεσία περί τα χρηματοοικονομικά. Για τους λομπίστες, η νομοθετική ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα υπήρξε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα πλήρους απασχόλησης, όπου 2.500 άτομα εργάστηκαν μόνο για τη χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση.

Τα αποτελέσματα συχνά είναι κρυμμένα στα ψιλά γράμματα. Στα μέτρα για τη Γουόλ Στριτ, π. χ., ο κ. Ποντέστα άσκησε πίεση για 25 διαφορετικά ζητήματα για λογαριασμό μεγάλων παικτών, όπως η Bank of America, αλλά και μικρότερων.

Για την ΒΡ ενήργησε κυρίως ως σύνδεσμος ανάμεσα στους ερευνητές του Κογκρέσου και στην επίμαχη εταιρεία. Για παράδειγμα, η εταιρεία βοήθησε στην κατάρτιση χρονοδιαγράμματος που έδωσε στην ΒΡ περισσότερο χρόνο να καταθέσει εταιρικά έγγραφα ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο κ. Ποντέστα αποτελεί μέρος της ελίτ των λομπιστών της βιομηχανίας. Παρά την ύφεση (ή μήπως εξαιτίας της?), οι λομπίστες έχουν περισσότερη ζήτηση από ποτέ. Oπως παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Ποντέστα, «ο πρόεδρος υπερβάλλει σχετικά με τη δύναμή μας, αλλά αυξάνει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας».

Τα έσοδα που κατέγραψαν πέρυσι οι περισσότεροι από 11.000 ομοσπονδιακοί λομπίστες ήταν αυξημένα κατά 5% έναντι του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τα 3,5 δισ. δολάρια. Οι προμήθειες της Podesta Group έχουν υπερδιπλασιασθεί από το 2006, στα 25,7 εκατ. δολάρια πέρυσι. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Podesta Group τριπλασίασε το προσωπικό της.
Η δραστηριότητά του διοχετεύεται κυρίως στο Κογκρέσο, όπου οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε τεράστια, ιστορικής σημασίας μέτρα.

Σύμφωνα με τον Ρόγκαν Κερς, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ειδικό επί του θέματος, οι καλύτεροι λομπίστες «έχουν την ικανότητα να εργάζονται πάνω σε διάφορα θέματα και τομείς της κυβέρνησης – αλλά και με όλα τα πολιτικά κόμματα». Ανθρωποι όπως ο Τόνι Ποντέστα, λέει, «δεν θα κουνήσουν ένα μαγικό ραβδί και θα εξαφανιστούν όλα τα προβλήματα της ΒΡ». Oμως, οι πελάτες του «θα πάρουν ένα δείγμα τού πώς θα επιτύχουν στην Ουάσιγκτον».

Λόγω του στάτους του, ο κ. Ποντέστα έχει γίνει στόχος. Οι υπέρμαχοι της χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης επιμένουν ότι οι στενές σχέσεις του με τους βουλευτές και η άφθονη οικονομική βοήθεια που τους προσέφερε –έχει συνεισφέρει περισσότερα από 600.000 δολάρια συνολικά σε υποψηφίους και πολιτικές επιτροπές– διαφθείρουν την πολιτική διαδικασία. Θεωρούν ότι «οι λομπίστες είναι οι μπράβοι που ανοίγουν πόρτες και κερδίζουν πρόσβαση και επιρροή για λογαριασμό των πελατών τους».

Παρά την αντίληψη που επικρατεί για το επάγγελμά του, ο κ. Ποντέστα υποστηρίζει ότι βασικός του ρόλος είναι να παρέχει πληροφορίες στους βουλευτές και όχι να ασκεί επιρροή. «Τα μέλη της Βουλής θέλουν να καταλαβαίνουν τι κάνουν», επιμένει. «Βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων όταν κατανοούν τις επιπτώσεις τού τι σχεδιάζουν». αχαχαχαχαχ, μας δουλεύουν και μέσα στα μούτρα μας

Πρώην βουλευτές

Οι υπερ-λομπίστες της Ουάσιγκτον (σχεδόν όλοι άνδρες, με λαμπρή εξαίρεση τη σύζυγο του κ. Ποντέστα, Χέδερ) συνήθως διαπρέπουν σε άλλους τομείς της πολιτικής πριν στραφούν σε αυτήν τη δραστηριότητα. Κάποια μέλη της συγκεκριμένης ελίτ, όπως ο Μπομπ Ντόουλ, πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ή οι πρώην βουλευτές Τομ Ντάουνι και Βιν Ουέμπερ, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Αλλοι εργάστηκαν στο παρασκήνιο του Κογκρέσου, όπως ο Στιβ Ελμεντορφ, στενός συνεργάτης του πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής, Ρίτσαρντ Γκέφαρντ. ΄Η διακρίθηκαν σε εκτελεστικά καθήκοντα, όπως ο Τζέικ Κουίν, σύμβουλος του προέδρου Κλίντον, και ο 66χρονος κ. Ποντέστα, που είχε εργαστεί ως δικηγόρος του περιοδικού Rolling Stone.

Και βέβαια, μη νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στη “μακρινή” Αμερική.
Τα λόμπι στις ΗΠΑ είναι “παλιά” ιστορία, και τα ευρωπαικά ΜΜΕ την αναδεικνύουν περισσότερο απ’ ότι αναδεικνύουν τα λόμπι στην ΕΕ, που είναι σχετικά “καινούργιο φρούτο”, και δεν πολυμιλάει κανένας (τα ευρωπαικά ΜΜΕ σιωπούν, τα αμερικάνικα δεν ασχολούνται και τόσο με τα ευρωπαικά λόμπι).

Περισσότερα για τα -πολύ εντυπωσιακά- κατορθώματα των λόμπι στην ευρωβουλή εδώ και εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *