ΠΑΑΣ: Ο κυπριακός λαός στον κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

paas-1 Το σχέδιο του «κουρέματος» των κυπριακών τραπεζών που ήδη απορρίφθηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πλειοψηφία και χωρίς ούτε ένα «ναι», προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο ιμπεριαλιστικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο σε βάρος της Κύπρου που προωθούν ΕΕ και ΔΝΤ, και πίσω από το οποίο βρίσκονται ο ευρωπαϊκός και αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, η προσπάθεια της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας να ενισχύσουν την πολιτική και οικονομική επιρροή τους στην Κύπρο προσέκρουσαν τόσο στο ΟΧΙ της Κύπρου όσο και στην έντονη αντίδραση του ρώσικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος έχει τεράστια κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες και ο οποίος δεν θα αποδεχθεί τόσο εύκολα το ξεπέταγμά του από το νησί και ένα ακόμα πλήγμα στη συνολική παρουσία του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η απόφαση του Γιούρογκρουπ ανοίγει ξανά και με πολύ πιο οξυμμένο τρόπο τον ασκό των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για την κυριαρχία στην περιοχή. Εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς η οποία τροφοδοτείται τόσο από την πολιτική ξένης εξάρτησης όσο και από τους τυχοδιωκτισμούς των ντόπιων πολιτικών ηγεσιών.

Οι αυταπάτες και οι πανηγυρισμοί για την “πολυδιάστατη” πολιτική Χριστόφια που δήθεν κατάφερε τη συνεργασία ΗΠΑ, Ισραήλ, ΕΕ αλλά και Ρωσίας γύρω από την Κύπρο με όχημα την εξόρυξη-αξιοποίηση του αέριου της κυπριακής ΑΟΖ έλαβαν τέλος! Οι ιμπεριαλιστές επιστρέφουν εκδικητικά μετά το συντριπτικό «όχι» του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν για διχοτόμηση και μετατροπή του νησιού σε προτεκτοράτο. Επαναφέρουν τα σχέδιά τους μέσα από τους εκβιασμούς των μνημονίων και στριμώχνουν αφόρητα την κυπριακή αστική τάξη.

Η πρόσφατη νίκη του Αναστασιάδη, εκλεκτού της Δύσης και υπέρμαχου του κακόφημου σχεδίου Ανάν, επιταχύνει τη διαδικασία ολοκληρωτικής άλωσης του νησιού από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές που απαιτούν μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό της Κύπρου τον ασφυκτικότερο γεωπολιτικό έλεγχό της.

Το «Σχέδιο Β» που αναζητείται τώρα μπορεί μεν να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό, όμως αυτός θα είναι εύθραυστος και προσωρινός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό τον κυπριακό λαό. Επιπλέον, αυτή η απόφαση του Γιούρογκρουπ έθεσε σε αμφισβήτηση και όλη την προσπάθεια κεντρικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες και νέες απαιτήσεις για αιματηρές θυσίες από τους λαούς της ΕΕ.

Τρέχει και δεν φτάνει η ελληνική άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της που, ανήμπορες να αρθρώσουν την οποιαδήποτε αντίρρηση στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, υπερψήφισαν την απόφαση του Γιούρογκρουπ, και τώρα προσπαθούν να βρουν τρόπους να αποσβέσουν τους κλυδωνισμούς που ήδη έχει δημιουργήσει αυτή η εξέλιξη και στην ντόπια οικονομία

Η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι στο μάτι του κυκλώνα που προκαλεί ο άγριος και καταστροφικός για τους λαούς γεωπολιτικός ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών. Τα ιμπεριαλιστικά μαχαίρια ακονίζονται για τη λεία που δεν είναι μόνο οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου, αλλά ο συνολικότερος έλεγχος του νησιού σαν μια σημαντική πλατφόρμα και βάση εξόρμησης των ιμπεριαλιστών για όλη τη γύρω περιοχή. Και αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για το λαό του νησιού, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους.

Σήμερα, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής ενότητας του κυπριακού λαού, η δημιουργία μετώπου αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία ενάντια σε αντιδραστικούς εθνικισμούς, ενάντια στις εξαρτημένες και τυχοδιωκτικές αστικές τάξεις στις χώρες αυτές. Όσο οι λαοί βρίσκονται στη γωνία, οι φιλοδοξίες και οι αντιθέσεις αυτών των εξαρτημένων αστικών τάξεων αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ επικίνδυνα.

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
    ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *