Κυριακή 24/3 στις 21:00 προβολή της ταινίας του Σίντνεϊ Λιούμετ "Συναγερμός Θανάτου" στην Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

failΗ κινηματογραφική ομάδα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης σας καλεί στην προβολή της αντιπολεμικής περιπέτειας “Συναγερμός Θανάτου” (Fail-Safe, 1964, 112′) του Σίντνεϊ Λιούμετ.

Ο “Συναγερμός Θανάτου” του Λιούμετ είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει στη σκιά της πασίγνωστης σάτιρας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα”, μιας και ο Κιούμπρικ απαίτησε και πέτυχε να πείσει την κοινή τους εταιρία παραγωγής να κυκλοφορήσει πρώτη η ταινία του στους κινηματογράφους.

Έχοντας παρόμοιο θέμα, το αποτέλεσμα ήταν ο “Συναγερμός Θανάτου” να βγει στις αίθουσες μετά την “παρωδία του” και -παρά τις καλές κριτικές- να αφήσει αδιάφορους τους περισσότερους θεατές. Μεγάλη η αδικία για μια ταινία που τόσο το αντιπολεμικό της μήνυμα όσο και η κινηματογραφική της αξία, οι αξιομνημόνευτες ερμηνείες (προεξέχοντος του Χένρι Φόντα στο ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ αλλά και των Γουόλτερ Ματάου, Λάρι Χάγκμαν, Φρανκ Όβερτον) και το έντονο σασπένς που οδηγεί κλιμακωτά στο δραματικό φινάλε θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη τύχη στις αίθουσες και στην ιστορία του κινηματογράφου.

Στον “Συναγερμό Θανάτου” που εκτός της καταγγελίας του ψυχροπολεμικού κλίματος ασκείται έντονη κριτική στην αλόγιστη και απάνθρωπη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του πολέμου, μια μοίρα μαχητικών αεροπλάνων διατάσσεται να πετάξει μέχρι τη Μόσχα και να χρησιμοποιήσει τον ατομικό οπλισμό της ξεκινώντας ολοκληρωτικό πόλεμο με τους “κόκκινους”.

Η οδηγία όμως οφείλεται σε δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων του Πενταγώνου και μόλις γίνεται αντιληπτή δεν είναι δυνατόν να ανακληθεί από το στρατιωτικό επιτελείο. Η πολεμική μηχανή εντέλει επικρατεί της κοινής λογικής και τα αποτελέσματα είναι τραγικά, μιας και όταν κινείσαι για καιρό στην κόψη του ξυραφιού αργά ή γρήγορα θα πληρώσεις τις τραγικές συνέπειες.

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου
τηλ: 2114013060
http://ergatikilesxi.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *