O αγώνας των εργαζομένων της Γενικής Ταχυδρομικής είναι αγώνας όλων μας

γ,τ, 04012013773Ο αγώνας στο franchise της γενικής ταχυδρομικής Αιγάλεω ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2012 με τους εργαζόμενους να είναι 4 μήνες απλήρωτοι ενώ ταυτόχρονα κάποιοι δούλευαν ανασφάλιστοι (μαύρη εργασία). Τα εργατικά ατυχήματα βαφτίζονταν τροχαία και ο πράκτορας του franchise ήταν εξαφανισμένος.
Οι παραπάνω ανομίες του πράκτορα (που κατείχε το υποκατάστημα, βάση του συστήματος δικαιόχρησης -franchise- μέχρι της 21 Νοεμβρίου του 2012) έχουν καταγγελθεί στην επιθεώρηση εργασίας όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει φτάσει στο στάδιο της τριμερούς «συμφιλιωτικής» συζήτησης. Κατά το προηγούμενο διάστημα έγιναν δύο κινητοποιήσεις από μεριάς των εργαζομένων. Στις 7 Δεκέμβρη του 2012 όπου κηρύχθηκε και 4ωρη στάση εργασίας από το ΣΕΤΤΕΑ και στις 4 Γενάρη του 2013. Οι εν λόγω κινητοποιήσεις στηρίχθηκαν από πλήθος αλληλέγγυων (εργατικών σχημάτων, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών). Η εργοδοσία και στις δύο περιπτώσεις ήταν αδιάλλακτη (δεν έγινε συνάντηση με τους εργαζόμενους ή με τα σωματεία) ενώ κλήθηκε και η αστυνομία ως μοχλός πίεσης έναντι των εργαζομένων και των αλληλέγγυων.

Σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου της γενικής ταχυδρομικής, από τις 21 Νοεμβρίου του 2012, η μητρική εταιρεία πήρε τον έλεγχο του πρακτορείου της στο Αιγάλεω. Για να θολώσει τα νερά, πλήρωσε κάποια μικρά ποσά από τα χρωστούμενα και την ίδια στιγμή ζητούσε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις και επί της ουσίας να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους. Οι “πληρωμές” αυτές αποδείχτηκαν το “τυράκι” της γενικής ταχυδρομικής προκειμένου να αποφύγει μελλοντικές διεκδικήσεις και να κερδίσει χρόνο ώστε να «καθαρίσει»τον πρώην πράκτορα και να περάσει το κατάστημα στα χέρια της.

Και κάπου εκεί, στις 21-11-2012, η κατάσταση άρχισε να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Το ομιχλώδες τοπίο οφείλεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στα “ειδικής φύσεως” ιδιωτικά συμφωνητικά (ΟΡΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΗΣfranchise) ανάμεσα στο πράκτορα-υποκατάστημα και στην μητρική γενική ταχυδρομική, αλλά και στο εσκεμμένα ασαφές, από πλευρά κρατικής πολιτικής, νομικό πλαίσιο λειτουργίας των franchise.

Όμως για τους εργαζόμενους της γενικής ταχυδρομικής Αιγάλεω, για την επιτροπή αλληλεγγύης και το σωματείο βάσης «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών δικύκλου» (ΣΒΕΟΔ) τα πράγματα δεν είναι καθόλου μπερδεμένα: Η μητρική εταιρεία, που θέλει να έχει μόνο δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις, είναι αυτή που πρέπει να πληρώσει τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους και να συνεχίσει να τους προσφέρει εργασία.

Η γενική ταχυδρομική (και κάθε μητρική εταιρεία) εκμεταλλευόμενες το νεοφεουδαρχικό σύστημα των franchiseδικαιόχρησηςπρακτόρευσης που είναι κομμένο, ραμμένο και “νομοθετημένο” στα μέτρα τους, παίρνουν τα ποσοστά τους, δηλαδή τα κέρδη τους από τον κάθε πράκτορα και επιβάλλουν δια ροπάλου τις εργασιακές και οικονομικές πολιτικές τους. Επί της ουσίας, προκειμένου να διατηρήσουν τα κέρδη τους δε διστάζουν να καταστρατηγήσουν ακόμη και τα στοιχειώδη, όσο αφορά στις εργασιακές συνθήκες και την εργατική νομοθεσία. Είναι γνωστό τοις πάσι, πόσο πολύ τους ενδιαφέρουν οι αριθμοί, τα κέρδη, η υψηλή παραγωγικότητα… Στα κέρδη είναι πάντα ευχάριστοι και πρόθυμοι “συνεργάτες”, ενώ όταν το πρακτορείοκατάστημα αρχίζει α) να μην πιάνει τους στόχους που η μητρική ορίζει β) όταν ο πράκτορας εξαφανίζεται με τις εισπράξεις ή γ) όταν το υποκατάστημα εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και η μητρική αποφασίζει πως ο πράκτορας “δεν κάνει καλά τη δουλειά του” και το μαγαζί πρέπει να περάσει και πάλι στα χέρια της, οι εργαζόμενοι πληρώνουν πάντα το “μάρμαρο”.

Όταν λοιπόν -όπως και στη γ.τ Αιγάλεω- ο πράκτορας εξαφανίζεται, η μητρική εταιρεία φροντίζει είτε να παίρνει υπό τον έλεγχο της το κατάστημα είτε να εμφανίζει έναν αχυράνθρωπο ως νέο πράκτορα, προκειμένου η κερδοφορία της να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Τα αποτελέσματα των χειρισμών της συγκεκριμένης πολιτικής οι εργαζόμενοι της γ.τ Αιγάλεω τα βιώνουν στο πετσί τους. Η μητρική ισχυρίζεται πως δεν φέρει καμία ευθύνη και πως ο εξαφανισμένοςχρεωμένος πράκτορας είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, στο ΙΚΑ, στην εφορία ή οπουδήποτε αλλού. Με λίγα λόγια η μητρική “πετά τη μπάλα εκτός γηπέδου” και προτείνει στους εργαζόμενους νακάνουν τους ντετέκτιβ αναζητώντας τον πράκτορα, τη στιγμή που το κατάστημα λειτουργεί υπό την διεύθυνση της και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους πελάτες του. Αυτό όμως που ορίζει η κοινή λογική και μπορεί να καταλάβει ακόμα και ένα μικρό παιδί, είναι πως εφόσον η μητρική ασκεί τον κεντρικό έλεγχο, θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους.

Βάσει της παραπάνω ανάλυσης, οι εργαζόμενοι της γενικής ταχυδρομικής Αιγάλεω, η επιτροπή αλληλεγγύης και το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο HUB της εταιρείας στο Ρέντη (κέντρο συλλογής και διανομής των εμπορευμάτων για όλη την Ελλάδα) την Τετάρτη στις 20 Φλεβάρη του 2013, την ημέρα της γενικής απεργίας. Εκατοντάδες συνάδελφοι και αλληλέγγυοι βρεθήκαμε στον χώρο από τις 03:00 τα ξημερώματα, μπλοκάραμε την παραγωγή και τίποτα δεν διακινήθηκε μεχρι τις 11:00 το πρωί όταν σταματήσαμε το απεργιακό μπλόκο για να κατεβούμε στην απεργιακή διαδήλωση. Ο κος Βαρζακάκος (ο επί της ουσίας, παρότι αφανής, πρόεδρος της μητρικής) βρέθηκε στην εταιρεία από τα άγρια χαράματα όμως αρνήθηκε για τρίτη φορά να συναντηθεί με τους εργαζόμενους ή το σωματείο. Η παρουσία της αστυνομίας από το πρωί ήταν συνεχής, στον γνωστό ρόλο της πίεσης και της καταστολής οποιασδήποτε εργατικής διεκδίκησης στα χρόνια του μνημονίου. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίσαμε την απεργιακή μας συγκέντρωση, με την μικροφωνική, τα πανό και τα κείμενα μας κι αποχωρήσαμε από το HUB του Ρέντη όταν ολοκληρώσαμε την παρέμβαση μας. Για μας, δε χωρά καμμιά αμφιβολία πως ο αγώνας των εργαζομένων της γενικής ταχυδρομικής Αιγάλεω είναι δίκαιος και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
AMΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ των ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ και του ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
από την ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ
την ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στη ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ
ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ στις ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗΣ

Επιτροπή εργαζομένων στην γενική ταχυδρομική Αιγάλεω
Επιτροπή αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην γενική ταχυδρομική Αιγάλεω
Συνελευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 09:00πμ, συγκέντρωση αλληλεγγύηςστα δικαστήρια Ευελπίδων
που δικάζεται η αγωγή των εργαζόμενων έναντιτης γενικής ταχυδρομικής.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων καλούμε σεστάση εργασίας την Τρίτη 26 Μαρτίου
στη γενική ταχυδρομική από τις 16:00 έως τις 20:00 .

Συγκέντρωση 15:30μμ στο σωματείου ΣΒΕΟΔ
Ομήρου Σκυλίτση 10, Αθήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *