Ανταπόκριση από το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

gsee-35του ρεπόρτερ μας

Στην Αλεξανδρούπολη, χιλιόμετρα αν όχι έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες του κινήματος και της εργατικής τάξης, διεξάχθηκε το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ που έληξε σήμερα με τις ψηφοφορίες για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής.

Το πολυτελές ξενοδοχείο των πέντε αστέρων, τα άδεια καθίσματα που θύμιζαν μνημόσυνο και οι θλιβερές φιγούρες των εργατοπατέρων υπογράμμιζαν, ακόμα και σημειολογικά, την κατάντια του υποταγμένου και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, όταν κλήθηκε από τοπικό κανάλι να σχολιάσει το φαινόμενο με τις άδειες καρέκλες, δήλωσε: «Ε, δεν πειράζει, οι σύνεδροι είναι στην πόλη. Καλό είναι και αυτό…»

Με βάση τη θετική κατά τη γνώμη του αυτή πλευρά, πρόεδροι άλλων Εργατικών Κέντρων  της Μακεδονίας και της Θράκης, στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν το επόμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ να γίνει στην περιοχή τους…

-Πώς καλούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις τους συνέδρους στο βήμα για να τοποθετηθούν, τα μέλη των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ του προεδρείου; Με την προσφώνηση «ο συναγωνιστής, η συναγωνίστρια»; Όχι. Έστω, «ο φίλος, η φίλη»; Ούτε: «Ο κύριος τάδε έχει το λόγο», «η κυρία δείνα να έρθει στο βήμα»…

Από τα τραγελαφικά παραλειπόμενα των πρώτων ημερών, η προσπάθεια μελών της ΔΑΚΕ να νομιμοποιήσουν σαν συνέδρους τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ). Μετά τις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι ξυλοδαρμού, την επόμενη μέρα η ΔΑΚΕ απέσυρε την πρότασή της αυτή.

Κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων τα φαινόμενα εκφυλισμού ήταν απίστευτα. Σύνεδροι προσέρχονταν στο χώρο του συνεδρίου άρον –άρον από τα δωμάτιά  τους για να νομιμοποιήσουν παραβάσεις και παρατυπίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% των αντιπροσώπων είναι ‘νόθοι’. Στη διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων, οι πασοκοδακίτες κατά κύριο λόγο, συναίνεσαν στην νομιμοποίηση καταφανών παραβάσεων στις εκλογές αντιπροσώπων. Το επιχείρημα των  εκπροσώπων τους σε όλα τα  αποδεδειγμένα παραδείγματα νοθειών και παρατυπιών ήταν ότι «βεβαίως υπάρχουν ενδείξεις, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις».

Οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ ήρθαν στα χέρια την Πέμπτη το βράδυ, όταν τους ζητήθηκε από τον πρόεδρο της παράταξης Ν. Κιουτσιούκη να πειθαρχήσουν και να αποδεχθούν το ψηφοδέλτιο, με τα ονόματα που πρότεινε ο ίδιος για τη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταξη της ΔΑΚΕ κράτησε τις κάρτες  των συνέδρων της, τις οποίες και τους επέστρεψε την Κυριακή το πρωί, μαζί με το ψηφοδέλτιο της παράταξης σταυρωμένο!

Στο φετινό 35ο συνέδριο έκαναν την εμφάνισή τους και δύο καινούργιες παρατάξεις. Το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. -Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων (Φωτόπουλος – Σαλουφάκου – Ορφανός και άλλοι) και η Συμφωνία Εργαζομένων του γνωστού Κολλά.

Αρνητικά σχολιάστηκε το ‘ξεκατίνιασμα’ των παρατάξεων Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. και ΠΑΣΚΕ με τις αλληλοκατηγορίες για τα πεπραγμένα τους. Επίσης διαγκωνίζονταν από το βήμα (ΕΜΕΙΣ και ‘υμείς’…), γύρω από το ποιος είναι στ’ αλήθεια ΠΑΣΚΕ.

Οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προσήλθαν στο συνέδριο χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους. Επιδίωξαν και τελικά πέτυχαν παρά τις μεγάλες απώλειες της παράταξης του απερχόμενου προέδρου Γ. Παναγόπουλου (ΠΑΣΚΕ) την αναπαραγωγή τους και τη διατήρηση του μηχανισμού τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών το ΕΜΕΙΣ είχε 38 συνέδρους , τελικά όμως πήρε μόνο 32 ψήφους.

Η ομιλία του Φωτόπουλου ήταν η ίδια σχεδόν με αυτή που έκανε σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ στις 3 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ για τα χαμηλά ποσοστά στις απεργίες, ακόμα και στη ΓΕΝΟΠ (με ποσοστά 8%), χωρίς να δείχνει να αντιλαμβάνεται πως αυτό είναι και δικό του πρόβλημα.

Όλους εξέπληξε η «αυτόνομη» κάθοδος του γνωστού  εργατοπατέρα Ανδρέα Κολλά στις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση της συνομοσπονδίας. Ωστόσο απ΄ ό, τι φαίνεται καμιά από τις κοντινές του παρατάξεις (Αυτόνομη Παρέμβαση και ΕΜΕΙΣ) δεν δέχτηκε να τον εκλέξει, γεγονός που τον ανάγκασε να αναζητήσει μόνος τους την τύχη του.

Την Παρασκευή το πρωί με την έναρξη των ομιλιών των συνέδρων, το ΠΑΜΕ αποχώρησε από την αίθουσα, δηλώνοντας πως θα παραμείνει ωστόσο στο χώρο του συνεδρίου,  καταγγέλλοντας την απουσία των συνέδρων.

Μετά την αποχώρησή του, οι σύνεδροι που παρέμειναν δεν ήταν πάνω από 30.

Παρέμβαση στο συνέδριο με Διακήρυξη, ψηφοδέλτιο και τοποθετήσεις έκανε και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ).

Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής: Ψήφισαν 423, έγκυρα 423, άκυρα-λευκά 0.

Οι εκλεγέντες στη νέα Διοίκηση κατά παράταξη σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής είναι (με αλφαβητική σειρά) οι εξής:

Π.Α.Σ.Κ.Ε.

 

1. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

2. ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ)

 

3. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

4. ∆ΑΝΟΥΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

5. ∆ΗΜΗΤΡΙΑ∆ΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΛΙΛΑ)

 

6. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

7. ΘΩΜΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

 

8. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

9. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

10. ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

11. ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

12. ΠΡΟΥΤΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

13. ΣΙΑΚΑΡΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

 

14. ΣΤΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

 

15. ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

16. ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙ∆ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

ΔΑΚΕ

 

1. ΚΙΟΥΤΣΟΥΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

2. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

 

3. ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

 

4. ΚΑΨΟΚΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

5. ΚΟΛΕΒΕΝΤΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

 

6. ΚΟΜΙΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

7. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

8. ΛΑΜΠΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

9. ΜΠΑΖΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

10. ΠΑΛΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

11. ΤΣΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

 

ΔΑΣ

 

1. ΑΡΤΕΜΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

2. ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 

3. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

4. ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

5. ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

 

6. ΠΕΛΑΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 

7. ΠΕΡΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

8. ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

9. ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΩΤΑ)

 

10. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

 

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

1. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ)

 

2. ΔΟΥΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

3. ΛΑΖΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

4. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

5. ΠΕΠΕΣ ΖΩΗΣ

 

 

ΕΜΕΙΣ

 

1. ΟΡΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

2. ΣΑΛΟΥΦΑΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΣΤΑΒΥ)

 

3. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 

Αναλυτικά ανά παράταξη τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση αποτελέσματα του προηγούμενου, 34ου συνεδρίου):

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ                        ΨΗΦΟΙ                  ΕΔΡΕΣ Δ.Σ          ΠΟΣΟΣΤΑ                              ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ             ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
ΠΑΣΚΕ                                   146 (230)                     16 (22)               34,52% (48,2%)                             9 (12)                             5 (8)
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
ΔΑΚΕ                                      103 (118)                    11 (11)              24,35% (24,69%)                             6  (6)                             4 (4)
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
ΔΑΣ                                         94  (100)                   10 (9)               22,22% (20.92%)                               5   (5)                              3 (3)
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Αυτόνομη Παρέμβαση
Αντιμνημονιακή
Συνεργασία                              44 (29)                       5 (3)                10,40%  (6.08%)                            3  (2)                                   2
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
ΕΜΕΙΣ                                      32                             3                   7,57%                                                  2                                        1
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Συμφωνία
Εργαζομένων                            2                            –                      0,47%                                         –                                              –
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Αγωνιστική Ταξική
 Ενότητα                                    2                             –                   O,47%                                           –                                               –
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
ΣΥΝΟΛΟ                                  423                            45                 100%                                          25                                              15
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *