Το καράβι «Αμάλθεια»πλησιάζει την Γάζα

Σε εξέλιξη είναι η πορεία του καραβιού «Αμάλθεια», που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Λιβύη προς την Γάζα.
Απ’ ότι δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters χτες το βράδυ από την Τρίπολη της Λιβύης o διευθυντής του Ιδρύματος Καντάφι Γιουσέφ Σαουάνι «Το πλοίο έλαβε τελεσίγραφο να εγκαταλείψει την περιοχή μέχρι απόψε» αλλά συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό».

Μετά την πειρατική ενέργεια των σιωνιστών που είχε αποτέλεσμα τους εννέα νεκρούς ακτιβιστές του Μαβί Μαρμαρα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι πιο συγκρατημένη στις κινήσεις της.
Χτες το βράδυ καθώς το πλοίο πλησίασε οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να το αναχαιτίσουν (χωρίς να όμως να επιβιβαστούν κομάντο στο «Αμάλθεια»), δίνοντάς του τελεσίγραφο μέχρι τα  μεσάνυχτα να αλλάξει πορεία.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το «Αμάλθεια» έχει ζητήσει και έχει πάρει άδεια να ελλιμενιστεί στην Αίγυπτο και η ανθρωπιστική βοήθεια να παραδοθεί οδικά από τα χερσαία περάσματα των αιγυπτιακών συνόρων.

«Η Αίγυπτος έδωσε άδεια στο λιβυκό πλοίο να δέσει στο λιμάνι ελ-Αρις αντί στο λιμάνι της Γάζας» ανέφεραν οι αιγυπτιακές Αρχές, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος θα επιτρέψει να περάσουν στη Γάζα μέσω του συνοριακού φυλακίου της Ράφα όλοι οι ακτιβιστές επιβάτες του πλοίου καθώς και το ιατρικό υλικό που μεταφέρει, καταλήγει το τηλεγράφημα του Reuters.

Όπως και να είναι όμως δεν είναι τόσο απλό να αναχαιτίσουν οι Ισραηλινοί το Λιβυκό καράβι όπως έκαναν με το Ιρλανδικό πλοίο Ρέιτσελ Κόρι μιας  και ο Μ. Καντάφι είναι απρόβλεπτος αν δεχθεί μια τέτοια πρόκληση.

Ισως οι Ισραηλινοί να μην το ρισκάρουν και να προσπαθήσουν να υπάρξει μια μεσοβέζικη λύση όπως αυτή που αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *