Σε ισραηλινό κλοιό το πλοίο «Αμάλθεια»

Από την “Ελευθεροτυπία”

Ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης και «περικυκλωμένο» από πολεμικά πλοία του Ισραήλ είναι το πλοίο που έχει ναυλώσει το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Καντάφι για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γιούσεφ Σαουάνι.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το πλοίο θα κατευθύνονταν στο αιγυπτιακό λιμάνι του ελ-Αρίς.

Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο το πλοίο που έχει ναυλωθεί από το ίδρυμα Καντάφι, του γιου του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι,είχε ζητήσει και λάβει άδεια για να καταπλεύσει στο λιμάνι του ελ-Αρίς και ότι οι αρχές της χώρας θα επιτρέψουν στο πλήρωμα να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Ωστόσο όπως μεταδίδει το BBC το ίδρυμα Καντάφι, επέμενε ότι το “Αμάλθεια” αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ.

Νωρίτερα το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό επικοινώνησε με τον καπετάνιο του πλοίου και τον προειδοποίησε να αλλάξει πορεία.

“Το ναυτικό ξεκίνησε την επιχείρηση αναχαίτισης του πλοίου. Προς το παρόν έχουμε ξεκινήσει την επικοινωνία με το πλοίο”, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού ναυτικού.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Καντάφι, οι ισραηλινές αρχές σε επικοινωνία που είχαν με το πλήρωμα του πλοίου έδωσαν τελεσίγραφο να αλλάξει κατεύθυνση μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

“Οι ισραηλινές αρχές μας έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι τα μεσάνυχτα για να αλλάξουμε κατεύθυνση προς το αιγυπτιακό λιμάνι αλ Αρίς. Διαφορετικά μας απειλούν ότι θα σταματήσουν το πλοίο με το πολεμικό ναυτικό”, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, Μασάλα Ζουέι που βρίσκεται πάνω στο πλοίο.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι ο καπετάνιος συμφώνησε να δεχθεί τη προσφορά της Αιγύπτου, δηλαδή να ξεφορτώσουν εκεί τους 2,000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και στη συνέχεια να μεταφερθούν οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα το ισραηλινό ραδιόφωνο φέρεται ότι μετέδωσε και τις δηλώσεις του καπετάνιου.

Όμως στη συνέχεια ένα μέλος του πληρώματος δήλωσε ότι η βασική μηχανή του πλοίου εμφάνισε πρόβλημα και πως δεν γνωρίζουν πόσο χρόνος θα χρειαστεί για να επιδιορθωθεί η βλάβη.

Το πλοίο με σημαία Μολδαβίας ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *