Διαδηλώσεις για το σχέδιο «Αθηνά» σε όλη τη χώρα.

948652Γράφει ο β. ariaditis

Κινητοποιούνται σήμερα οι φοιτητές  για την αποτροπή της ψήφισης του σχεδίου «Αθηνά» που καταργεί τμήματα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι σε όλη τη χώρα.

Συλλαλητήριο Σήμερα  στις 13:00 στο κέντρο της Αθήνας

Η τρικομματική κυβέρνηση των μνημονίων δια του υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου, ανάθεσε «μελέτη» σε ιδιωτική εταιρία η όποια απεφάνθη ότι  θα πρέπει να καταργηθούν η να συγχωνευθούν με άλλα, περισσότερα από  129 τμήματα στο σύνολο του εκπαιδευτικού χάρτη. Ακόμη αλλά 26  τίθενται  σε μεταβατική περίοδο χωρίς μέχρι τώρα να έχουν  αποσαφηνιστεί το μέλλον και οι προοπτικές τους.

Να τονίσουμε πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας έρχεται να εξυπηρετήσει τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλει η πολιτική των περικοπών στις δαπάνες για τις κοινωνικές υπηρεσίες και ουδεμία σχέση έχει με μελετημένη αναδιάρθρωση στην παιδεία προς όφελος της γενικής – ποιοτικής  μόρφωσης και των σύγχρονων αναγκών στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Στη πολιτική αυτή της συγκυβέρνησης αντιτίθεται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (φοιτητές , καθηγητές) καθώς και οι τοπικές κοινωνίες όπου υπάρχουν και καταργούνται τμήματα ή ιδρύματα. Μέχρι και η γνωστή για τις σχέσεις με τις έως τώρα εφαρμοζόμενες  πολιτικές ΠΟΣΔΕΠ(Πανελλήνια  Ομοσπονδία Συλλόγων  Διδακτικού & Ερευνητικού  Ποσωπικού ), δηλώνει πως  το συγκεκριμένο σχέδιο: «παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια». Ενώ το «Δίκτυο Πανεπιστημιακών» αντιτίθεται στο σύνολο του νομοθετήματος λέγοντας ευθέως πως : «Η απόφαση για το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και η προοπτική σημαντικής μείωσης των εισακτέων δεν αποσκοπούν στο «νοικοκύρεμα» του ακαδημαϊκού χάρτη, αλλά στον περιορισμό της πρόσβασης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, την κατάργησή της ως κοινωνικό αγαθό, ενισχύοντας διαδικασίες εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».

Με την ευκαιρία της ονομαστικής ψηφοφορίας σήμερα στη βουλή για το νομοσχέδιο που συμβάλει στην κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, φοιτητικοί σύλλογοι απ΄όλοι τη χώρα καλούν σε συλλαλητήριο σήμερα στις 13:00 από τα Προπύλαια.

Τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι: ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται σήμερα στην Θεσσαλονικιά,  την Πάτρα την Ξάνθη, και  τις Σέρρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *