Επίσκεψη Ρεχάγκελ: Ο Ότο βαποράκι της Μέρκελ

otto-3Μάκης Γεωργιάδης

Από τον Βίτσελμπαχ στον Ρεχάγκελ και παρά τα 183 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, φοβού τους …Γερμανούς και δώρα φέροντες! Διότι κάτι σαν κομιστής του «δώρου» της φιλίας της φράου Μέρκελ προς τον ελληνικό λαό εμφανίστηκε ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.

Ο αρχιτέκτονας του μεγαλύτερου στην ιστορία ποδοσφαιρικού θαύματος –αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική …ανορθογραφία– έφτασε στην Αθήνα ως «πρέσβης καλής θέλησης», προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Αν και αυτές σε υψηλό επίπεδο είναι άριστες, με τον «αναμάρτητο» Α. Σαμαρά να αποδεικνύεται ο πιο καλός ο μαθητής. Η γερμανίδα καγκελάριος αποσκοπούσε στον εξευμενισμό του κόσμου κι έτσι εκτός από τα μνημόνια, είχε την ακόμη πιο φαεινή ιδέα να αποστείλει τον Ότο με τη λογική «χάντρες και καθρεφτάκια» για τους ιθαγενείς! Τι να έκανε ο πολιτικά φιλόδοξος γεροντάκος, ο κατά την πλειονότητα των μίντια «συμπαθέστερος Γερμανός» στην Ελλάδα, είπε να έρθει μια βόλτα.

Αυτή η ιδιότυπη «σύσφιξη σχέσεων» πέρασε μέσα από συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών, Τουρισμού, Αθλητισμού, με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά και από επισκέψεις σε ακαδημίες ποδοσφαίρου και την ελληνογερμανική σχολή.

Η σημειολογία και η επιλογή των συγκεκριμένων συναντήσεων συνοδεία πάντοτε του «τοποτηρητή» της Α. Μέρκελ, του υφυπουργού Χάνς Γιόακιμ Φούχτελ, δείχνει ότι η επίσκεψη συνδύαζε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Είναι δεδηλωμένο το γερμανικό ενδιαφέρον τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και τις επενδύσεις σε τουρισμό και ενέργεια και ο …συμπαθής Ότο συνόδευε τον πατριώτη του υφυπουργό σαν διακοσμητικό στοιχείο σε μέρη άλλωστε που ο Φούχτελ γνωρίζει πια πολύ καλά.

Μετά τις επισκέψεις δεν παρέλειπε να μας υπενθυμίζει πως «τα αγαθά κόποις κτώνται» και πως «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» –ωπ όχι, αυτό είναι ατάκα του Αρτέμη Μάτσα!– και ο ίδιος με το κύρος του θα τους πείσει να επενδύσουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο Ρεχάγκελ με «προίκα» την κατάκτηση του Euro 2004, επέλεξε να μετάσχει σε ένα παιχνίδι φτηνής και χυδαίας προπαγάνδας των χριστιανοδημοκρατών, προκειμένου να προωθήσει και τις δικές του φιλοδοξίες, όχι απλώς δεν τον τιμά ιδιαίτερα, αλλά αντιθέτως γκρεμίζει στα μάτια πολλών που όντως τον συμπαθούσαν το είδωλό του.

Άλλωστε, η Ελλάδα πια καμία σχέση δεν έχει με την ευδαιμονία του 2004 και η αίγλη εκείνων των ημερών είναι οριστικά και αμετάκλητα παρελθόν και όπως καλά γνωρίζει και ο ίδιος, οι πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης ήταν άλλοι. Την ίδια ώρα που η φράου Μέρκελ έστελνε τον γηραιό προπονητή ως «πρέσβη καλής θέλησης», η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται πως έχει βάλει στο στόχαστρο ελληνικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για την ενσωμάτωση και τις γυναίκες, αποφάσισε να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στο πολιτιστικό κέντρο Στέγκλιτζ, η οποία ανέρχεται στα 40.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες ακόμα ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι με σπουδαία δραστηριότητα, τόσο στο Βερολίνο όσο και αλλού. Αν λοιπόν έχεις τέτοιους φίλους…

Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ, 31/3/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *