Κορυφή του παγόβουνου το χαράτσι

medium_dei xaratsiΠλέον ούτε θέατρο δεν μπορούν να παίξουν οι δυο μικρότεροι εταίροι της συγκυβέρνησης. Πήγαν στο Μαξίμου να συζητήσουν με τον Σαμαρά (αφού πρώτα υποτίθεται ότι τα βρήκαν μεταξύ τους) για το χαράτσι και ύστερα από λίγο βγήκαν με κατεβασμένα αυτιά και έχοντας συμφωνήσει πλήρως με το «σχέδιο Στουρνάρα», το οποίο δεν είναι τελικό, αλλά θα τεθεί υπό την έγκριση της τρόικας. Είναι ν’ απορεί κανείς τι τα ήθελαν τα καουμποϊλίκια τις προηγούμενες μέρες, στα οποία παρέσυραν και βουλευτές της ΝΔ, αρκετοί από τους οποίους επίσης εκτέθηκαν.

Τους αντεκβίασε ο Σαμαράς με εκλογές και έβαλαν την ουρά στα σκέλια; Το επιτελείο του Μαξίμου φρόντισε να διαρρεύσει πως στην αρχή ακόμη της συνάντησης του τρίο ξεφτίλα ο Σαμαράς είπε στους άλλους δύο: «Ελπίζω να μη σας πέρασε από το μυαλό ότι όλα όσα ακούγονται για εκλογές είναι δικά μου. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σας παρακαλώ, μη δίνετε σημασία». Επειδή όλοι γνωρίζουμε πως οι σχετικές διαρροές των προηγούμενων ημερών, που έλεγαν ότι «ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται» και «ότι δε θα διστάσει να πάει σε εκλογές, αν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ επιμείνουν στην τακτική τους», γίνονται από στενούς συνεργάτες του Σαμαρά, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε πως αυτός ο εκβιασμός τέθηκε ωμά από τον ίδιο τον Σαμαρά στους Βενιζέλο και Κουβέλη, γι’ αυτό και μαζεύτηκαν αμέσως. Τις προηγούμενες φορές το παζάρι κρατούσε κάποιες μέρες, ενώ τώρα έκλεισε με τη μία.

Δεν χρειάζεται, βέβαια, να παραπέμψουμε στα όσα δήλωσαν ο Κουβέλης με τον Βενιζέλο εξερχόμενοι του Μαξίμου. Αυτοί έχουν συνηθίσει να φτύνουν τον ελληνικό λαό, ποντάροντας στο κλίμα ήττας που έχει απλωθεί στις τάξεις του. Αν θέλουμε να μάθουμε τι προβλέπει το «σχέδιο Στουρνάρα», δεν έχουμε παρά να δούμε το non paper που ο ίδιος ο Στουρνάρας έστειλε στους διαπιστευμένους συντάκτες:

«Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.

3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια».

Το χαράτσι παραμένει, θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και απλά θα γίνουν κάποιες αλλαγές. Δεν είναι η κοινωνική ευαισθησία που τους ωθεί σ’ αυτές τις αλλαγές, είναι η αδυναμία που έχει σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού να πληρώσει. Πρέπει, λοιπόν, να τα πάρουν από τους άλλους. Γι’ αυτό και ο Στουρνάρας δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν να πάρουν από τώρα χαράτσι και από τα αγροτεμάχια, γεγονός για το οποίο δεν είπαν κουβέντα οι Κουβέλης-Βενιζέλος.

Τη στιγμή που κλείνει η ύλη της «Κ» μόλις τέλειωσε η πρώτη συνάντηση του Στουρνάρα με την τρόικα, που κράτησε τρεις ώρες. Ρεπορτάζ δεν έχουμε, έχουμε όμως μια προηγούμενη δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές.
Απ’ αυτή τη δήλωση συνάγεται ότι ανοιχτό δεν είναι μόνο το θέμα του χαρατσιού. Δεν πήγε προ ημερών ο Σαμαράς βίζιτα ωρών στο υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσει με τον Στουρνάρα μόνο για το χαράτσι.

Εκείνο που συζητούν είναι συνολικά η εφαρμογή του «προγράμματος», το οποίο βεβαίως έχει πέσει έξω, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές, όπως ήταν αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πρώτο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ελάφρυνση σε κάποιους τομείς, όπως το χαράτσι, και δεύτερο ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα και πρέπει να δουν από τώρα σε ποιους τομείς θα τα πάρουν. Η καπιταλιστική ύφεση είναι πιο βαθιά από την «προβλεφθείσα», τα κρατικά έσοδα είναι μικρότερα από τα «προϋπολογισθέντα», επομένως θα πρέπει να μπει μπροστά ο αυτοματισμός που προβλέπεται πλέον από το Μνημόνιο. Τα παραμύθια περί «τέλους της ύφεσης» ήταν για την περίοδο της ψήφισης του τρίτου Μνημόνιου και λίγο μετά. Τώρα, μεγάλοι διεθνείς οίκοι, όπως η Citibank, προβλέπουν ψήγματα ανάπτυξης από το 2016!

Οταν ο Στουρνάρας ρωτήθηκε έξω από το Μαξίμου αν υπάρχει σχέδιο για το χαράτσι, είπε με τη γνωστή ξενοδουλεία του υπάλληλου-διεκπεραιωτή που τον χαρακτηρίζει, ότι υπάρχει ένα σχέδιο, αυτό θα τεθεί υπόψη της τρόικας και μετά «θα σας πούμε». Αυτός δεν έχει πρόβλημα μη τυχόν και τον κατηγορήσουν ως υπάλληλο της τρόικας, γι’ αυτό και τον βγάζουν μπροστά σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Το ερώτημα είναι αν η τρόικα θα είναι το ίδιο σκληρή όπως τις προηγούμενες φορές ή θα δείξει κάποια κατανόηση. Οχι για το χαράτσι (αυτό είναι τελειωμένο), αλλά για τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν.

Αυτό είναι ένα πολιτικό ερώτημα, στο οποίο δε θα δώσουν απάντηση ο Τόμσεν κι οι άλλοι δύο, αλλά τ’ αφεντικά στο Βερολίνο, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Εχουν περιθώρια να διαχειριστούν την κατάσταση για ένα διάστημα, μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και να πάνε για νέο «κούρεμα» του χρέους, ή θ’ απαιτήσουν νέα μέτρα εδώ και τώρα, βάζοντας σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα που προς το παρόν απολαμβάνει η κυβέρνηση;

ΚΟΝΤΡΑ – ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 6 ΜΑΡΤΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *