Απλές διαπιστώσεις

«Στόχος των σταυροφόρων ενάντια στο κάπνισμα είναι η πειθάρχηση» γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας.
Επειδή, όπως διαβάζουμε, από σήμερα «ένας μικρός “στρατός” από 9.500 ελεγκτές της Δημοτικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Τμήματος Ελεγκτών Υγείας των Περιφερειών είναι έτοιμος να ριχτεί στη “μάχη” κατά του καπνίσματος», και μάλιστα αυτός ο στρατός εκτός του πάγιου μισθού του θα λαμβάνει «αποζημιώσεις για εκτός έδρας ελέγχους, καταβολή υπερωριών, ακόμη και ποσοστό επί του καταβληθέντος προστίμου είναι ορισμένα από τα κίνητρα που δίδονται στους ελεγκτές ώστε να αποδώσει τα μέγιστα η αντικαπνιστική προσπάθεια», ας γράψουμε επιπλέον μερικά πράγματα.

«Οι έκτακτοι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδίως όλο το 24ωρο όπως και οι έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών οι οποίες θα φτάνουν είτε στην τετραψήφια γραμμή χχχχ είτε στις δημοτικές υπηρεσίες είτε στις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών. (Σημείωση δικιά μας: Εθίζουν την κοινωνία στον χαφιεδισμό).
Σε κάθε περίπτωση τους ελέγχους θα μπορούν να κάνουν και μικτά κλιμάκια των δύο υπηρεσιών ενώ θα ζητείται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τους απείθαρχους παραβάτες, δηλαδή για εκείνους που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους και γενικά δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές καπνού», λένε τα σχετικά δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι «το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ για τους καπνιστές, ανάλογα με τον χώρο της παράβασης».

Και η μεθόδευση αυτών των αστυνομικών μέτρων καλά κρατεί αφού: «Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το 80% των βεβαιωθέντων προστίμων θα δίδονται για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Έτσι, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας θα διαγκωνίζονται για το ποιος θα επιβάλει τα πιο πολλά πρόστιμα και συνεπώς για το ποιος θα πριμοδοτηθεί στην αναδιανομή των εισπραχθέντων προστίμων».

Κάναμε τόσο εκτενή αναφορά στην κατασταλτική και σ΄ αυτή την περίπτωση, πολιτική της κυβέρνησης για να δείξουμε παρακάτω ότι το συμπέρασμα που είχαμε στην αρχική σχετική ανάρτηση ισχύει μέχρι κεραίας.

Είναι αυτονόητο αλλά να το γράψουμε για να μην υπάρξει καμιά παρανόηση. Το κάπνισμα είναι μια κακή και άχρηστη συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει αυτόν που είναι εθισμένος στην νικοτίνη σε τραγικά αποτελέσματα.
Από κει και πέρα όμως είναι καθαρή υποκρισία και φαρισαϊσμός να μας μιλούν ότι τα αστυνομικά μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο τους καπνιστές αποσκοπούν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Και να προσπεράσουμε τα διαρκεί διατροφικά σκάνδαλα. Να μην σταθούμε τι βάζουμε στο πιάτο μας (Αρκεί να πούμε ότι μόνο η Νομαρχία Πειραιά κατέσχεσε τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κιλά ακατάλληλα τρόφιμα, πριν αυτά οδηγηθούν στην αγορά προς κατανάλωση, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που βάζουμε στο τραπέζι μας).

Ποιοι είναι αυτοί που παρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Είναι οι ίδιοι που φέτος μείωσαν τον προϋπολογισμό για τις κωνωποκτονίες κατά 50% με κατάληξη 12 άνθρωποι να έχουν χάσει την ζωή τους, από τον ιός του Νείλου, μέχρι την περασμένη βδομάδα και εκατοντάδες άλλοι να έχουν νοσήσει.

Είναι αυτοί που έχουν απαξιώσει εντελώς την δημόσια υγεία, έβαλαν χαράτσι μέχρι και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αφήνουν κενές 25.000 οργανικές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι οι ίδιοι που αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες να μην λαμβάνουν κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας για τους εργάτες, με αποτέλεσμα τα θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα» να θερίζουν.
Είναι οι ίδιοι που δεν δίνουν δεκάρα για το ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε στις «επαγγελματικές ασθένειες».

Είναι δυνατόν αυτοί που ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται για την υγεία μας από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, να μένουν αδιάφοροι για τους θανάτους που δημιουργεί η πολιτική τους από την κατάθλιψη, το στρες τις αυτοκτονίες;

Αυτοί που έκοψαν μισθούς και συντάξεις, αυτοί που έσπρωξαν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στην ανεργία, με τις ευνόητες συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην υγεία τους είναι δυνατόν να γίνουν από κανέναν πιστευτοί όταν μας μιλούν ότι παίρνουν αυτά τα μέτρα ενάντια στους καπνιστές γιατί ενδιαφέρονται για την υγεία τους;

Για επίλογο στην ανάρτησή μας απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε η Κατερίνα Κεφαλούδη από τη Νάουσα, απολυμένη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά, στο “Βήμα”: «Η πόλη είναι νεκρή για τους κατοίκους της. Τόσα χρόνια ψάχνω για δουλειά και δεν βρήκα τίποτε. Ζούμε με κάρτες στο “φουλ”. Είμαστε με χάπια και έχουμε ήδη δύο θανάτους στους κύκλους μας από την ανεργία και τη στενοχώρια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *