Η Εργατική Πάλη οικοδόμων Αγρινίου για την 1η Μάη

ΑΦΙΣΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΦΙΣΑ 2013Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι/ες, καθημερινά ζούμε την καταστροφή που μας επέβαλαν οι πολιτικοί της χώρας μας (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ.) μαζί με τους συνεργάτες τους (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., ντόπιο και ξένο κεφάλαιο).

Η οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης του καπιταλισμού είναι σε εξέλιξη και οι λαοί, ως αδύναμος κρίκος, καλούνται να την πληρώσουν. Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.
Η φετινή πρωτομαγιά μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μαζικά πλέον οι άνεργοι τρέχουν στα συσσίτια, τα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και τους το κόβουν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες κλείνουν αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των ανέργων. Τα εργατικά δικαιώματα κάθε μέρα καταργούνται, οι απολύσεις είναι μόνιμο φαινόμενο και η απλήρωτη εργασία είναι συνηθισμένη πρακτική.

Οι οικοδόμοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά τόσο στα μεγάλα έργα της περιοχής μας, όπως την Ιόνια Οδό, όσο και στα μικρότερα εργοτάξια και ιδιωτικά
έργα, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα είναι ελάχιστη. Το μεροκάματο και το ένσημο έχει πέσει στο μισό, ενώ οι υπερωρίες όπου και όταν γίνονται μένουναπλήρωτα.

Η ανεργία έχει φθάσει το 27% και πηγαίνει με επίσημα στοιχεία του κράτους στο 30%, ενώ η νεολαία είναι κατά πλειοψηφία άνεργη και αναζητεί δουλειά στο εξωτερικό.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους, αφού καθημερινά τους πνίγουν τα χρέη και οι φόροι.
Η συλλογική σύμβαση στον κλάδο μας έχει να ξαναϋπογραφεί από το 2009, ενώ η εθνική συλλογική σύμβαση έληξε τον Φεβρουάριο του 2013 και το Μάιο λήγει και η μετενέργεια. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να απολύσουν 15.000 δημοσίους υπαλλήλους το 2013~14 υποβαθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες.

Με αποφάσεις νομοθετικού περιεχομένου και προεδρικάδιατάγματα καταργούν το σύνταγμα που αυτοί έχουν ψηφίσει. Χρησιμοποιούν τη βία και τρομοκρατία για να ελέγξουν τις κοινωνικές αντιδράσεις που συνεχώςοξύνονται  και να καθυποτάξουν κάθε αντίδραση. Συκοφαντούν αγωνιστές, απεργούς τους στέλνουν στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες, βγάζουν κάθε απεργία με δικαστική απόφαση παράνομη και καταχρηστική, ψεκάζουν με χημικά τους διαδηλωτές, αξιοποιούν τη φασιστική Χρυσή Αυγή προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα κοινωνικού εμφυλίου. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα εργατικά μαςδικαιώματα που καταργούνται, τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα που χάνονται καθώς τα ασφαλιστικά μας ταμεία είναι στόχος λεηλασίας κάθε κυβέρνησης, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ατομικές μας ελευθερίες που καθημερινά ποδοπατούνται.

Η εξέγερση του Μάη του Σικάγου φέρνει στη μνήμη μας αυτό που οι εργάτες εκείνης της εποχής με αιματοχυσία κατόρθωσαν το ΟΚΤΑΩΡΟ. Είναι χρέος μας να το υπερασπιστούμε, να μην το χάσουμε, και  να αγωνιστούμε δυναμικά για τις ανάγκες και το μέλλον της εργατικής τάξης και των παιδιών μας, για ένα νέο Σικάγο της εποχής μας. Ο αγώνας τους να μας εμπνεύσει στο νέο δρόμο πάλης, τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κερδίζονται με αγώνες και θυσίες. Οι οικοδόμοι, μαζί με άλλους κλάδους εργαζομένων της χώρας μας, μπορούν να συμβάλουν κι αυτοί σε μια νικηφόρα πορεία του ταξικού,εργατικού κινήματος. Μοχλός ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης στην εργατική τάξη,της φτωχοποίησης, της εξαθλίωσης, της καταστροφής. Όλοι μαζί, οικοδόμοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, και με μεγάλο σύμμαχο τη νεολαία μπορούμε να νικήσουμε.

Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση του γραφειοκρατικού, αστικοποιημένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ με αποφάσεις στα χέρια των εργαζομένων, μέσα από γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων,και συντονισμένο αγώνα των απεργών.

Καλούμε το ΠΑΜΕ στην πόλη του Αγρινίου να αλλάξει την τακτική που ακολουθεί, να καλεί δηλαδή, τους εργαζόμενους σε συγκεντρώσεις ως Εργατικό Κέντρο και όχι ως ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλουμε την επιχείρηση μεταφοράς της πρωτομαγιάς μετά το Πάσχα. Παλεύουμε για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και κλαδικών συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις.

Ζητάμε υπογραφή συλλογικής σύμβασης οικοδόμων. Παλεύουμε για την άρση του μέτρου αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης. Ζητάμε σύνταξη στα 58 με προοπτική
στα 55 χρόνια. Παλεύουμε για έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς  Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.. Ζητάμε να περάσουν οι τράπεζες σε εργατικό έλεγχο και να  φορολογηθεί το
κεφάλαιο στο 45% των κερδών. Ζητάμε ανάπτυξη με έργα υποδομής, νοσοκομεία, σχολεία, εργατικές κατοικίες, έργα δηλαδή με βάση τις ανάγκες του λαού.

Ζητάμε να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και να δοθεί φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στο λαό.
Ζητάμε να παραγραφεί μέρος των δανείων των χρεωμένων νοικοκυριών.

Τέλος, ζητάμε την άμεση κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Η  Εργατική Πάλη οικοδόμων Αγρινίου μαζί με την Αριστερή Συσπείρωση Yγειονομικών και Παρεμβάσεις – Κινήσεις Εκπαιδευτικών  καλούν σε:

Εκδήλωση – συζήτηση

Την Μ. Τρίτη, 7:00 μ.μ., στην αίθουσα του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού στοΑγρίνιο με θέμα:

«Εργατικό κίνημα στην εποχή μας και μπορούν να νικήσουν οι  αγώνες»
Ομιλητές:Νίκος Αδαμόπουλος, μέλος εκτελεστικής
επιτροπής ΠΟ.Ε – Ο.ΤΑ
Δημήτριος Τσίτκανος, μεταλλεργάτης, μέλος συντονιστικού της πρωτοβουλίας
για μια πανελλαδική  ταξική κίνηση.

Την Μ. Τετάρτη, 1η Μάη, στις 10:00 π.μ. στη συγκέντρωση της κεντρικής πλατείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *