Δημοψήφισμα στην Τουρκία

Δεν μπορεί να ξέρουμε πόσοι τελικά απ’ τους περίπου 49,5 εκατομμύρια Τούρκους και Κούρδους ψηφοφόρους θα πάρουν μέρος στο σημερινό δημοψήφισμα που γίνετε με πρωτοβουλία του κυβερνητικού κόμματος του Ερντογκάν.
Κι αυτό γιατί έχει συγκροτηθεί ένα «Μέτωπο για το μποϊκοτάζ» που καλεί τους Κούρδους και Τούρκους πολίτες να απέχουν απ’ το δημοψήφισμα.

Οι συλλογικότητες που καλούν σε αποχή απ’ τις κάλπες είναι το «Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας» -θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις του PKK- το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταπιεσμένων, μαοϊκές ομάδες που υπάρχουν στην Τουρκία, το Λαϊκό Μέτωπο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κ.α.

Στην Τουρκία υπάρχει μια βαθιά αντιπαράθεση ανάμεσα στο βαθύ κεμαλικό κράτος και στις νεοαστικές δυνάμεις που έχουν συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα που κυβερνάει σήμερα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογκάν πιστεύει ότι στο σημερινό δημοψήφισμα θα κερδίσει το «ΝΑΙ» που υποστηρίζει και έτσι θα του δώσει τα περιθώρια να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας με αποτέλεσμα να ελέγξει τους δικαστικούς μηχανισμούς του κράτους που όντος σήμερα βρίσκονται στα χέρια του κεμαλικού κράτους και μέχρι σήμερα εμπόδιζαν το AKP να εφαρμόσει απόλυτα την πολιτική που θέλει.

Η θέση που κρατάν τα αριστερά και προοδευτικά κόμματα της Τουρκίας σχετικά με το δημοψήφισμα.

Κάποια προτείνουν αποχή από το δημοψήφισμα, όπως αναφέραμε.

Το τροτσκιστικό DSIP, όπως και το Κόμμα Ποιότητας και Δημοκρατίας (EPD) υποστηρίζουν το «ΝΑΙ».

Αντίθετα το Κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (ODP), το Εργατικό Κόμμα και το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζουν το «ΟΧΙ».

Εκτιμήσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα κάνει για το μπλογκ μας Κούρδος σύντροφος, πολιτικός πρόσφυγας που εργάζεται στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *