Η απεργία πείνας των Mapuche και η Δικαιοσύνη των Αποικιοκρατών

Οι Mapuche είναι μια φυλή Ινδιάνων της Χιλής. Στη γλώσσα τους, mapu-che σημαίνει άνθρωπος της γης (αγρότης ή/και γηγενής, ιθαγενής). Βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη με το Χιλιανό-Αποικιακό καθεστώς, διεκδικώντας κατά κύριο λόγο τα πάτρια εδάφη τους. Κι αυτό γιατί οι κατακτητές, τους άφησαν ένα πολύ μικρό κομμάτι της γης τους, ανεπαρκές για να στηρίξει τον πληθυσμό της φυλής, ο οποίος είναι βασικά αγροτικός. Επιπλέον, οι εισβολείς πιέζουν όλο και περισσότερο για να οικειοποιηθούν εντέχνως ακόμη και αυτό το μικρό κομμάτι γης, με τη δικαιολογία της εφαρμογής στα εδάφη τους διαφόρων τεχνικών κοινωφελών έργων.

Εκείνοι με τη σειρά τους αντιδρούν στην υφαρπαγή των εδαφών τους κι η κυβέρνηση, για να ανταπεξέλθει γρήγορα και ανώδυνα στις απαιτήσεις των “τριτοκοσμικών” ιθαγενών, έχει εντάξει τον αγώνα τους στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικύ νόμου, έχει στρατιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος των περιοχών τους και προβαίνει σε αυθαιρεσίες, αστήρικτες κατηγορίες, ακόμη και δολοφονίες εναντίων τους. Πάντα υπό τη σκέπη του χαρακτηρισμού τους ως τρομοκράτες.

Σε πολλές των περιπτώσεων, άνθρωποι εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι, ακόμη κι όταν έχει ήδη αποδειχτεί το αβάσιμο των κατηγοριών εναντίων τους. Πολλοί δικάζονται δύο φορές για το ίδιο
αδίκημα και από στρατιωτικά και από πολιτικά δικαστήρια.

Τις τελευταίες 60 μέρες, 32 κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές της χώρας κάνουν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την όλη κατάσταση. Οι πολιτικές, δικαστικές και εκκλησιαστικές αρχές της χώρας, υπό την πίεση αυτής της απεργίας που έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του λαού, δείχνουν να προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως όμως, όχι απλώς δεν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία της χώρας ή τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, αλλά ο Εφορος της Περιοχής τους, πρόσφατως δήλωσε ότι είναι έτοιμος να κατηγορήσει 30 ακόμη Ινδιάνους ως τρομοκράτες, βασιζόμενος μάλιστα σε καταθέσεις κάποιων Κολομβιανών μαρτύρων. Κι όλα αυτά, ενώ σχεδόν τα μισά μέλη της φυλής έχουν ήδη κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Υπάρχουν δε δυο μέτρα και δύο σταθμά στην δικαιοσύνη της χώρας. Οι πράξεις των Ινδιάνων θεωρούνται συλλήβδην τρομοκρατικές πράξεις. Ακόμη κι όταν κάποιος πετάξει μια πέτρα ή φτύσει έναν αστυνομικό, εάν το πράξει Ινδιάνος θα δικαστεί ως τρομοκράτης, τη στιγμή που εάν το πράξει οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της χώρας θα κατηγορηθεί για πταίσμα.

Οι Διεθνείς Οργανισμοί είναι ενήμεροι για το χρόνιο αυτό θέμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο το ζήτημα παραμένει, εδώ και πολλά χρόνια, άλυτο.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *