Ενα βλέφαρο στις εφημερίδες


Η ελληνική κοινωνία έχει προ πολλού εισέλθει στην εποχή της ανασφάλειας. Σύμφωνα με τα πορίσματα έγκυρων ερευνών, περίπου το 1/3 των Ελλήνων ζει σήμερα με λιγότερα από 480 ευρώ μηνιαίως. Τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας και της υποαπασχόλησης εμφανίζονται σημαντικά υψηλότερα απ ό,τι στις επίσημες στατιστικές. Ο αριθμός των απόρων και των αστέγων αυξάνεται ραγδαία, όπως και οι αυτοκτονίες, ιδίως στην πιο παραγωγική ηλικιακή κλίμακα 25-45. Επιπλέον, ακόμη και για οικογένειες με εισόδημα υψηλότερο από τα όρια της φτώχειας, ένα πρόβλημα υγείας κάποιου μέλους τους θεωρείται πιθανό να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

Ξ.Κοντιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τα αποθεματικά των Ταμείων των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά για την άσκηση πολλών πολιτικών. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις «άσπρες τρύπες», ούτε στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επί μακρόν χρηματοδοτούσαν διά των άτοκων καταθέσεων τις επενδύσεις των αφεντικών τους. Στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης όλες οι κυβερνήσεις έκαναν κοινωνική πολιτική με ξένα κόλλυβα.

Πασχου Μανδραβελη – Καθημερινή

Στο 4,4% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που ο προϋπολογισμός δίνει σε εργαζομένους και συνταξιούχους του Δημοσίου αυξήσεις 3% και 4% αντίστοιχα. Oι σημαντικές αυξήσεις στο πετρέλαιο αλλά και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως το σιτάρι και η ζάχαρη, πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά διαβίωσης, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στα νοικοκυριά.

Αγγελιοφόρος

Οσο για εμάς, τον κλάδο μας, την ΕΣΗΕΑ, τους δημοσιογράφους, απ’ ό,τι φαίνεται το γλυτώσαμε το Ταμειάκι μας κι ως εκ τούτου την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια μακριά από τις κινητοποιήσεις των άλλων μπασκλάς εργαζόμενων! Μπράβο μας, άριστα και αιέν αριστεύειν. Ετσι θα πάμε μπροστά, και έχοντας αυτήν την υπόληψη στα μάτια των μεροκαματιάρηδων, θα συνεχίσουμε να γράφουμε για τα… δίκια τους! Εκ του ασφαλούς εμείς, σχεδόν εξαγορασμένοι διά της εξαιρέσεως του Ταμείου μας απ’ την λαίλαπα που αφανίζει τα άλλα, αφήνοντας τους άλλους να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα, και ωσάν αυτό το Εκτρωμα-Ασφαλιστικό να μην αφορά τους πάντες, την κάνουμε συντεχνιακά-συντεχνιακά, ελπίζοντας ότι θα μας φάνε τελευταίους.

Στάθης – Ελευθεροτυπία

Δεν είναι δυνατό να παρακαλάμε γονυπετείς τους πλοιοκτήτες κάθε χρόνο για να βάλουν ένα δρομολόγιο. Τελικά, ας μας πουν να φύγουμε από τα νησιά μας. Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός. Οι εταιρείες έχουν μοιράσει τις γραμμές, κάνουν ό,τι θέλουν και τα κέρδη τους αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο.

Γιώργος Πουσσαίος – Δήμαρχος Ιητών

Ο,τι δεν αλλάζει πεθαίνει και το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε την ώρα που έπρεπε κι έχασε πολλές ευκαιρίες που του έδωσε ο κόσμος να αλλάξει. Είμαστε μέρος αυτή τη στιγμή της κρίσης και δεν είμαστε η λύση του προβλήματος, είμαστε μέρος ενός πολιτικού συστήματος που φθίνει. Που φθίνει και οδηγείται στον θάνατο. Θα είμαστε ένα θλιβερό κατάλοιπο αυτής της υπόθεσης.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *