Πανεκπαιδευτικός-Πανεργατικός αγώνας τώρα!

image002ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πανεκπαιδευτικός-Πανεργατικός αγώνας τώρα!

Ἡ ἀπόφαση
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.
Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ
Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε
Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ
Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα
Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια
Μέτρια φίλμς. Κι αὐτὸ σᾶς βασάνισε ἀσφαλῶς.
Μιλᾶτε ὑπεύθυνα λοιπόν. Ἔστω μὲ ναὶ ἢ ὄχι.
Σὲ σᾶς ἀνήκει ἡ ἀπόφαση […].
Μανόλης Ἀναγνωστάκης – Ποιήματα

    ΩΣ εκπαιδευτικοί και μέλη της Πρωτοβουλίας–Παρέμβασης, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, με την απόφασή της να καταστείλει και τον απεργιακό αγώνα των εκπ/κών μάλιστα πριν καν αυτός αποφασιστεί από τη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ,  που είναι  προγραμματισμένη για την Τετάρτη 15/5, με το μέτρο της προληπτικής πολιτικής επιστράτευσης. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μετατρέπει κάθε απεργιακή  κινητοποίηση ουσιαστικά σε «ιδιώνυμο αδίκημα». Χτες ήταν οι Ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ που επιστρατεύτηκαν, σήμερα οι εκπ/κοί, αύριο κάθε εργαζόμενος που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του!

  ΑΠΟ νομική άποψη η απόφαση-εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις δεν εμπίπτει στο κατασταλτικό μέτρο της προληπτικής πολιτικής επιστράτευσης, μιας και δε συντρέχουν λόγοι φυσικής καταστροφής, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Από άποψη ουσίας αφορά στην περιφρούρηση του δικαιώματος εργασίας μας στα σχολεία, γι’ αυτό είναι ΔΙΚΑΙΗ και ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ως απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε.

    ΑΠΟΤΕΛΕΙ βαρύ ατόπημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το γεγονός ότι καταψήφισαν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που τέμνεται με τη διεξαγωγή των Πανελλήνιων εξετάσεων. Καταγγέλλοντας όλους τους άλλους για τυχοδιωκτισμό και μιλώντας για τα συμφέροντα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας που πλήττονται, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αντικειμενικά προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί -μέσω των ελεγχόμενων από αυτήν Μ.Μ.Ε.- να πυροδοτήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», για να ισοπεδώσει με τη σιδερένια φτέρνα της πολιτικής της τους εκπ/κούς, όπως άλλωστε απαιτεί το μαύρο μέτωπο του ντόπιου κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

    ΕΙΝΑΙ αλήθεια πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο ρόλος αρκετών μελών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και των παρατάξεών τους ήταν τουλάχιστον κατώτερος των περιστάσεων προκαλώντας δίκαια τις διαμαρτυρίες των συναδέλφων: η πλειοψηφία του Δ.Σ. τη ΟΛΜΕ προωθούσε τον εφησυχασμό και την αποστράτευση (βλ. συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) ή παρέπεμπε τη λύση των προβλημάτων στις κοινοβουλευτικές καλένδες χωρίς έξοδο από το ευρώ και ρήξη με την Ε.Ε. (βλ. συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) ή αναδείκνυε δευτερεύοντα ζητήματα ως κύρια με συνθήματα ανώδυνα ή και αφομοιώσιμα από το σύστημα (π.χ. μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής στα σχολεία) χωρίς να προετοιμάζει στα σοβαρά τον κλάδο για τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και την κοινωνία και χωρίς να οργανώνει τις κοινωνικές του συμμαχίες για τους αγώνες που ήταν υποχρεωμένος να δώσει για τα δικαιώματα μας ως εργαζομένων και λειτουργών σ’ ένα δημόσιο σχολείο.  Η απουσία ενημέρωσης και συσπείρωσης των συναδέλφων για τα κρίσιμα ζητήματα αφορά –αναλογικά βέβαια με τη σημασία του- και στο Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ. Αυτές, ωστόσο, οι δικαιολογημένες αιτιάσεις και άλλες ακόμα, δεν μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για τη μη στήριξη του απεργιακού προγράμματος δράσης.

    ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η υπερψήφιση και υλοποίησή του είναι η ελάχιστη, αναγκαία –ωστόσο- απάντηση του σ.κ. των εκπ/κών απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία προώθησε αιφνιδιαστικά το  νομοσχέδιο για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και επιπλέον κατάθεσε ταυτόχρονα για επεξεργασία στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΣτΕ και το εγκληματικό ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις τουλάχιστον 4.000 εκπ/κών που θα κριθούν υπεράριθμοι οπουδήποτε σε όλη τη χώρα.

    ΑΥΤΑ έγιναν εσκεμμένα λίγο πριν την έναρξη των Πανελλήνιων εξετάσεων, στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς όπου, ήδη, η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιβάλει με Π.Δ. την αξιολόγηση – τιμωρία των εκπαιδευτικών, έχει εξαπολύσει πογκρόμ απολύσεων τουλάχιστον 10.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων που υπηρέτησαν τα προηγούμενα τρία χρόνια το δημόσιο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα έχει απογειώσει το κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία κυρίως με τη δαμόκλειο σπάθη της διαθεσιμότητας – υποχρεωτικής αργίας για όσους Δ.Υ. μηνυθούν, ακόμα και για μια πλημμεληματικού χαρακτήρα αστική διαφορά, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο αθωότητας.

    ΣΤΗΝ προσπάθειά της να συγκαλύψει τον κατασταλτικό  χαρακτήρα της πολιτικής της η κυβέρνηση επικαλείται δήθεν την ευαισθησία της απέναντι  στους διαγωνιζόμενους μαθητές μας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οποίων εμείς ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε. Γιατί είναι γνωστό πως η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΔΗΜ.ΑΡ.) – συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της και της ΕΕ- βάζει στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δημόσια εκπαίδευση καιρό τώρα.

    ΧΙΛΙΑΔΕΣ σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Παιδιά υποσιτισμένα στοιβάζονται σα σκουπίδια σε ακατάλληλες αίθουσες ή ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να πάνε στο κοντινότερο σχολείο. Η σχολική διαρροή και η παιδική εργασία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά λείπουν τόσοι εκπαιδευτικοί από τις αίθουσες, ενώ αυξάνουν οι ελαστικά εργαζόμενοι που με 600€ περιδιαβαίνουν την Ελλάδα και δεν θα προλαβαίνουν να μάθουν ούτε το όνομα των μαθητών τους. Στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας δεν τηρούνται, σοβάδες και σκεπές καταρρέουν, βιβλία αναλώσιμα και θέρμανση δίνονται με το σταγονόμετρο, η ενισχυτική διδασκαλία και η Π.Δ.Σ. φυτοζωούν, την ίδια στιγμή που αναπτύσσεται η «φιλανθρωπία» των αστών και ο «εθελοντισμός» των αφελών και εταιρείες και Μ.Κ.Ο. παρελαύνουν στα σχολεία ψάχνοντας πελάτες…

    ΕΙΝΑΙ πρόκληση αυτή η κυβέρνηση, να καμώνεται ότι νοιάζεται για το «πρώτα ο μαθητής» τη στιγμή που καταργεί δεκάδες τμήματα των ΑΕΙ με το σχέδιο «Αθηνά»∙ τη στιγμή που περιορίζει τις θέσεις εισαγωγής  για τους υποψηφίους∙ τη στιγμή που αποσυνδέει το πτυχίο από το όποιο εργασιακό δικαίωμα στην αγορά εργασίας μετατρέποντας την σε ζούγκλα για τους νέους που αναζητούν δουλειά∙ τη στιγμή που έχει απογειώσει την ανεργία (ακόμα και στους απόφοιτους των ΑΕΙ) σε ένα εφιαλτικό 50%, αναγκάζοντας  τους ή να φυτοζωούν στο περιθώριο ή να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να εργαστούν.

    ΔΕΝ πρέπει να ανεχθούμε άλλο αυτή τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ν. Χανίων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 13/5, στις 7.00 μ.μ. στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων, για να συζητήσουμε, να πούμε τη γνώμη μας, ν’ ακούσουμε, να προτείνουμε δράσεις, εντέλει να σχεδιάσουμε από κοινού τον αγώνα μας.

    ΓΙΑΤΙ πιστεύουμε πως η  μαζική συμμετοχή στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ θα δώσει τη δυνατότητα για μια ουσιαστική συζήτηση για τα αιτήματα και τους στόχους του εκπ/κού κινήματος, που πρέπει να αφορούν στο σύνολο της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, κόντρα στο πολυνομοσχέδιο, στη νέα αντιεκπαιδευτική αλλαγή του προγράμματος των σπουδών, στο επερχόμενο «Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο Α.Ε», στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, στην αξιολόγηση – χειραγώγηση, στο νέο πειθαρχικό δίκαιο, στις υποχρεωτικές μετατάξεις, στη μισθολογική καθήλωση, στη διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος κ.α.

ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ!
ΝΑ ΚΗΡΥΧΤΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
 

Δαμασκηνός Δημήτρης, 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων,
Κυριακάκης Γιάννης, Γενικό Λύκειο Κολυμβαρίου,
Νικολόπουλος Αποστόλης, ΕΠΑΛ Ελευθερίου  Βενιζέλου,
Παπαναγιώτου Βίκυ, 1Ο Γυμν. Ελευθ. Βενιζέλου
Πιέρρου Νάγια, 7ο Γυμνάσιο Χανίων
Φιλίππου Δημήτρης, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου
Μάϊος  2013,
Μέλη της Πρωτοβουλίας – Παρέμβασης καθηγητών Δ.Ε. Ν. Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *