«Απειλούσε να με πετάξει από τον 7ο»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΦΙΝΛΑΝΔΗΣ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κατερίνα Κατή – “Ελευθεροτυπία”

Με οδήγησαν στο αρχηγείο της Αστυνομίας χωρίς να μου πουν τον λόγο… κατέσχεσαν πράγματα από το σπίτι μου χωρίς να υπογράψω τίποτα… με ανέκριναν χωρίς δικηγόρο… ένας αστυνομικός με πήγε στο παράθυρο, στον έβδομο όροφο, και μου είπε ότι αν δεν συνεργαστώ, θα με έριχνε κάτω για να μου λιώσει το κεφάλι… μας πήγαν στα δικαστήρια τρεις φορές, χωρίς δικηγόρο».

Είναι μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την αναφορά της Φινλανδής, Τίνας Τ., μόνιμης κατοίκου Ελλάδας από το 1991, προς τον Συνήγορο του Πολίτη από τον οποίο ζητά να εξετάσει την «ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταχείρισή μου» που αφορά τα όσα υποστηρίζει ότι υπέστη «ανακρινόμενη» από την Ελληνική Αστυνομία για υπόθεση στην οποία «αποδείχτηκε ότι δεν είχα εμπλοκή».

Η αναφορά στάλθηκε στις 22/04/09 και τρεις μήνες αργότερα ο Συνήγορος ζητά εγγράφως από την ΕΛ.ΑΣ. να διερευνηθεί «το κάτα πόσον οι περιγραφόμενες πράξεις και παραλείψεις αστυνομικών, ή ποιες εξ αυτών, έλαβαν χώρα υπό την εποπτεία και ευθύνη δικαστικών αρχών».

Τι έχει γίνει από τότε; Η καταγγέλλουσα κλήθηκε σε εξέταση στη ΓΑΔΑ τον περασμένο Μάιο όπου δήλωσε ότι μπορεί να αναγνωρίσει τον αστυνομικό ο οποίος την απείλησε με… εκπαραθύρωση από τον 7ο όροφο, αλλά της απάντησαν ότι η κατάθεσή της ήταν αρκετή καθώς αυτή είναι η συνήθης διαδικασία! Εκτοτε αναμένει το πόρισμα της έρευνας.

Τα περιστατικά που καταγγέλλει η γυναίκα, η οποία είναι εθελόντρια στη Διεθνή Αμνηστία και πρόσφατα ανέλαβε τον συντονισμό των προγραμμάτων της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με τις φυλακές και αφορούν κυρίως την υποστήριξη γυναικών κρατουμένων, φέρεται να έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2008.

Κατά τη διερεύνηση υπόθεσης σε βάρος του αρραβωνιαστικού της, για την οποία «δεν είχα γνώση έζησα επί πέντε ημέρες τι θα πει απάνθρωπη μεταχείριση».

«Μου πήραν τα στοιχεία, αλλά δεν είπαν για ποιο λόγο ήμουν εκεί. Μετά, με πήγαν πίσω στο διαμέρισμά μου έξι αστυνομικοί και μια γυναίκα από το δικαστήριο. Πράγματα είχαν καταστραφεί, άλλα είχαν κατασχεθεί. Πίσω στη ΓΑΔΑ περίμενα όλη νύχτα. Δεν είχα τα φάρμακά μου, πάσχω από διαβήτη, υψηλή πίεση στο αίμα, θυρεοειδή και προλακτίνομα και χρειάζομαι τακτικά φαγητό και φάρμακα.

Την επομένη με ανέκριναν πάλι χωρίς να μου προσφέρουν δικηγόρο. Μου αρνήθηκαν να τηλεφωνήσω στη δουλειά μου, έβαλαν “λόγια στο στόμα μου”, προσπάθησαν να με κάνουν να ομολογήσω ότι γνώριζα τις δραστηριότητες του αρραβωνιαστικού μου. Μας πήγαν στα δικαστήρια τρεις φορές χωρίς δικηγόρο. Οταν η πρεσβεία μου ενημερώθηκε, δεν μπορούσα να τους πω τι είχε συμβεί. Υποσχέθηκαν να μου παράσχουν δικηγόρο αλλά ήταν αργά, όλες οι καταθέσεις είχαν ήδη δοθεί. Ο δικηγόρος εμφανίστηκε στην τελευταία διαδικασία στο δικαστήριο στις 8/9/08, όταν αφέθηκα ελεύθερη».

Αποτέλεσμα αυτής της περιπέτειας ήταν «να καταστραφώ. Εχασα τη δουλειά μου, το διαμέρισμά μου, ο πρώην σπιτονοικοκύρης μου ζητάει χρήματα για τις φθορές που προκλήθηκαν κατά την ερευνα».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων από τον Συνήγορο του Πολίτη, η Ηλέκτρα Κούτρα, πληρεξούσια δικηγόρος της Τίνας Τ. και πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», επισημαίνει ότι «θα ήταν πολύτιμο να χρησιμοποιεί την ευχέρεια που του δίνει ο νόμος να στέλνει τις αναφορές στον εισαγγελέα, ιδίως στις περιπτώσεις διάπραξης αδικημάτων από δημόσιους υπαλλήλους. Οταν μάλιστα ο αναφέρων ανήκει σε ευάλωτη ομάδα (όπως οι αλλογενείς) και δεν φαίνεται πιθανό να του παρασχεθεί νομική υποστήριξη, θα άξιζε να ενεργοποιείται η δυνατότητά της Ανεξάρτητης Αρχής να εξετάζει πρόσωπα, να ενεργεί αυτοψία, να παραγγέλλει πραγματογνωμοσύνη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *