Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας 2013

lgbtΗ Ομοφοβία είναι η λάθος επιλογή!

Ενημερωτικό δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας 2013

Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ ( λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ ή κουήρ) Νέων Αθήνας, προσκαλεί όλες και όλους να συμμετάσχουν και φέτος με κάθε τρόπο στον πολύμορφο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας (International Day Against HOmophobia – Transphobia  I.D.A.HO.), την Παρασκευή 17 Μαΐου 2013 στην Αθήνα.

Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 17 Μαΐου 1990 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον Διεθνή Κατάλογο Νοσημάτων, και 8 χρόνια από το 2005, όταν η παγκόσμια Λεσβιακή, Ομοφυλοφιλική,  Αμφισεξουαλική, Trans, Intersex και Queer Κοινότητα αποφάσισε με τη Διακήρυξη του Μόντρεαλ τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης επετείου ως Παγκόσμιας Ημέρας.

Λίγα λόγια για την Ομοφοβία και την Τρανσφοβία.

Επιστημονικά, ως ομοφοβία και τρανσφοβία ορίζονται ένα ευρύ φάσμα από αρνητικά φορτισμένες συμπεριφορές και συναισθήματα εναντίον της ομοφυλοφιλίας γενικότερα, ή και ειδικότερα των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ή θεωρούνται ως λεσβίες, γκέι, μπάι, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ ή κουήρ. Μπορεί να εκδηλωθεί με τις μορφές της αντιπάθειας, της περιφρόνησης, της προκατάληψης, της αποστροφής ή και του μίσους, και συνήθως οφείλεται σε παράλογο φόβο.

Μιλώντας απλούστερα, οι νέες-οι LGBTQ της Αθήνας θα λέγαμε ότι ομοφοβία είναι η έμπρακτη άρνηση μελών ή φορέων του κοινωνικού συνόλου να μας αποδεχτούν, μια άρνηση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες-οι ασταμάτητα στην Ελλάδα και την οποία βιώνουμε σε κάθε της μορφή: περιφρόνηση, ειρωνεία, χλευασμός, λεκτική και ψυχολογική τρομοκράτηση, απειλή, εξύβριση και  ξυλοδαρμός είναι μερικές μόνο από τις συμπεριφορές που καλούμαστε να υποστούμε σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον η  προσβολή της αξιοπρέπειας μας γίνεται παραπάνω από προφανής μέσα από την άρνηση του κράτους να μας παραχωρήσει ίσα δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους συμπολίτες μας ενώ ”τα μέγιστα φαίνεται να συνδράμουν” σ’αυτή τη ρητορική μίσους η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης από κοινού με τους εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς θεσμούς.

Ωστόσο όλες οι παραπάνω συμπεριφορές βάλλουν κατά του σεξουαλικού μας προσανατολισμού, της έμφυλης ταυτότητάς μας και της έκφρασής της. Πρόκειται για δομικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας αποτελεί απαραβίαστο ανθρώπινο δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες. Γι’ αυτό λοιπόν φέτος ερχόμαστε την ημέρα IDAHO με τις δράσεις μας να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι η ομοφοβία δεν είναι μόδα, μιμητισμός ή μηχανική συμπεριφορά, αλλά αντίθετα είναι μια συνειδητή επιλογή – για την ακρίβεια, η πιο λανθασμένη. Εκείνη που οδηγεί στην αδικία και στο αναίτιο μίσος.

Αθήνα, Πέμπτη 16 Μαϊου 2013

Το αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων της Colour Youth για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας θα βρείτε στα επισυναπτόμενα αρχεία.

COLOUR YOUTH, KOINOTHTA LGBTQ ΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Μαγνησίας 5, Αθήνα Αττικής 11 251 . Τηλ. 697-5730894 (Υπεύθυνη Επικοινωνίας κ. Έλενα Διαμαντοπούλου).

info@colouryouth.gr . www.colouryouth.gr .

facebook.com/lgbtq.youth.community.of.athens .

twitter.com/colouryouth .

youtube.com/colouryouthgr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *