Απεργία Καθηγητών: Μια πρώτη πολιτική εκτίμηση εν θερμώ

paideia-8Γράφει ο Κ. Κρ.

Η συνέλευση των προέδρων έκανε το άσπρο μαύρο και βάφτισε το κρέας ψάρι. Το πώς ακριβώς θα μεθόδευε το κίνημα αυτό την αντίδρασή του στην επιστράτευση ήταν (και παραμένει) δικός του λογαριασμός. Με ενστάσεις ή όχι, μαγκωμένα ή με άνεση οι συνάδελφοι είναι ενήλικα άτομα και αποφάσισαν, με μαζικότατες συνελεύσεις, να κηρυχτεί η απεργία. Θεωρώ λογικό και επόμενο να πάρουν αυτοί οι ίδιοι αποφάσεις για το μέλλον, την ένταση, τη διάρκεια της κινητοποίησής τους. Η πολιτική ασκείται μέσα στην κοινωνία, κι όχι «για το καλό της».

Η συνέλευση των προέδρων κατάφερε να ρίξει στα τάρταρα ένα κίνημα που φαινόταν να αναπτύσσεται και μάλιστα με μεγάλη κοινωνική αποδοχή, παρά τα όσα έλεγαν διάφοροι εντεταλμένοι παρουσιαστές ειδήσεων. Και δεν είχαν καν την τσίπα να ντραπούν τους μαθητές μας, που τους ζητούσαν τη συμπαράστασή τους την ίδια στιγμή που μεθόδευαν τη διάλυση.

Πράγματι, πολιτική κάλυψη δεν υπήρξε. Στο ΠΑΜΕ δε θα αναφερθώ, η στάση του είναι κατ’ εξακολούθηση θλιβερή. Για το ΣΥΡΙΖΑ όμως έχω να πω ότι θα πάρει από τους καθηγητές ποσοστά που θα παραπέμπουν ευθέως στο τρίτο το μακρύτερο. Η λογική του ώριμου φρούτου, που τόσο καιρό εμπνέει τις κυβιστήσεις που με επιδεξιότητα εκτελούν διάφοροι υπουργοποιήσημοι  και μη, θα τους οδηγήσει εκτός κινήματος. Και η μεγάλη επιτυχία της συνετής πολιτικής τους θα τους αποφέρει πάνω κάτω 17% στις εθνικές εκλογές. Αυτό είναι τόσο αναπόδραστο, όσο ήταν και οι συνέπειες που είχε η Εύα όταν δάγκωσε το μήλο (μια και μιλάμε για φρούτα).

Όμως , τα βασικά δεν καταλαβαίνουν και άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Η μαζική αντίδραση των καθηγητών ήταν μια σπάνια ευκαιρία συνάντησης και συσπείρωσης κοινωνικών δυνάμεων. Η ευκαιρία όμως ήταν εύθραυστη, και ήθελε ενθάρρυνση. Δεν την έλαβε ούτε επαρκώς, ούτε αρκετά γρήγορα. Και δυστυχώς η πολιτική ασκείται σε ενεστώτα χρόνο.

Τώρα, σχετικά με τους διάφορους και αδιάφορους συνδικαλιστές που μας κηδεμονεύουν, ένα έχω να πω:
Να φάνε ξύλο, διότι από λόγια δεν παίρνουν και όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος.

 Δυστυχώς οι περισσότερες ΕΛΜΕ  έχουν ήδη κάνει εκλογές για το συνέδριο, άρα οι καραγκιόζηδες έχουν ήδη εκλεγεί και θα είναι εκεί. Ας πάμε να τους υποδεχθούμε με χειροκροτήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *