ΔΕΗ: Νέες αυξήσεις εν όψει ιδιωτικοποίησης

Έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενες αναρτήσεις (πχ εδώ) το πως οι κυβερνώντες αυξάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους για το επικείμενο “άνοιγμα της αγοράς”, δηλαδή για την είσοδο του ιδιώτη στην “αγορά ενέργειας”.

Ας δούμε τις νεότερες εξελίξεις:

Όπως λοιπόν διαβάζουμε στην “Ημερησία

ΔΕΗ: Πώληση μονάδων απαιτεί η Ε.Ε.
Ως εναλλακτική λύση προτείνει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Επανέρχεται η Κομισιόν στην πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη φορά όχι χάρη της ενίσχυσης του ανταγωνισμού ή την απελευθέρωση της αγοράς αλλά για δημοσιονομικούς λόγους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Gunther Oettinger σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Αννυς Ποδηματά και Νίκου Χουντή.

«Στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι δημοσιονομικής φύσης ώστε τα δίκτυα είτε εν μέρει, είτε συνολικά να ιδιωτικοποιηθούν. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ενός τμήματος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συζήτησης για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα:

Μεγάλες επιβαρύνσεις στις χαμηλές καταναλώσεις την τριετία 2011-2013
Ερχονται αυξήσεις 48% στο οικιακό ρεύμα

Αντιμέτωποι με αυξήσεις περίπου 48% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν την τριετία 2011-2013 αρκετοί καταναλωτές και ειδικά όσοι ανήκουν στη χαμηλή κατηγορία μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, πλην εκείνων που θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Τόση είναι η διαφορά από τα σημερινά επίπεδα της συγκεκριμένης ομάδας οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ με εκείνα στα όποια θα έπρεπε να βρίσκονται ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας, υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *