Περί διαφθοράς

Του Γ. Γ.

Πάλι το ίδιο παραμύθι στην πολιτική πιάτσα. «Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Κι αυτό γίνεται συνέχεια κάθε φορά που μια σπείρα απατεώνων βγαίνει στον αφρό, όπως τώρα.
«Συγκλονιστικές αποκαλύψεις» προαναγγέλλει ότι θα έχει ο Ζούγκλας στην εκπομπή του, περατζάδα απ’ τα τηλεοπτικά παράθυρα κάνει κάποιος «αρμόδιος» για να μας πει τις παπαριές του.

Αυτό που οι αστοί ονομάζουν διαφθορά, δηλαδή την παραβίαση των νομικών κανόνων στις κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές και τις κάθε λογής κομπίνες που κάνουν τα λαμόγια είναι ένα στοιχείο εγγενές του καπιταλιστικού συστήματος.

Και το «καλό» παράδειγμα σ’ αυτό το σπορ το δίνουν οι εθνονταβατζήδες μας. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που δόθηκαν στην δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικάντηδων και τα σχόλια που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστικά. Για άλλη μια χρονιά αισθανόμαστε μεγάλοι … μαλάκες βλέποντας κάτι ανεπάγγελτους και χωρίς οικογενειακά εισοδήματα βουλευτές να δηλώνουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και να μην συμβαίνει, τίποτα έγραφε π.χ. το «Ποντίκι».

Και στην τελική ποιοι είναι αυτοί που μας μιλούν για «την πάταξη της διαφθοράς»; Είναι οι ίδιοι που υπηρετούν τον καπιταλισμό ένα σύστημα εξ’ ορισμού σάπιο, διεφθαρμένο, απάνθρωπο και εγκληματικό. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν γίνεται να ακούμε έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης να μας μιλάει για ήθος και διαφάνεια την ίδια στιγμή που η εξουσία την οποία υπηρετεί επιτίθεται με αγριότητα στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγεί στην εξαθλίωση τους συνταξιούχους, στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα την νεολαία και ταυτόχρονα υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όλα αυτά δεν συνιστούν «διαφθορά» και είναι απολύτως νόμιμα σύμφωνα με την λογική τους.

Γ’ αυτό λέμε: Δεν είναι η λύση να τιμωρηθούν κάποιοι «διεφθαρμένοι», για να τους διαδεχθούν οι επόμενοι. Η μήτρα που γεννάει τέτοια φαινόμενα πρέπει να εξαφανιστεί. Και αυτός είναι ο καπιταλισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *