ANOTHER (THOUGHTS!): Μια ανάλυση από το παρελθόν για το μέλλον


Με αφορμή το ιστορικό ρεκόρ της ισοτιμίας δολαρίου/χρυσού (πλέον το δολάριο έχει πέσει τόσο, ώστε να χρειάζονται πάνω από 1300$ για 1 ουγγιά χρυσού), βάζουμε σε αυτή τη ξεχωριστή ανάρτηση ένα λινκ όπου είναι συγκεντρωμένα τα ποστ ενός τύπου με το ψευδώνυμο”another” το διάστημα 1997-1998, και προέβλεπε το ξέσπασμα της κρίσης, την κατάρρευση των νομισμάτων (και την “άνοδο” του χρυσού). Τα ποστ του εμείς τα βρήκαμε πρόσφατα, συγκεντρωμένα σε αυτό το λινκ, καθώς έκαναν τόση εντύπωση ώστε έκατσαν και τα μάζεψαν όλα μαζί για να βρίσκονται πιο εύκολα.
Το λινκ είναι το εξής:
http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html

Αυτός ο “another” ήταν τραπεζίτης, μέλος είτε της ΕΚΤ είτε της BIS (της Κεντρικής Τράπεζας των Κεντρικών Τραπεζών δηλαδή), και παρότι τα βλέπει όλα μέσα από τα μάτια του τραπεζίτη (πχ σε κάποια φάση λέει “δεν είναι και τόσο κακό που δανείζουν οι τράπεζες, έτσι διατηρούν το βιωτικό επίπεδο ψηλά, έτσι δεν είναι?” – Δεν έχει άδικο από καπιταλιστικής άποψης), έχει τρομερό βάθος και διαύγεια.

Άλλωστε, τα εξήγησε όλα με μεγάλη ακρίβεια από το 1997, αξίζει να διαβαστεί.

Είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος το λινκ (μιλάμε για όλα του τα ποστ σε διάστημα 2 ετών), αλλά αξίζει.

Μία απάντηση στο “ANOTHER (THOUGHTS!): Μια ανάλυση από το παρελθόν για το μέλλον”

  1. Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA
    Θα πληρώσουμε τα μοιραία λάθη τους, όπως η Αργεντινή;

    H**p://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/09/2010_416386

    [..Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το 2011 θα αποδειχθεί η «μαύρη» χρονιά της κρίσης για την ελληνική οικονομία, με εκτίναξη της ανεργίας, μαζικές απολύσεις και πολλά λουκέτα. Παράλληλα, η πολύχρονη λιτότητα, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών και η συρρίκνωση της οικονομικής εμβέλειας του κράτους θα είναι μοιραίες. Ηδη οι απολύσεις και τα λουκέτα, τα χρέη και οι κατασχέσεις βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Βαθιά ύφεση και κατάρρευση εσόδων αναδεικνύουν τις αστοχίες της «συνταγής» για την Ελλάδα.

    Ακριβώς την ίδια πορεία είχε η Αργεντινή, έφτασε στην πτώχευση, πήρε τη βοήθεια του ΔΝΤ έναντι σκληρών μέτρων, μπήκε σε βαθιά ύφεση, ο λαός ξεσηκώθηκε, δύο κυβερνήσεις κατέρρευσαν και η ανεργία έφθασε στο 40%. Η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις καταστράφηκαν και η πραγματική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11% το 2002.

    Δυστυχώς, οι ομοιότητες είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοούμε.

    Η Αργεντινή χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της, ύψους 144 δισ. δολαρίων, τον Δεκέμβριο του 2001. Η χρεοκοπία αυτή ήταν η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία μέχρι σήμερα και λόγω του μεγάλου αριθμού ομολόγων, των διαφόρων δικαιοδοσιών στις οποίες αυτά είχαν εκδοθεί και της ανομοιογένειας και του μεγάλου αριθμού επενδυτών, κυρίως μικροεπενδυτών από την Ευρώπη και την Ιαπωνία, οι διαδικασίες αναδιαπραγμάτευσης ήταν περίπλοκες. Eπειτα από ένα θρίλερ τριών ετών, οι διεθνείς επενδυτές δέχθηκαν την αντικατάσταση ομολόγων ύψους 82 δισ. δολαρίων από νέα ομόλογα με αξία μόλις το 25% της αξίας των χρεοκοπημένων ομολόγων.

    Η χρεοκοπία του 2001 δεν είναι η πρώτη στην ιστορία της Αργεντινής. Hδη το 1982, κατά τη διάρκεια της κρίσης η οποία έπληξε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, η Αργεντινή οδηγήθηκε στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους της προς διεθνείς εμπορικές τράπεζες ύψους 36 δισ. δολαρίων. Με βάση το σχέδιο Brady, το οποίο προώθησε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Brady, η αναδιάρθρωση του χρέους περιελάμβανε 35% «συγχώρηση» επί του κεφαλαίου και την έκδοση νέων ομολόγων, το ονομαστικό κεφάλαιο των οποίων ήταν εγγυημένο μέσω μακροχρόνιων zero coupon ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Κάτι ανάλογο προωθείται με κομψές εκφράσεις και εδώ…]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *