Ο Αγγ. Χάγιος μιλά στην ΑΥΓΗ: Αντικαπιταλιστικό μέτωπο για ρήξη με την Ε.Ε.

xagios-3Σήμερα η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

Στόχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, με σαφή αντικαπιταλιστικά κι επαναστατικά χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου του φορέα και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής. Ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του σχήματος, η οποία διεξάγεται από σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, ο Αγγ. Χάγιος μίλησε στην Αυγή για τα βασικά επίδικα αυτής, αλλά και για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

* Πώς κρίνεις το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης; Σε ποια σημεία έχει ανταποκριθεί θετικά και πού χρειάζεται ενίσχυση;

Η υπεράσπιση και κατάκτηση των ζωτικών συμφερόντων των εργαζομένων απαιτεί να χάσει κέρδη, πλούτο, ιδιοκτησία το κεφάλαιο. Απαιτεί διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση καθώς και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο και γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Αυτά δεν μπορεί να κατακτηθούν χωρίς τη διπλή έξοδο από το ευρώ και από την Ε.Ε., τη σύγκρουση με τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, την κατάκτηση του δικαιώματος του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του, το διώξιμο κάθε ξένου «προστάτη» και την κατεδάφιση από κάτω και αριστερά κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Με την άποψη αυτή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κερδίζει την εκτίμηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Στη βάση αυτή αποκλείει κάθε πολιτική εμπλοκή στον αστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, σε ρόλο συνιστώσας ή διορθωτικής -παραπληρωματικής δύναμης για ένα πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ η ένα καλύτερο ΚΚΕ.

Η 2η Συνδιάσκεψη είναι πορεία υπέρβασης των πολιτικών και οργανωτικών αδυναμιών μας ώστε να συμβάλουμε μαζί με άλλες δυνάμεις στην οικοδόμηση μιας μεγάλης αντικαπιταλιστικής μετωπικής αριστεράς και στην αναγκαία ταξική αναγέννηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Απαραίτητες προϋποθέσεις στους σκληρούς και κρίσιμους αγώνες που έρχονται.

* Εν μέσω σφοδρής καπιταλιστικής κρίσης, πώς εκτιμάς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς;

Η καπιταλιστική κρίση και η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου εκτιμούμε ότι απαιτεί πολιτικό πρόγραμμα και μέτωπο αντικαπιταλιστικό, για να μπορέσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα να ανασυγκροτηθεί και να δώσει νικηφόρα τη μάχη. Για να πάμε μπροστά στην αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Όχι σε ένα καπιταλισμό κοινωνικών συμβολαίων, σοσιαλδημοκρατικής ή «αριστερής» διαχείρισης.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποριζοσπαστικοποιείται συνεχώς. Το εκλογικό ποσοστό του, δεν το αξιοποιεί για τη συγκρότηση ενός απειλητικού κινήματος ενάντια στην πολιτική που υποτίθεται θα αλλάξει. Το πρόσφατο δείγμα γραφής με τους καθηγητές είναι εντελώς αποθαρρυντικό όπως και η συμπόρευση με τμήματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Από μια ρητορική για “κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά”, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη θέση για “κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας”. Επιλέγοντας μια διαχειριστική πολιτική, αποδέχεται πλήρως την Ε.Ε. και το ευρώ. Αποδέχεται τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και της ‘ρεαλιστικής” πολιτικής μισθών.

Αυτά τα πρότυπα έχουν δοκιμαστεί στην Κύπρο πρόσφατα, στην Ιταλία πριν χρόνια, και στον τόπο μας παλιότερα, και έχουν ηττηθεί.

Πολύ περισσότερο σήμερα που οι από πάνω έχουν κηρύξει σκληρό κοινωνικό και πολιτικό πόλεμο στους ‘από κάτω’. Το δίλημμα σήμερα κατά την άποψή μας είναι: Ή θα τους ανατρέψουμε ή θα μας υποτάξουν!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθεί μέσα στους εργαζόμενους την ιδέα για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Συζητάει και θα πάρει ενωτικές – αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς όλες τις μαχόμενες-ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς (και εκείνων που υπάρχουν σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) ώστε όλοι να συμβάλουμε σε ένα μαζικό πολιτικό κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης.

* Με δεδομένη την κοινή παρουσία στελεχών από τον χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κοινές εκδηλώσεις με τον Αλέκο Αλαβάνο, κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα, πώς αξιολογείς το Σχέδιο Β; Υπάρχει προοπτική συμπόρευσης με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Γνωρίζουμε ότι μια άλλη Αριστερά, που απαιτεί η εποχή μας, θα προέλθει από σεισμικές αλλαγές στον σημερινό της χάρτη. Στοχεύουμε συνειδητά κι εργαζόμαστε για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού.

Εργαζόμαστε, επομένως, για να ανοίξουμε δρόμους για τον πόλο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προτείνει μετωπική πολιτική συμπόρευση στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου, που έχει δοκιμαστεί στη ζωή και πάνω σε αυτό όλοι θα τοποθετηθούμε.

Συμπορευόμαστε στον αγώνα και συζητάμε με συναγωνιστές που προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των αγώνων σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου, σε ένα δρόμο έξω από τη φυλακή του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε., στην αναζήτηση ενός σύγχρονου αντικαπιταλιστικού προγράμματος, στην προσέγγιση του ζητήματος της εξουσίας με όρους ανατροπής και όχι διαχείρισης. Με δυνάμεις που διαφοροποιούνται από τη ρεφορμιστική και διαχειριστική αριστερά όπως ο Εργατικός Αγώνας, το ΜΑΑ-Σχέδιο Β’, οργανώσεις και ρεύματα της αντικαπιταλιστικής, αντι-Ε.Ε., αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς όπως η ΚΟΑ, το ΕΕΚ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει να συμβάλει στην αναγκαία πλατιά μετωπική συμπόρευση αυτών των δυνάμεων Σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητήσουμε στη Συνδιάσκεψη και θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένη πρόταση για ανοιχτή πολιτική συζήτηση και μετωπική συμπόρευση.

Η ΑΥΓΗ, 1/6/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *