Αναλογικά ή προγραμματικά προεδρεία;

Yp.poΑπό Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠ.ΠΟ.

Στον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων η πλειοψηφία των συναδέλφων (55%) εμπιστεύτηκε τα τρία ψηφοδέλτια των δυνάμεων της αριστεράς, που -παρά τις σαφείς πολιτικές τους διαφορές- είχαν συμπορευτεί το τελευταίο διάστηκα και στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο Οργανισμό και τις απολύσεις, δίνοντάς τους την πλειοψηφία στο ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου (ΕΑΚ 2, Αυτ. Παρέμβαση 2, ΔΑΣ 1), ενώ απέναντι είναι οι τρεις παρατάξεις των κομμάτων της τρικομματικής (ΠΑΣΚΕ 2, ΔΑΚΕ 1, Αγ. Συσπείρωση-ΔΗΜΑΡ 1).

Αντίστοιχα αποτελέσματα υπάρχουν σε μια σειρά από άλλα σωματεία, όπως η ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί), ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που κι εκεί η πλειοψηφία της Διοίκησης πέρασε στις παρατάξεις της Αριστεράς με πρώτη δύναμη τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (ΠΑΜΕ 9, Αυτ. Παρέμβαση 5, Αγωνιστική Ταξική Ενότητα 2, σύνολο 16 στη 31μελή Διοίκηση). Η συζήτηση για αναλογικό προεδρείο (στη βάση της “εκλογικής δύναμης” κάθε παράταξης) ή για προεδρείο στη βάση μιας σαφούς πολιτικής συμφωνίας για το σε ποια κατεύθυνση επιδικουμε να πορευτεί ο Σύλλογος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση από την ίδρυσή της ήταν και είναι εναντίον των αναλογικών προεδρείων -γι΄αυτό και δεν δέχτηκε ποτέ τις θέσεις που της προτάθηκαν σε προεδρεία που συμμετείχαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΔΑΣ καθώς και την πρόταση της ΕΑΚ για τα σημεία του προγραμματικού προεδρείου. Φοβούμαστε ότι τα σχόλια της ΔΑΣ περί “δήθεν αριστερών προεδρείων” και “αντιμνημονιακής ρητορείας” δεν ανταποκρίνονται ούτε στην πρόταση που διατυπώθηκε (προγραμματικό, και όχι αριστερό προεδρείο προτείναμε, άλλωστε) ούτε στην πραγματικότητα των κοινών αγώνων που έχουμε δώσει μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου.

Τέλος, θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος μπορεί να λειτουργεί μέσα από τα όργανα και τις διαδικασίες του (εκλεγμένο ΔΣ, συνελεύσεις, επιτροπές εργαζομένων) και να προχωρήσει σε άμεσα βήματα υλοποίησης των αποφάσεων των Συνελέυσεων, ακόμη και πριν λήξει η συζήτηση για το προεδρείο. Οι καιροί δεν περιμένουν!

————–—————————————————————————————————————————-

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΑΜΕ)

Συνάδελφοι,

Η καπιταλιστική κρίση κορύφωσε την αντιλαϊκή επίθεση καταπατώντας οποιοδήποτε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση δεν είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να τσακίσουν, με στόχο να γίνει ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και με τα προβλήματα να οξύνονται και στον χώρο του πολιτισμού διεξήχθησαν οι εκλογές του συλλόγου μας στις 15/5.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία χαιρετίζει τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού που μας στήριξαν με την ψήφο τους για να συνεχίσουμε πιο μαζικά τους αγώνες μας ενάντια στην κυριαρχία του κεφαλαίου, την ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος και το ζωντάνεμα της ζωής του συλλόγου. Αντιτιθέμαστε στις παραπλανητικές προτάσεις των ΕΑΚ και αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε δήθεν «αριστερά προεδρεία». Με την αντιμνημονιακή ρητορεία τους δεν προτείνουν στους εργαζόμενους πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση αλλά μία άλλη διαχείριση που οδηγεί σε νέους ταξικούς συμβιβασμούς σε βάρος των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχαιρεσιών προτείνουμε το αντιπροσωπευτικό-αναλογικό σύστημα εκλογής Προεδρείου ΔΣ και επιπλέον τη συμμετοχή του συλλόγου μας στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό όσο και σε κάθε άλλον τομέα σήμερα περισσότερο από ποτέ να κατευθύνουν την πάλη τους στη δημιουργία προϋποθέσεων για να πάψουν οριστικά οι δημόσιοι φορείς του Πολιτισμού να δουλεύουν για λογαριασμό της κυρίαρχης αστικής τάξης και της ιδεολογίας της.

Να σταματήσει οριστικά ο Πολιτισμός να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους «κάτω» και πεδίο κερδοφορίας για τους «πάνω» και να ανοίξει ο δρόμος για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό, όπου οι ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του.

Μάης 2013

———————————————————————————————————————
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ-ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

1. Διεκδικούμε με μαχητικές κινητοποιήσεις το πλαίσιο αιτημάτων του Συλλόγου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις Γενικές Συνελεύσεις:

-Αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού, με αυτοτελείς διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, με διαφύλαξη όλων των αρμοδιοτήτων και όλων των θέσεων εργασίας, με χρηματοδότηση και επαρκή στελέχωση για να ανταποκριθεί στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

-Να αποσυρθεί το Σχέδιο Οργανισμού που οδηγεί στη διάλυση του Υπουργείου, στην απόσπαση αρμοδιοτήτων και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες και αργά ή γρήγορα σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (είτε με αξιολογήσεις, είτε ως πλεονάζον προσωπικό, με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού, είτε μέσω της «κινητικότητας» ή «διαθεσιμότητας»).

-Υπερασπιζόμαστε το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του Πολιτισμού από κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης.

-Δεν συμμετέχουμε και δεν νομιμοποιούμε στημένους διαλόγους με την πολιτική ηγεσία. Δεν προσχωρούμε σε λογικές «μικρότερου κακού», ούτε προσχωρούμε σε κανένα παζάρι στο όνομα του ρεαλισμού. ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ και στην ακύρωση κάθε διαδικασίας αξιολόγησης δομών και προσωπικού.

2. Οργανώνουμε και συνεχίζουμε τη δράση μας ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και των πολιτικών τους εκπροσώπων, της τρικομματικής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κυβέρνησης. Παλεύουμε για την ανατροπή της  πολιτικής που αφανίζει τους εργαζόμενους, διαλύει κάθε κοινωνικό αγαθό και εξαφανίζει το κοινωνικό κράτος. Γνωρίζουμε ότι τμήμα των σχεδιασμών αυτών είναι η πολιτική που θέλει να καταστήσει τον πολιτισμό πεδίο κερδοφορίας για ιδιωτικά συμφέροντα. Παλεύουμε ενάντια στην αλλαγή των δομών της δημόσιας διοίκησης που υπονομεύουν τομείς όπως υγεία, παιδεία, πολιτισμός. Επιδιώκουμε μέσα από τον αγώνα να γίνουν βήματα για τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Όχι στη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στις μειώσεις των μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Παλεύουμε ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανεργία. Συμμετέχουμε σε εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που προσπαθούν να επιβάλλουν μια άλλη πορεία και προοπτική ενάντια στη λιτότητα, στην εξαθλίωση, στην υποταγή και στο φόβο.

3. Συντονιζόμαστε με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του πολιτισμού για κοινούς πραγματικούς αγώνες με κάθε πρόσφορο μέσο, που θα ξεπεράσουν την κινηματική αδράνεια και τη «διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία» που είναι ο δρόμος που έχει χαράξει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

-Συντονιζόμαστε με τα Σωματεία του Δημοσίου σε κοινό αγώνα που θα προτρέψει την επιβολή της συρρίκνωσης του Δημοσίου  και τις 25.000 επικείμενες απολύσεις (όπως κι αν «βαφτιστούν»).

-Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε εργατικό αγώνα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση, ενάντια στις λογικές «κοινωνικού αυτοματισμού», του διαχωρισμού δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, την επιστράτευση των απεργών, την καταστολή των κοινωνικών αγώνων.

– Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, ενάντια στις προσπάθειες περιορισμού της και επιβολής ενός ιδιότυπου κράτους εκτάκτου ανάγκης.

– Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους άνεργους να στηρίξουν τον αγώνα μας γιατί ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό ακόμη πιο αναγκαίο να προσφέρεται σε όλους και σε όλες σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.

4. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων μας. Ενίσχυση των δράσεων έμπρακτης συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους μας, έλεγχος και καταγγελία κάθε μορφής «μαύρης» εργασίας ή ετεροαπασχόλησης στη ΓΓ Πολιτισμού, καταγγελία του δουλεμπορίου των ΜΚΟ, της αντικατάστασης θέσεων εργασίας από ιδιωτικά συνεργεία, κάθε παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Διεκδικούμε ίδια δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και κοινούς αγώνες που θα οδηγήσουν προοπτικά και σε κοινή συνδικαλιστική έκφραση.

5. Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του θεσμικού πλαισίου που στηρίζει αυτές τις πολιτικές (φαστ-τρακ, νέος αναπτυξιακός νόμος κ.λπ.). ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην  πώληση του κεντρικού κτιρίου στην Μπουμπουλίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και σε κάθε σκέψη για εκποίηση-«αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας της ΓΓ Πολιτισμού. Αντιστεκόμαστε στην εκποίηση του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του νερού και των άλλων δημόσιων αγαθών. Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες εκποίησης δημόσιων εκτάσεων φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, όπως το Ελληνικό, η χερσόνησος του Αστέρα, νησιά και άλλες περιοχές που προορίζονται για πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ. Συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στην εκποίηση και υποβάθμιση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Τα δημόσια αγαθά, ο φυσικός πλούτος και τα μνημεία ανήκουν σε όλους!

6. Αποκάλυψη και καταγγελία κάθε μικρής ή μεγάλης δαπάνης της ΓΓ Πολιτισμού που κατευθύνεται σε αλλότριους σκοπούς ή συνιστά διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Κριτική στην υποχρηματοδότηση του πολιτισμού, στο πού κατευθύνονται οι δαπάνες, αποκάλυψη της λειτουργίας των προγραμμάτων της ΕΕ για την αλλαγή των εργασιακών όρων και την διάλυση του δημοσίου τομέα.

7. Λειτουργία του Συλλόγου με αμεσοδημοκρατικές και ζωντανές διαδικασίες των ίδιων των εργαζόμενων, για να υπερβούμε τη λογική της «ανάθεσης» και των «εκπροσώπων»: ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ, δημοσιοποίηση των πρακτικών, έκτακτες Συνελεύσεις, απεργιακές επιτροπές εργαζομένων ανά χώρο, επιτροπές εργαζομένων για διάφορα θέματα, διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης των συναδέλφων, τακτές περιοδείες στους χώρους δουλειάς σε Αθήνα και περιφέρεια, παρέμβαση του Συλλόγου ενάντια στις αυθαιρεσίες της Διοίκησης και των Διευθυντών. Να πάψουν τα υπηρεσιακά ζητήματα των συναδέλφων να αποτελούν αντικείμενο «μικρορουσφετιών» από παρατάξεις ή την πολιτική ηγεσία, και να λύνονται ως συλλογικά ζητήματα μέσα από τον Σύλλογο.

8. Να διερευνηθεί η δυνατότητα μείωσης της εισφοράς των συναδέλφων στον Σύλλογο, ως ελάχιστη συμβολική κίνηση προς τα μέλη του που βλέπουν κάθε μήνα το δεκαπενθήμερό τους να εξανεμίζεται, χωρίς να θιγεί η οικονομική αυτοτέλεια του Συλλόγου. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσα από την προσπάθεια μείωσης των πάγιων εξόδων του Συλλόγου, την αναδιαπραγμάτευση της εισφοράς που ο Ενιαίος Σύλλογος καταβάλλει στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κλπ. Δημοσιοποίηση κάθε δαπάνης που γίνεται από τον Σύλλογο. Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου για τη στήριξη των κινητοποιήσεων.

Πιστεύουμε πως τα σημεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν άξονες δράσης του Συλλόγου, που να σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία. Μια πορεία αναγκαία και εφικτή και κυρίως αντίστοιχη των αναγκών και των διαθέσεων της πλειοψηφίας των συναδέλφων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εκφράστηκαν στην κάλπη.

Σε αυτή την πορεία δεν χωρούν εκείνες οι παρατάξεις που:

-Στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την τρικομματική κυβέρνηση και την πολιτική της.

-Αγνοούν συστηματικά τις αποφάσεις των Συνελεύσεων του Συλλόγου, τις σαμποτάρουν και δρουν αντίθετα προς αυτές, όπως συνέβη συχνά από το απερχόμενο προεδρείο.

-Σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους περί δήθεν «εξαιρέσεων» μέσω της «διαπραγμάτευσης» με την πολιτική ηγεσία (δηλαδή να διαλέξουμε το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν) –όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην μετεκλογική ανακοίνωση της ΕΑΣΚΕ-ΠΑΣΚΕ.

-Καλλιεργούν τη λογική ότι οι αγώνες πρέπει να εξαντλούνται εντός της ΓΓ Πολιτισμού και ρίχνουν νερό στο μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που προκρίνουν μια μαχητική πορεία και αμεσοδημοκρατική λειτουργία για τον Σύλλογο θα κριθούν στην πράξη από την συμμετοχή τους στην υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής. Παρά τις συνδικαλιστικές διαφορές που παραμένουν, η κοινή δράση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΔΑΣ στις συνελεύσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Ενιαίου Συλλόγου δείχνουν ότι μπορεί να είναι εφικτή μια άλλη πορεία του Συλλόγου που θα βασίζεται στην πραγματική ενότητα στη βάση των συμφερόντων, των προσδοκιών και των ελπίδων όλων των εργαζομένων. Μια πορεία που μπορεί να ξεκινήσει, αλλά προφανώς όχι να εξαντληθεί, στην συγκρότηση κοινού προεδρείου για την υλοποίηση του παραπάνω πλαισίου, ως πρώτο βήμα σε μια άλλη πορεία.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *