Για την Ιρλανδία

Του Γ. Δελαστίκ στο “Έθνος“:

«Ιρλανδικό θαύμα»: έλλειμμα… 32%!
Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους όσοι το άκουγαν. Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι το διάβαζαν. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν, ανακοίνωσε κάτι αδιανόητο: το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 θα ανέλθει στο… 32% του ΑΕΠ!!! Προσοχή, μιλάμε για το έλλειμμα, όχι για το δημόσιο χρέος! Αυτό δηλαδή που στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται να φτάνει μέχρι 3% του ΑΕΠ.

Η δεξιά ιρλανδική κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν, βλέποντας ότι οι Ιρλανδοί έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν αντιδρούν στα μέτρα εφιαλτικής λιτότητας που τους επιβάλλει, προκειμένου να «ξελασπώσει» τις τράπεζες που έπαιξαν εξωφρενικά κερδοσκοπικά παιχνίδια (ε πώς αλλιώς θα είχε η Ιρλανδία τόσο μεγάλη ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια, αποφάσισε να διαθέσει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη για χάρη του τραπεζικού τομέα. Ετσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιρλανδίας, το οποίο ήταν ήδη με 14,3% του ΑΕΠ το χειρότερο της ΕΕ κατά το 2009, αντί για 11% που υπολογιζόταν για το 2010 θα εκτιναχθεί στο απίστευτο, πρωτοφανές ύψος του 32%! Πάνω από δέκα φορές το όριο του Μάαστριχτ! Μιλάμε δε για την Ιρλανδία, μια χώρα που μόλις το 2007 είχε… πλεόνασμα, όχι έλλειμμα στον προϋπολογισμό της! Μια χώρα της οποίας το
 δημόσιο χρέος κατά το 2007 ανερχόταν μόλις στο 25% του ΑΕΠ.

Η απόφαση, όμως, της κυβέρνησης να βάλει τους φορολογούμενους να πληρώσουν αυτοί τις ζημιές των ιδιωτικών τραπεζών έχει οδηγήσει την Ιρλανδία σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Το δημόσιο χρέος, το οποίο σε αντίθεση με το έλλειμμα είναι ένα μέγεθος που αυξομειώνεται δύσκολα και ιδίως η μείωσή του απαιτεί συνήθως δεκαετίες ολόκληρες, καλπάζει με τρελούς ρυθμούς στην Ιρλανδία: από 25% το 2007 έγινε 43,9% το 2008 και το 2009 -πάντα εξαιτίας των τραπεζών- εκτινάχθηκε στο 64%. Το 2010 η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να δώσει δεκάδες ακόμη δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες απογειώνει το δημόσιο χρέος στο ύψος του 99% του ΑΕΠ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Λένιχαν!

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι το 99% είναι ένα προπαγανδιστικό κόλπο – ότι δηλαδή το ιρλανδικό χρέος σαφώς και θα υπερβεί στην πραγματικότητα το 100% του ΑΕΠ το 2010 και απλώς ανακοινώνεται αρχικά αριθμός που δεν είναι τριψήφιος, για λόγους ψυχολογικούς και επικοινωνιακούς. Το ίδιο άλλωστε κάνει και το Βέλγιο.

Η κατάρρευση όμως της Ιρλανδίας έχει εξαιρετική σημασία από πολιτική, οικονομική και ιδεολογική σκοπιά. Πάνω από μία δεκαετία μάς είχαν ζαλίσει σε όλη την Ευρώπη με τον «Κελτικό Τίγρη», προβάλλοντας σε ολόκληρη την ΕΕ την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του Δουβλίνου ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο καθολικός καταποντισμός της ιρλανδικής οικονομίας εν ριπή οφθαλμού μόλις έσκασε η νεοφιλελεύθερη φούσκα αποδεικνύει την επικίνδυνη γελοιότητα αυτού του μοντέλου, που οδηγεί σε τραγωδία έναν ολόκληρο λαό.

Σαρκάζουν μέχρι και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Ο Κελτικός Τίγρης εδώ και πολύ καιρό πήρε το καπέλο του και το πανωφόρι του και εξαφανίστηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Και τι λογαριασμό άφησε πίσω του! Η ανακοίνωση ότι ο λογαριασμός για τη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών μπορεί να αγγίξει τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ δείχνει την παράλογη κλίμακα της τραπεζικής κρίσης».

Εντυπωσιάζει μέσα σε αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της Ιρλανδίας η περιφρόνηση που δείχνουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες προς την… Ελλάδα! Η στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης «δείχνει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» έγραφαν στην πρώτη σελίδα τους την Παρασκευή οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», προβάλλοντας δηλώσεις Βρετανού χρηματιστή.

«Δεν υπάρχει θέμα να συναντηθεί τώρα η Ιρλανδία με το ελληνικό καρκίνωμα (!) στο εδώλιο των σχεδόν χρεοκοπημένων κρατών», έγραφε δηλητηριωδώς και η γαλλική «Μοντ» το Σάββατο.

«Καρκίνωμα» η Ελλάδα, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση απλώς «επέλεξε τη διαφάνεια, παρουσιάζοντας τον «τρομερό» λογαριασμό της βοήθειας προς τις τράπεζες»! Τι να πει κανείς…

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρπάζει τα λεφτά για τις συντάξεις!

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ είναι η δεξιά κυβέρνηση της Ιρλανδίας στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των τραπεζών. Με το έλλειμμα να εκτινάσσεται στο 32% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος να φτάνει στο 100% του ΑΕΠ αποσύρθηκε πανικόβλητη από την έκδοση ομολόγων μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο. Αντί να δανειστεί με σίγουρα εξοντωτικό επιτόκιο, αποφάσισε να βάλει χέρι στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει το ταμείο συντάξεων της χώρας και να δώσει τα λεφτά αυτά για τις τράπεζες! Το πιθανότερο είναι βέβαια πως αποφάσισε να μην πουλάει ομόλογα, διότι ετοιμάζεται να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα Θα φάει δηλαδή τα λεφτά των συνταξιούχων και το 2011 πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις αλλά και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων!

Ireland moves closer to state bankruptcy
The Irish government’s September 30 emergency bailout is intended to draw a line under the country’s deepening financial crisis. The government claims to have enough liquid cash to continue functioning until sometime in 2011, but the continual injection of massive state funding into ruined banks, particularly Anglo Irish Bank, risks national bankruptcy. Such an event would likely have a catastrophic chain reaction across Europe.
All the Irish banks are heavily reliant on temporary “non-standard” funding from the European Central Bank (ECB).
Οπότε τι να κάνει και η “κοκομοίρα” η ΕΚΤ, θα τυπώσει μερικά “δισεκατομμυριάκια” ευρώ, διασώζοντας τις τράπεζες με νέα “πακέτα σωτηρίας”, και θα ρίξει έτσι και την ισοτιμία του ευρώ, που τώρα είναι αρκετά υψηλή και δε βοη΄θα τις εξαγωγές της ευρωζώνης
http://www.wsws.org/articles/2010/oct2010/irel-o04.shtml

Ήδη εξάλλου αυτό γίνεται, η ΕΚΤ αγοράζει ότι ομόλογο βρίσκει:

ECB Purchases Of Sovereign Bonds Surge Tenfold Compared To Prior Week, Hit €1.4 Billion, On Continuing Ireland, Portugal Fears
After dropping to a modest €134 million last week, ECB purchases of sovereign debt exploded tenfold in the last ended week to €1.384 billion, confirming that the ECB continues to bid up all Portuguese and Irish bonds available for sale, so the market does not crash.
http://www.zerohedge.com/article/ecb-purchases-sovereign-bonds-surge-tenfold-compared-prior-week-hit-%E2%82%AC14-billion-continuing-i?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

To Δουβλίνο στο δρόμο που χάραξε η Αθήνα;Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε επισήμως ότι το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού της τομέα ανέρχεται, για το 2010, γύρω στα 30 δις ευρώ, το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες στις Βρυξέλλες και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ένα: η Ιρλανδία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το κόστος, η αντιθέτως θα ζητήσει, όπως και η Ελλάδα, την αρωγή των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Το ερώτημα είναι εύλογο, λαμβανομένου υπόψη ότι τα 30 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 20% του ιρλανδικού ΑΕΠ και ότι συνεπεία αυτής της οικονομικής επιβάρυνσης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα κλείσει το 2010 στο 32% του ΑΕΠ (έναντι 14% που αναμενόταν), το δε δημόσιο χρέος της περί το 100% (έναντι 65% που αναμενόταν).

Παρά την εκτίναξη χρεών και ελλειμμάτων η Ιρλανδική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους πάντες σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του κ Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι θα είναι εντάξει προς τις μεσοπρόθεσμες δεσμεύσεις της.

Το μείζον ερώτημα που ωστόσο απασχολεί τους οικονομικούς αναλυτές είναι πόσα περιθώρια έχει η ιρλανδική κυβέρνηση να επιβάλει κι άλλες πολιτικές λιτότητας. Και αυτό διότι στην Ιρλανδία έχουν ήδη εφαρμοσθεί δύο «προγράμματα ανασυγκρότησης» τα οποία, όσο και αν έγιναν γενικώς αποδεκτά από τα συνδικάτα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισοδημάτων στη χώρα περί το 20%, αλλά και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είτε στο 65ο είτε στο 67ο έτος της ηλικίας των εργαζομένων. Ετσι η μόνη πηγή εσόδων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ιρλανδία είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων, η οποία στη χώρα αυτή εξακολουθεί να είναι μικρότερη του 15%.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=357919&dt=01/10/2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *