Αναιρέσεις 2013, 2η μέρα: Κράτος, κυβέρνηση, εξουσία, τακτική και στρατηγική της Αριστεράς. Τα βίντεο της συζήτησης

image002 (38)Γράφει ο kokkiniotis

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων των Αναιρέσεων 2013 στην Αθήνα. Μεγάλη και σήμερα η κοσμοσυρροή, πολλές και οι καλλιτεχνικές και πολιτικές εκδηλώσεις:

WORKSHOP:image002 (46)

-«Το δόγμα της ανάπτυξης, η καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών» Συζήτηση με τη Φλώρα Παπαδέδε, Οικονομολόγο και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

-«Ενάντια στο μοντέρνο ποδόσφαιρο». Πολιτική διαπάλη στις κερκίδες, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις του μαζικού αθλητισμού στο φόντο της κρίσης. Συζήτηση με συναγωνιστές από το έντυπο Humba! και άλλα «παιδιά από τις κερκίδες».

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:

image002 (39)ΛΟΛΕΚ | Marietta Fafouti and BAND | K. BHTA | PAD TRIO
Υπεραστικοί | Μάρθα Φριτζήλα, The kubara project.  Η βραδιά έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, και φυσικά όχι μόνο αυτό, πέρα από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και εκθέσεις, αποτελεί άτυπο ραντεβού κάθε χρόνο και τόπο συνάντησης και ανάσας, όχι μόνο για τη νεολαία αλλά και ευρύτερα για τον κόσμο του αγώνα.

Εντύπωσή μας είναι ότι φέτος η διοργάνωση ξεπέρασε τον εαυτό της. Γράψαμε και χθες σε προηγούμενή μας ανάρτηση (Τα βίντεο με τις ομιλίες στη συζήτηση της πρώτης ημέρας των Αναιρέσεων 2013 για το εργατικό κίνημα) εντυπώσεις και ρεπορτάζ από την πρώτη μέρα των Αναιρέσεων στην Αθήνα (ευπρόσδεκτα ρεπορτάζ και υλικό από τις άλλες πόλεις). Μπορείτε να δείτε εκεί βιντεοσκοπημένη ολόκληρη την συζήτηση με θέμα: «Εργαζόμενοι με φύλλο πορείας, η κοινωνία σε επιστράτευση”. Τι να αλλάξει στο εργατικό κίνημα, για να νικήσουν οι αγώνες και να αλλάξουμε την ζωή μας».image002 (40)

image002 (47)Σημειώνουμε ότι στην αρχή αυτής της εκδήλωσης της πρώτης μέρας, το λόγο πήρε ο σύντροφος Σεΐτ Αλντογκάν μεταφέροντας πληροφορίες και ενημέρωση από την εξέγερση την Τουρκία.

Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει την ενδιαφέρουσα συζήτηση:

«Το πρόταγμα του κομμουνισμού στους έσχατους καιρούς της κρίσης. Δυνατό ή άτοπο, επίκαιρο ή παρωχημένο, πως συμπυκνώνεται και ποιοι δρόμοι το προωθούν.»

Ομιλητές: Ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και ο συγγραφέας  Βασίλης Μηνακάκης. Είχε προσκληθεί και αναγγελθεί και ο καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς, σοβαροί όμως λόγοι δεν θα του επιτρέψουν να παρευρεθεί, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, όπως ειπώθηκε, θα είναι στο πάνελ ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ.

Σε σχέση με την τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ, αναφέρουμε ακόμη τα παρακάτω:

WORKSHOP 20:30:

image002 (41)«Εργατικές Λέσχες και δομές συλλογικής οργάνωσης στη γειτονιά.» Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν μέλη τέτοιων εγχειρημάτων.
-«Ένας χρόνος πρωτοβουλία Ανυπόταχτος Μαθητής: Εμπειρίες, αποτίμηση επόμενα βήματα» Συζητάμε με μέλη του Α.Μ. καθώς και καθηγητές – φοιτητές

ΘΕΑΤΡΟ 20:30image002 (42)

«ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ»
Ηθοποιοί: Κάτια Γέρου & Ελεάνα Γεωργούλη
Μουσικός: Λεωνίδας Μαριδάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Σάββας Στρούμπος

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 21:30

ΣΚΗΝΗ1 :Jazzmataz | Electrobalkana | Swing Shoes + Sugahspank!

ΣΚΗΝΗ 2: Φοίβος Δεληβοριάς | Λουκιανός Κηλαηδόνης

image002 (45)Φυσικά συνεχίζεται και την τρίτη μέρα η ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας.

Σημειώνουμε τέλος ότι Αναιρέσεις γίνονται παράλληλα και στην Θεσσαλονίκη, το Βόλο την Λάρισα και την Πάτρα.

Επιστρέφοντας στη δεύτερη μέρα των Αναιρέσεων στην Αθήνα, παρουσιάζουμε στη συνέχεια σε έξι βίντεο ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση που είχε τίτλο:

«Προσεγγίσεις στα ζητήματα του σύγχρονου κράτους, της κυβέρνησης και της εξουσίας. Για την τακτική και τη στρατηγική της Αριστεράς»

Μίλησαν κατά σειρά οι:

Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός, στέλεχος του ΣΕΚ

Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

image002 (48)Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

και Αντώνης Δραγανίγος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Δημήτρης Γράψας, μέλος του ΚΣ της νΚΑ.

Όπως ήταν φυσικό, η συνύπαρξη στο πάνελ ομιλητών με διαφορετικές διαδρομές, απόψεις και αναφορές, προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολλών ακροατών της συζήτησης –πολλοί από αυτούς είχαν συμμετοχή και στη συζήτηση που ακολούθησε.

Το ίδιο το θέμα των ομιλιών, κράτος – κυβέρνηση – εξουσία – τακτική και στρατηγική της Αριστεράς, απασχολεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον κόσμο του αγώνα και της Αριστεράς. Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές συνέβαλαν στην αποσαφήνιση των διαφορετικών απόψεων γύρω από τα κομβικά αυτά ζητήματα, σε έναν ουσιαστικό και πολιτισμένο διάλογο.

Τονίζουμε ότι ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ερωτήσεις και τοποθετήσεις ‘από τα κάτω’, καθώς και οι απαντήσεις των ομιλητών, που μπορείτε να δείτε στο τελευταίο βίντεο.

Στο πρώτο βίντεο δείτε το άνοιγμα της κουβέντας από τον συντονιστή Δημήτρη Γράψα.

 

Πρώτη ομιλία από τον Λέανδρο Μπόλαρη.

 

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Τρίτος ομιλητής ο Δημήτρης Καλτσώνης.

 

Τελευταία ομιλία από τον Αντώνη Δραγανίγο.

 

Στο τελευταίο βίντεο πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τοποθετήσεις από πολλούς  ακροατές, καθώς και οι απαντήσεις –δευτερολογίες των ομιλητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *