Η νομιμότητα του καπιταλισμού…

«Στα πλαίσια μιας γενικότερης κίνησης νεοφιλελεύθερων ιδιωτικοποιήσεων, ή/και λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ΣΔΙΤ, κτλ, έχουμε δει τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα σωρό κλάδους και τομείς.

Στις “πρωτοπόρες” ΗΠΑ, έχουμε τώρα και τα πρώτα δείγματα πυροσβεστικής που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η οποία σβήνει φωτιές μόνο αν έχετε να την πληρώσετε…», γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας.

Ένα περιστατικό που συνέβη στην επαρχία Ομπιον του Τένεσι στις ΗΠΑ με θύμα μια οικογένεια που είχε ξεχάσει –ίσως και μην μπορούσε- να πληρώσουν το ετήσιο τέλος πυροπροστασίας αξίας 75 δολαρίων στην Πυροσβεστική είναι χαρακτηριστικό. Όταν το σπίτι είχε πιάσει φωτιά η Πυροσβεστική το άφησε να γίνει παρανάλωμα του πυρός ενώ οι τοπικές αρχές τα βρήκαν …όλα νόμιμα. Αυτή είναι η νομιμότητα του καπιταλισμού…

Υπηρεσίες που για τους εργαζόμενους είναι απαραίτητες, όπως η πυροπροστασία, η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, το δικαίωμα ζωής σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον, η δωρεάν Υγεία, το δικαίωμα στην Παιδεία δημόσια δωρεάν για όλους, μπαίνουν στον Προκρούστη του καπιταλιστικού κέρδους.

Όπως γράφαμε και στην ανάρτηση που αναφέραμε, εννοείται ότι το περιστατικό με την πυροσβεστική στην Αμερική είναι απλά ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια κίνηση, η πυροσβεστική δεν έχει “άμεσο” κίνδυνο ιδιωτικοποίησης. Προς το παρόν πωλούνται άλλα (τελευταίο παράδειγμα τα Ελληνικά Πετρέλαια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κτλ), και όσο πιέζουν ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες, χωρίς κανένας να μιλάει, τόσα περισσότερα θα αρπάζουν.

Αν δε μπει ένα φρένο από το λαό, η άρχουσα τάξη δε θα σταματήσει να δίνει κάθε τομέα, που μέχρι σήμερα έστω και κουτσουρεμένα είναι δημόσιως, βορά στις ορέξεις των καπιταλιστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *