Βιρτουόζοι της απάτης…

Πρόκληση και αγανάκτηση προκαλούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απάτη των κυβερνώντων είναι τόσο οφθαλμοφανής που δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις.

Πρώτον, τις υπέρογκες ανατιμήσεις της ΔΕΗ, τις ονομάζουν «νέα τιμολόγια».

Δεύτερον, πουθενά δεν λένε πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια, πόσο, δηλαδή, θα πληρώνουμε για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώνουμε.

Τρίτον, παρουσιάζουν στοιχεία για τη «μέση χρέωση του λογαριασμού σήμερα» και τη «μέση χρέωση λογαριασμού από την 1/1/2011», με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα προσδιορισμού του ποσοστού των ανατιμήσεων να μην είναι δυνατή.

Τέταρτον, η ανακοίνωση παρουσιάζει ορισμένα ποσοστά ανατιμήσεων της «μέσης χρέωσης», που δείχνουν ποσοστό αύξησης της τιμής μέχρι και 13,7% για καταναλώσεις μέχρι τις 800 κιλοβατώρες.

Πέμπτον, οι νέες τιμές θα ανακοινωθούν το Δεκέμβρη, όταν, δηλαδή, η κυβέρνηση θα έχει ξεπεράσει το σκόπελο των εκλογών.

Υπάρχει όμως και μία βεβαιότητα: Οι τεράστιες μειώσεις που γίνονται στα τιμολόγια ρεύματος για τους βιομηχάνους, των οποίων οι χρεώσεις θα «πέσουν» μέχρι και 13,5%.

Η χτεσινή απάτη με τα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν για την κυβέρνηση άκρως …επιβεβλημένη, λόγω των  ιδιαίτερα σημαντικών ανατιμήσεων που έχουν αποφασιστεί και τις οποίες δε θέλουν να τις ανακοινώσουν τώρα, ενόψει εκλογών, φοβούμενοι ότι θα ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Εμείς πάντως κάναμε κάποιους σχετικούς υπολογισμούς. Η αλήθεια είναι ότι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν μόνο για το πρώτο κλιμάκιο της κατανάλωσης, που είναι μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, κλιμάκιο που χρησιμοποιούν στην ανακοίνωση και για τα νέα τιμολόγια.

Η κατανάλωση των 800 κιλοβατώρων σήμερα χρεώνεται ως εξής: Πάγιο 8,76 ευρώ και τιμή ρεύματος 61,40 ευρώ (0,07671 ευρώ η κιλοβατώρα). Σε αυτά τα 70,16 ευρώ υπολογίζουμε και ΦΠΑ 11%, άρα η συνολική χρέωση για τις 800 κιλοβατώρες είναι 77,87 ευρώ.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η «μέση χρέωση λογαριασμού από την 1/1/2011» για τις 800 κιλοβατώρες θα διαμορφωθεί στα 112,1 ευρώ! Με δυο λόγια, εδώ έχουμε μια αύξηση της τιμής το ποσοστό της οποίας φτάνει το 44% και όχι το 13,7% που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.

Το θράσος τους, βέβαια, είναι τέτοιο που σίγουρα θα βγουν να πουν διάφορα (πώς τα λένε; …τεχνοκρατικά), για να υποστηρίξουν ότι οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες. Μπορεί και να είναι. Αυτοί επέλεξαν να μη δημοσιοποιήσουν τις νέες τιμές και να σερβίρουν στον κόσμο την ψευτοπροπαγάνδα τους.

Η ουσία του θέματος είναι ότι η κυβέρνηση, έχοντας στόχο να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους κατόχους μεγάλων χαρτοφυλακίων μετοχών της ΔΕΗ, επιβάλλει για μια ακόμα φορά μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Πηγή: “Ριζοσπάστης”

0 απαντήσεις στο “Βιρτουόζοι της απάτης…”

  1. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με τις …ευλογίες Εφραίμ, η επένδυση στον Αστακό!

    Πανταχού παρών το …ιερό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Εφραίμ. Μέχρι στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έφθασε η …χάρη του. Η εταιρεία της Μονής Βατοπεδίου RASSADEL (με έδρα την Κύπρο), σύμφωνα με το γερμανικό εμπορικό μητρώο, είναι εταίρος της Rosebud Energie Deutschland GmbH, η οποία είναι μέλος της Κοινοπραξίας APPC – Astakos Power Plan Consortium, που έχει αδειοδοτηθεί, ήδη, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή του Θερμο-Hλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου Αστακού (Θ.Η.Σ.Υ.Α. 1010 Μεγαβάτ), στο πλαίσιο της γνωστής επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό.

    Την αποκάλυψη-βόμβα κάνει ο διακεκριμένος καθηγητής Δ. Παπανίκας, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, μέσω επιστολής, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *