Ο Ερντογκάν προκαλεί, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

 

AFCCC45B305CBCE21BF643F329DC9EEAΤου Σεϊτ Αλντογκάν

Και χτες συνεχίστηκαν οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας με το σκηνικό των συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας, μαζικών συλλήψεων και δεκάδων τραυματισμών να συνεχίζεται. Η αντίδραση του κόμματος Ερντογάν  ήταν να ανακοινώσει ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες διαδηλώσεις σε Κων/πολη και Άγκυρα, καλώντας τους οπαδούς του να εκδηλώσουν την υποστήριξη στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Χτες στην Κων/πολη εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία Ταξίμ όπου τα κύρια συνθήματά τους απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και το σταμάτημα της κρατικής βίας που διαρκώς παίρνει και πιο βάρβαρα χαρακτηριστικά, απέναντι στους διαδηλωτές.

Στις διαδηλώσεις πήραν θέση όλες οι κοινωνικές ομάδες, συνδικάτα, νεολαιϊστικες οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, οικολόγοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, άνεργοι κ.λπ. Η συμμετοχή των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή με δεκάδες χιλιάδες κόσμου που μπήκαν στο Ταξίμ.

Αργά τη νύχτα στις συνοικίες της Κων/πολης ο κόσμος πραγματοποίησε πορείες οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία με αποτέλεσμα για ολόκληρες ώρες οι δρόμοι της πόλης να θυμίζουν πεδίο μάχης.

Ιδιες εικόνες ήταν και στην Άγκυρα. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές επικαλούμενη την κατάληψη απ’ αυτούς της κεντρικής πλατείας. Οι βιαιότητες των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές αποτυπώθηκαν σε τηλεοπτικά πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου, και τα οποία απεικονίζουν των άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτών και την αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Το σωματείο Γιατρών της Άγκυρας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα  καπνογόνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία είναι πολύ επικίνδυνα   είχαν χρησιμοποιηθεί στο Βιετνάμ απ’ το στρατό της Αμερικής. Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Μπεγιαζίτ Ιλχάν τόνισε ότι έγινε έρευνα απ’ το σωματείο σε χιλιάδες κόσμο και οι μελέτες έδειξαν πως οι χημικές ουσίες που έχουν τα καπνογόνα είναι απαγορευμένες και ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις ευπαθείς ομάδες. Ο Ιλχάν είπε επίσης ότι μόνο 1,7% του κόσμου που είχαν έντονα προβλήματα υγείας λόγω δακρυγόνων έσπευσαν να πάνε στο νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι δεν ήρθαν λόγω του φακελώματος που γίνεται απ’ τη τουρκική αστυνομία. Ο σωματείο κάλεσε να σταματήσει το φακέλωμα και το υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *