Μεγαλειώδης Παλλαϊκή Απεργιακή Συγκέντρωση–Χαστούκι στον Σαμαρά (Βίντεο)

image002 (2)Γράφει ο kokkiniotis

‘Βούλιαξε’ χθες η Αγία Παρασκευή. Από το Νομισματοκοπείο μέχρι το Σταυρό, μαζί με το προαύλιο του μεγάρου της ΕΡΤ, ο κόσμος πλημμύρισε κυριολεκτικά τον τόπο.

Σε ακτίνα χιλιομέτρων(!) έβλεπες το αδιαχώρητο από αυτοκίνητα και ‘ορδές’ διαδηλωτών να προσεγγίζουν στο κύριο σώμα της συγκέντρωσης.

Πάνω από 100.000 πέρασαν από την μεγάλη απεργιακή χθεσινή συγκέντρωση, ενώ χιλιάδες παρέμειναν και τις επόμενες ώρες δημιουργώντας με την παρουσία τους ζωντανή ασπίδα προστασίας του κέντρου αγώνα στο οποίο έχει αναδειχθεί το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται καθημερινά και σε όλη την Ελλάδα.

Ηχηρό χαστούκι στον Σαμαρά και την παρέα του, που λογάριαζαν, όπως φάνηκε, ‘χωρίς τον ξενοδόχο’. Ακριβέστερα εν προκειμένω, χωρίς τον ιδιοκτήτη: Τον ελληνικό λαό, περιουσία του οποίου αποτελεί η ΕΡΤ, τα 3 τηλεοπτικά και τα πέντε ραδιοφωνικά της κανάλια με τον εξοπλισμό τους, το ανεκτίμητης αξίας αρχείο της, τον ‘εργατικό της πλούτο’ καθώς και τις  συχνότητες. image002 (8)

Τον ελληνικό λαό που βγήκε και πάλι στο δρόμο του αγώνα για να περιφρουρήσει τη δημόσια περιουσία και να βροντοφωνάξει: «Ως εδώ!»

Μια θέση, νοερά, στην αλυσίδα της περιφρούρησης, πήραν με τη φωνή και τις μουσικές τους ο αξέχαστος Πάνος Γεραμάνης με την εκπομπή ‘’Λαϊκοί βάρδοι’’ που ακουγόταν απ’ τα μεγάφωνα, ο Στέλιος Καζαντζίδης και μια σειρά άλλα σύμβολα του πολιτισμού μας. Συγκλονιστική όμως ήταν και η –γνωστή στους παλαιότερους- εμβληματική φωνή του εκφωνητή του (πρόδρομου της ΕΡΤ) ΕΙΡ Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου:

«Εδώ ελεύθεραι ακόμα Αθήναι…

 

Έλληνες! Οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών.
Αδέλφια! Κρατήστε καλά μέσα στην ψυχή σας το πνεύμα του μετώπου.

 

Ο εισβολεύς εισέρχεται με όλας τας προφυλάξεις εις την έρημον πόλιν με τα κατάκλειστα σπίτια.
Έλληνες! Ψηλά τις καρδιές!»

 

…«Προσοχή! Προσοχή!

 

Η πρωτεύουσα περιέρχεται εις χείρας των κατακτητών. Επάνω εις τον Ιερόν Βράχον της Ακροπόλεως δεν κυματίζει πλέον υπερήφανη η γαλανόλευκος. Αντ’ αυτής εστήθη το λάβαρον της βίας.

 

…Προσοχή!
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέμματα!
Έλληνες! Μην τον ακούτε!»

Λίγα μόλις λεπτά μετά, οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου είχαν καταληφθεί από τους ναζί. Μετά από μισή ώρα περίπου, το ραδιόφωνο ξανάρχισε να εκπέμπει (με καινούργιο ΑΦΜ και κατοχυρωμένο domain name υποθέτουμε…):

«Προς τον Φύρερ και Καγκελλάριον του Ράιχ, Βερολίνον.

 

Φύρερ μου, την 27ην Απριλίου 1941 και ώραν 8.10 πρωινήν εφθάσαμεν εις Αθήνας ως πρώτα γερμανικά στρατεύματα και την 8.45 υψώσαμεν την γερμανικήν σημαίαν επί της Ακροπόλεως και του Δημαρχείου.

 

Χάιλ μάιν Φύρερ.

 

Ίλαρχος Γιακόμπι, του 10ου Συντάγματος του Βραδεμβούργου και υπολοχαγός Έλσνιτς της 6ης Ορεινής Μεραρχίας».

image002 (7)Προφανείς οι ομοιότητες με το σήμερα, που μια νέα βάρβαρη ‘κατοχή’ βιώνει ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα. Είναι πιο δυσδιάκριτες βέβαια οι αναλογίες, γύρω από το ποιος ακριβώς είναι ο ‘κατέχων’.

72 χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν απλά. Η κατοχή και ο ναζισμός ερχόταν απ’ έξω.

Σήμερα, το μαύρο μέτωπο κεφάλαιου-Ευρωπαϊκής Ένωσης –ΔΝΤ- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της άθλιας τρικομματικής τους κυβέρνησης και του ναζιστικού  τους μαντρόσκυλου, έχουν εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Επιχειρούν να διαιρέσουν τον κόσμο της εργασίας:

-Σε δημόσιους και  ιδιωτικούς, για να περάσουν τα μαύρα τους σχέδια υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό εμφύλιο.

-Σε Έλληνες και μετανάστες, την ίδια ώρα που με την πολιτική τους στέλνουν το νεαρότερο κομμάτι από τους πρώτους στη μετανάστευση.

Libe-Σε άνεργους και εργαζόμενους, για να συνεχίσουν την ενιαία και εγκληματική πολιτική τους που αυξάνει τους πρώτους μειώνοντας τον αριθμό των δεύτερων.

Έχουν μάλιστα το θράσος να μιλούν στο όνομα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων που η καπιταλιστική τους κρίση δημιούργησε, επισείοντάς το στους ‘βολεμένους’ που έχουν ακόμη δουλειά. Λες και θα αποτελέσει ανακούφιση για τους ανέργους η παράταση της δολοφονικής πολιτικής που παράγει ανεργία και η αυτόματη πρόσθεση στις στρατιές τους 2650 ακόμη εργαζομένων.

Έχουν το θράσος να επικαλούνται το ότι τους ‘τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, κλπ κλπ’ (αφαιρέστε τώρα από το κλισέ τη λέξη αγρότες, καθηγητές, ναυτεργάτες, διορισμένους στο μετρό κλπ και προσθέστε:) εργαζόμενους της ΕΡΤ τους πληρώνει ο φορολογούμενος.image002 (3)

Παραλείπουν βέβαια να μας πουν πόσα παίρνουν οι διορισμένοι από τους ίδιους εντεταλμένοι να φουντάρουν την ΕΡΤ.

Παραλείπουν να μας πουν ότι η ΕΡΤ δεν επιβάρυνε αλλά ενίσχυε τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ευτράπελη λεπτομέρεια: Φωτογραφίζουν μεταξύ άλλων με όσα λένε, τον ίδιο τον ‘αυτουργό’ του κλεισίματος της ΕΡΤ… (βλ. εδώ: Ποιος είναι;)

Κυρίως όμως παραλείπουν να μας εξηγήσουν ότι τώρα που επιδιώκουν να βυθίσουν στο μαύρο τις οθόνες της ΕΡΤ, τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ..μειωθούν αλλά αντίθετα θα αυξηθούν.

Μιλώντας όμως για το ‘μαύρο’ στις οθόνες και τη σημειολογία του, ας επανέλθουμε στις ιστορικές αναλογίες:

Ο  Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, συζητώντας  με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο “απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο” η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής…

Της Χρυσής Αυγής που, μην ξεχνάμε, ήταν η μόνη που στοιχήθηκε –για άλλη μια φορά- πίσω από τον Σαμαρά και την πολιτική του.

(Περισσότερα κατατοπιστικά για τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά δείτε εδώ: Η “Κρυπτεία” του κυρίου Γενικού -Τι συνδέει τη Χρυσή Αυγή με τον Π. Μπαλτάκο)

Ενδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις που γράφονται για την επιλογή του χρόνου και την πολιτική σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πραξικοπηματικής ενέργειας του ακροδεξιού επιτελείου του Σαμαρά.

Περιοριζόμαστε εδώ να σημειώσουμε μερικές πρόχειρες παρατηρήσεις:image002 (5)

-Συνεχίζεται ο τραγελαφικός ‘επικοινωνιακός ανταρτοπόλεμος’ για το σήμα της ΕΡΤ.

Κωμική νότα το …παράπονο του Σαμαρά ότι …τον αποκλείουν από την τηλεόραση! Παράπονο που εκφράστηκε σε διακαναλική σύνδεση -όλων των καναλιών!

Χιουμοριστική και η αντίδραση στις πειρατικές επιθέσεις από τον 902, που με συνέπεια εκπέμπει κάθε τόσο το σήμα της ΕΡΤ –δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις εδώ και εδώ.

Τραγικό από την άλλη είναι το απειλητικό mail που στάλθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προς τα ΜΜΕ και ζητάει τη διακοπή της αναμετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ:

Εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, σας ενημερώνουμε οτι σύμφωνα με τη την υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 (ΦΕΚ Β΄ 1414/11.6.2013) ΚΥΑ καταργείται η δημόσια επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΡΤ Α.Ε) και οι θυγατρικές της. Με βάση την παραπάνω απόφαση, διακόπτεται η λειτουργία της εταιρίας ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της και ως εκ τούτου παύει η εκπομπή σήματος από την ΕΡΤ.

 

Για το σκοπό αυτό, επισημαίνεται οτι τυχόν προβολή των πάσης φύσεως εκπομπών (τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών) που φέρουν το σήμα της ΕΡΤ Α.Ε. από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, συνιστά μη αδειοδοτημένη και εξ’αυτού του λόγου παράνομη προβολή προγράμματος και αντιμετωπίζει όλες τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

 

Για τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάραimage002 (4)

Το ’73 πάντως, οι ραδιοπειρατές αναμετέδιδαν τον σταθμό του Πολυτεχνείου χωρίς internet, twitter και βεβαίως, χωρίς την σχετική αδειοδότηση…

Σήμερα το κράτος ασκεί ‘πειρατεία’ κατά ενός από τους βασικούς του ιδεολογικούς μηχανισμούς, εκβιάζοντας τη συμπαράσταση των υπολοίπων. Η διάκριση ‘ιδιωτικό-δημόσιο’ είναι, όπως βλέπουμε, και εδώ δευτερεύουσα.

-Το φέρνει η μοίρα, την ίδια στιγμή να ξεσηκώνονται οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία. Με διαφορετικές αφορμές αλλά με τις ίδιες αιτίες. Κι αν είναι αλήθεια αυτό που πρόσφατα ειπώθηκε για το ‘‘πόσο ίδιοι είναι οι λαοί σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν αγωνίζονται’’, άλλο τόσο ισχύει και ο ‘διεθνισμός της καταστολής‘: Την ίδια ώρα που οι θλιβεροί Σαμαράς –Κεδίκογλου –Στουρνάρας κυνηγάνε το σήμα της ΕΡΤ, Ο Ερντογάν θέλει να φιμώσει το αγωνιστικό τηλεοπτικό κανάλι Hayat.

-Πέρα όμως από το επικοινωνιακό βατερλώ των Κεδίκογλου-Σαμαρά, και οι τρεις ‘εταίροι’ της άθλιας συγκυβέρνησης βρίσκονται στριμωγμένοι, κι αυτό για ένα κυρίως λόγο: τη δυναμική  εισβολή στο προσκήνιο του λαϊκού παράγοντα. Το ‘τζίνι’ έχει βγει απ’ το μπουκάλι και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει ως πού θα φτάσουν τα πράγματα.

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που περιφρουρούν σε εικοσιτετράωρη βάση την ΕΡΤ, αλλά και οι νέες δυνατότητες που ξαφνικά διανοίγονται στην ενημέρωση, προεικονίζουν σκηνές από το μέλλον. Όχι μόνο μια άλλη προοπτική στους κοινωνικούς αγώνες, αλλά και ένα μέλλον συλλογικότητας μακριά από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του ALTER είχαν ήδη ανοίξει έναν άλλο δρόμο στην ενημέρωση.image002 (9)

Ενυπάρχουν στην αφύπνιση που σήμανε το πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ, και ο 9μηνος ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών, και ο αγώνας των ναυτεργατών και λιμενεργατών, των καθηγητών και των εργαζομένων στο μετρό και τις συγκοινωνίες.

-Στριμωγμένος τώρα από τις αντιδράσεις όχι μόνο στο εσωτερικό ο Σαμαράς, καλείται να διαλέξει:

-Θα μπουκάρει με τα ΜΑΤ κάποια από τις επόμενες νύχτες; Δεν τον παίρνει πλέον! Το μέγαρο της ΕΡΤ έχει αναδειχθεί σε σύμβολο, έχασε την ευκαιρία.

-Θα υποχωρήσει; Ο δρόμος της υποχώρησης είναι πολιτικά κλειστός για αυτόν. Από ό, τι φαίνεται, και η ‘ενδιάμεση’ λύση που εναγώνια αναζητείται, να εκπέμπει η ΕΡΤ συμβολικά, είναι όχι μόνο αναποτελεσματική επικοινωνιακά αλλά και ανεφάρμοστη.

-Θέλει να προκαλέσει εκλογές τώρα, που θεωρεί πως έχει ακόμη κάποια ελπίδα να τις κερδίσει, για να ‘αναβαπτίσει’ στη λαϊκή βούληση την χειρότερη επίθεση που μας ετοιμάζουν; Πότε επιτέλους να επιχειρήσει να τις κάνει; Όταν μισθοί και συντάξεις 300 ευρώ θα πρέπει να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια;

image002 (6)Ενδεχόμενη προεκλογική περίοδος θα αποτελέσει πράγματι την ταφόπλακα του κινήματος που αποτελεί τη μόνη προοπτική για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, θα είναι όμως κίνηση υψηλού ρίσκου σε μια περίοδο ρευστή και ευμετάβλητη. Πολύ περισσότερο που αυτή θα είναι παρατεταμένη, καθώς πρέπει να προηγηθούν οι γερμανικές εκλογές.

-Θέλει μήπως να ‘τελειώσει’ πολιτικά τους άθλιους συνεταίρους του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;

Αυτοί, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι ούτως ή άλλως τελειωμένοι. (Κάτι λέει εν προκειμένω τόσο η ακροδεξιά αντζέντα όσο και οι επανειλημμένες τροχιοδεικτικές βολές περί Χρυσής Αυγής που εκτοξεύονται στα κουφά τελευταία.) Επιχείρησαν να ψελλίσουν ότι ‘αυτοί διαφωνούν’, ‘να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί’, ‘θα καταψηφίσουν’ (τον Οκτώβρη…) και άλλες παρόμοιες γελοιότητες, αλλά δεν τους βγαίνει.

Μεγάλο ζητούμενο της περιόδου, όπου αλλάζει ορμητικά το σκηνικό, είναι η ανάπτυξη των αγώνων. Η κλιμάκωση των απεργιών και των  κινητοποιήσεων με κέντρο αγώνα την ΕΡΤ, και όχι το ‘θάψιμό’ τους κάτω από την ταφόπλακα που θα φέρει μια –παρατεταμένη ή σύντομη- προεκλογική περίοδος.

Από την άποψη αυτή κατά τη γνώμη μας, μεγαλύτερη αξία σ’ αυτή τη φάση έχει η παράταση της απεργίας στα ΜΜΕ, η απεργιακή κλιμάκωση και σε άλλους κλάδους στην κατεύθυνση της κήρυξης Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας μέχρι την ανατροπή της δολοφονικής πολιτικής του κεφάλαιου, της ΕΕ και της άθλιας τρικομματικής τους κυβέρνησης. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ!

Μακριά από λογικές ‘ανάθεσης’, ο δρόμος αυτός είναι πιο δύσκολος αλλά ταυτόχρονα και ο μόνος ρεαλιστικός.

Η λογική που υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να στερούν την κοινή γνώμη από το αγαθό της πληροφόρησης, δεν απέχει πολύ από τις φωνές που εκάστοτε ζητούν να μην απεργούν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ για να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει στη δουλειά του (όταν έχει), οι καθηγητές να απεργούν τον Αύγουστο, κ.ο.κ. Άσε που αφήνει έξω από το στόχαστρο της κριτικής το ποια είναι η ‘ποιότητα’ της παρεχόμενης ενημέρωσης. (Τι να μας ‘ενημερώσουν’ άλλωστε; Για τη «μεγάλη συγκέντρωση 10.000 ατόμων»; Τα διαβάζουμε και τώρα στις διαδικτυακές τους εκδόσεις αυτά…) Ζητούμενο δεν είναι να ανοίξουν τα ‘κανάλια της πληροφόρησης’ σε προεκλογικές κατ’ ουσίαν πασαρέλες  αλλά η κλιμάκωση και ο συντονισμός των αγώνων με αιχμή την ανατροπή.

Δείτε τέλος ένα εξαιρετικό βίντεο με στιγμιότυπα από την κατάληψη και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που ακολούθησε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μιλούν με αμεσότητα εργαζόμενοι της ΕΡΤ (στο 0.27’), ο Άγγελος Χάγιος (στο 2.56’), η Δήμητρα Κυρίλλου (3.17’), ο Γιώργος  Αυγερόπουλος (5.39’), ο Κώστας Αρβανίτης (6.50’) ενώ ο κόσμος που έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει το προαύλιο της ΕΡΤ τραγουδάει την «Ξαστεριά» (3.25’). (Στο 7.30’ και 9.00’ ακούγονται από τους συγκεντρωμένους τα συνθήματα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή –Αγώνας, Ρήξη, Ανατροπή»)

Κάμερα – μοντάζ: Στέλιος Μιχ Information Libre εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη (το είδαμε στο nasosbratsos.blogspot.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *