Μεθοδεύουν νέα απαγωγή Τούρκου πρόσφυγα

ferhat-1Οπως και στην περίπτωση του Μπουλούτ Γιαϊλά, έτσι και τώρα τουρκικά δημοσιεύματα εμφανίζουν τον Φερχάτ Ερτούρκ να βρίσκεται στη γείτονα χώρα και να ετοιμάζει βομβιστικές επιθέσεις, όταν αυτός είναι στην ΕΡΤ και μοιράζει φυλλάδια αλληλεγγύης
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Νέα ψευδή δημοσιεύματα εμφανίστηκαν την περασμένη Πέμπτη (συγκεκριμένα στις εφημερίδες «Millyet» και «Τϋrkiye») που εμφανίζουν τον πολιτικό πρόσφυγα Φερχάτ Ερτούρκ να βρίσκεται στην Τουρκία και να ετοιμάζει βομβιστικές επιθέσεις.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος όχι μόνο δεν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά τις τελευταίες μέρες, και παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, βρίσκεται συνεχώς έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μαζί με τους συντρόφους του από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η είδηση των ανυπόστατων τουρκικών δημοσιευμάτων έχει αναστατώσει τους Κούρδους στην Ελλάδα, οι οποίοι φοβούνται ανάλογες μεθοδεύσεις με την υπόθεση της απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλά. Οι ενδείξεις μοιάζουν.

Και στην περίπτωση του Γιαϊλά, δημοσιεύματα τον είχαν φωτογραφίσει ως «επικίνδυνο βομβιστή». Μετά την απαγωγή του στην Αθήνα και την παράδοσή του στην Αδριανούπολη, η Εισαγγελία Κων/πολης καθώς και μερίδα του τουρκικού Τύπου πρόβαλαν τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο Μπουλούτ πέρασε μόνος του στην Τουρκία για να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας, με βάση υποτιθέμενη εκπαίδευση που είχε λάβει στον Καταυλισμό Προσφύγων του Λαυρίου.
Ο Φερχάτ ζει στην Ελλάδα από το 2004 και απολαμβάνει καθεστώς ανθρωπιστικού ασύλου καθώς πάσχει από ανίατη ασθένεια (σύνδρομο Κορσακόφ), αποτέλεσμα βασανιστηρίων και απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές. Περπατά με δυσκολία.

Αίτηση ανανέωσης ασύλου

Πριν από λίγες μέρες έκανε αίτηση ανανέωσης του «ανθρωπιστικού ασύλου». Σύμφωνα με τη «Μillyet», ο Φερχάτ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο 14 ανθρώπων-«ζωντανών βομβών» (μελών του DHKP-C) και έχει μπει στην Τουρκία με πλαστή ταυτότητα από την Ελλάδα με στόχο να προβεί σε δολοφονικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις.

Εχουν περάσει 5 μέρες από τα δημοσιεύματα, χωρίς καμία επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών. Η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακόμα χειρότερη αν ληφθεί υπόψη πως, σύμφωνα με τη «Μillyet», πηγή των πληροφοριών για τη δήθεν «εκπαίδευση τρομοκρατών στο Λαύριο» είναι οι ίδιες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, καμία επίσημη δήλωση από τις ελληνικές αρχές δεν έχει γίνει για το θέμα της απαγωγής και παράδοσης στην Τουρκία του Μπουλούτ Γιαϊλά, παρότι έχουν περάσει ήδη 18 μέρες. Την υπόθεση συνεχίζει να ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου έχουν αρχίσει οι καταθέσεις των μαρτύρων του περιστατικού.

Εξάλλου η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας των ψευδών τουρκικών δημοσιευμάτων, η οποία διαβάστηκε την Κυριακή στην ΕΡΤ, παρόντος του ίδιου του Φερχάτ.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, 18.6.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *