Η Ν.Δ. καταδικάζει απεργό πείνας

sakkas-3Κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του κατηγορούμενου για συμμετοχή στους Πυρήνες Κώστα Σακκά που διάγει την 24η μέρα απεργίας. Βρίσκεται προφυλακισμένος επί 32 μήνες χωρίς δίκη αλλά το γραφείο τύπου της Ν.Δ. προκαταλαμβάνει την Δικαιοσύνη

Της Αντας Ψαρρά

Ενώ ο απεργός πείνας Κ. Σακκάς έχει ξεπεράσει τα φυσικά του όρια και βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας, στον αυστηρά φρουρούμενο θάλαμο του νοσοκομείου, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τη ζωή του.

Σε ιατρικό σημείωμα στις 25/6, η γιατρός Ολγα Κοσμοπούλου, επιμελήτρια στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, περιγράφει την κατάσταση του 29χρονου απεργού πείνας:

«Παρακολούθησα την πορεία της υγείας του κ. Σακκά από την έναρξη της απεργίας πείνας έως σήμερα που νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Κρατικό Νίκαιας. Συνολικά έχει χάσει 10 Kgr σωματικού βάρους, που αντιστοιχεί στο 8,7% του αρχικού σωματικού του βάρους. Κατά το τελευταίο μεγάλο διάστημα εμφανίζει σημαντική αδυναμία και αίσθημα καταβολής, ενώ έχει συχνά παραπονεθεί για άτυπα ενοχλήματα στην περιοχή του θώρακα, πιθανόν εκ του πεπτικού (ιστορικό σχετικής επεμβάσεως σε παιδική ηλικία). Επιπλέον εμφανίζει ξηροφθαλμία και μικρού βαθμού ουλίτιδα, καθώς επίσης γαστρεντερική διαταραχή του τύπου της επίμονης δυσκοιλιότητας.

»Αντικειμενικά διαπιστώνεται συστολικό φύσημα 2/6 στην προκάρδιο χώρα (η σχετική διερεύνηση δεν ανέδειξε παθολογικό αίτιο), καθώς επίσης η αναμενόμενη ως εκ της ασιτίας και κλινοστατισμού σχετική βραδυκαρδία. Κατά το τελευταίο δεκαήμερο διαπιστώθηκε συχνά ορθοστατική υπόταση και υπογλυκαιμίες. Από τις φυλακές ήδη εμφανίζει χαμηλή ουρία αίματος ως εκ της ασιτίας.
Σημειώνω ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σακκάς υποβάλλει τον εαυτό του σε απεργία πείνας. Το γεγονός αυτό, προστιθέμενο στην παρέλευση των ημερών και στη σημαντική απώλεια βάρους, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εξέλιξή του […]».

Γρήγορα φάνηκε η νέα άποψη περί δικαιοσύνης της δικομματικής πλέον κυβέρνησης. Με αυστηρό τόνο και διαστρέφοντας απόλυτα την πραγματικότητα, η Ν.Δ. καταγγέλλει τη Νεολαία του Συνασπισμού για τη στήριξη που παρέχει στον απεργό πείνας και κατηγορούμενο για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Εγκαλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό, αναφέροντας ότι «και μόνο το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τη θεωρία των δύο άκρων».

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. τελειώνει ως εξής: «Θα περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μόνο μια λέξη τους αρμόζει, Ντροπή».

Η «Εφ.Συν.» με αναλυτικό δημοσίευμα στις 3/6 αναφέρθηκε στην εξωφρενική, ακόμα και για την ελληνική Δικαιοσύνη, τρίτη παράταση της προφυλάκισης ενός κατηγορούμενου το όνομα του οποίου μάλιστα δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του κατηγορητηρίου-βουλεύματος.

Το θέμα όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι ο απεργός πείνας που διαμαρτύρεται με τον ακραίο αυτό τρόπο για την παράταση της προφυλάκισης κι ενώ ακόμα δεν έχει γίνει η δίκη και δεν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη του, έχει ήδη καταδικαστεί από τους υπεύθυνους του γραφείου τύπου της Ν.Δ. Αυτοί οι ίδιοι αποδίδουν δικαιοσύνη λοιπόν και αυτοί αποφαίνονται για την ενοχή του κατηγορουμένου. Επιπλέον, η λέξη «ντροπή» για ένα κόμμα που πρόσφατα όχι μόνο αγνόησε επιδεικτικά αλλά προσπάθησε και να παρερμηνεύσει τη δικαστική κρίση του προέδρου του ΣτΕ για την ΕΡΤ ξεπερνάει τα όρια της λογικής.

Στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα όλες οι απεργίες πείνας ανθρώπων που, αντίθετα με το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, βίωσαν την παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους έγιναν τελικά σεβαστές από τη Δικαιοσύνη. Η συμπαράσταση σε έναν κρατούμενο που καταφεύγει στο έσχατο μέσον για να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του ποτέ και πουθενά δεν στηλιτεύεται ως απόδειξη της ταύτισης του συμπαραστάτη με το οποιοδήποτε αδίκημα. Η Ν.Δ., μέσα στον πρόσφατο ακροδεξιό της οίστρο, ξεχνάει αυτή την απλή αλήθεια και, προκειμένου να καταστήσει ενεργή τη θεωρία των δύο άκρων, παίζει τώρα με τη ζωή ενός ανθρώπου, παρεμβαίνοντας ωμά στη Δικαιοσύνη λίγες ημέρες πριν αυτή αποφανθεί σχετικά με νέο αίτημα άρσης της προφυλάκισης το αρμόδιο Συμβούλιο.

Σήμερα οι συνήγοροι του κρατούμενου δίνουν συνέντευξη Τύπου στις 12 μ. (Πανεπιστημίου 56), ενώ προγραμματίστηκε συλλαλητήριο συμπαράστασης το Σάββατο στις 11.30 π.μ. στο Μοναστηράκι.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, 27.6.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *