Πόσο δίκιο είχατε, κύριε Όργουελ!

μεγάλη ανάλυση logo HOMOphoniaΚαθώς το αδιανόητο έχει εδραιωθεί πια για τα καλά στη ζωή όλων μας, παρακολουθούμε με φρίκη την επανάληψη ενός εφιαλτικού σεναρίου: Άνθρωποι συλλαμβάνονται “χύμα” στο δρόμο, κρατούνται και υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για ανίχνευση του ιού του AIDS. Και εάν το τεστ είναι θετικό, δημοσιεύεται η φωτογραφία του προσώπου τους στα ΜΜΕ! Θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από βιβλίο οργουελικής εμπνεύσεως, αν δεν ζούσαμε στην Ελλάδα του 2013 με υπουργό Υγείας τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Δίνοντας τα διαπιστευτήριά του ως νέος υπουργός Υγείας και (τι ειρωνικό, αλήθεια!) Κοινωνικής Αλληλεγγύης φρόντισε να δώσει από την αρχή το στίγμα για το τι σημαίνει να διευθύνεις τα της Δημόσιας Υγείας στη μνημονιακή και επί της ουσίας χρεωκοπημένη Ελλάδα. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν η επαναφορά σε ισχύ της υγειονομικής διάταξης ΥΑ ΓΥ39α/2012 «Ρυθµίσεις που αφορούν τον περιορισµό της διάδοσης λοιµωδών νοσηµάτων». H «Υγειονομική διάταξη Λοβέρδου», όπως έγινε γνωστή,  είχε αποσυρθεί μόλις πριν ένα μήνα από την πρώην Υφυπουργό Υγείας μετά από ισχυρή πίεση οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων. Η διαπόμπευση 17 οροθετικών γυναικών πριν από ένα περίπου χρόνο με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων τους στα ΜΜΕ, είχε εξοργίσει, συγκινήσει και κινητοποιήσει.

Η υποκρισία για άλλη μια φορά περίσσεψε. Η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας ούτε ως πρόσχημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον. Ο τελευταίος μανδύας της ντροπής έχει πέσει.

•Η δημόσια υγεία, κύριε Υπουργέ, δεν προστατεύεται με τη διαπόμπευση των οροθετικών ανθρώπων, αλλά με την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων κατά του HIV/AIDS, με εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία εντός του σχολικού ωραρίου και με τακτικές καμπάνιες ενημέρωσης του πληθυσμού.

•Η δημόσια υγεία, κύριε Υπουργέ, δεν προστατεύεται με τσαλαπάτημα κάθε έννοιας στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με κατασπάραξη ανθρώπων, αλλά με ουσιαστική και γενναία αντιμετώπιση του HIV/AIDS. Αυτό προϋποθέτει άμεση χρηματοδότηση του κέντρου αναφοράς AIDS, του μοναδικού κέντρου που  διενεργεί δωρεάν εξετάσεις αίματος για τον ιό του AIDS (HIV) στη Βόρεια Ελλάδα. Το  συγκεκριμένο κέντρο εδώ και 3-4 μήνες έχει αναστείλει τους ελέγχους για HIV, λόγω έλλειψης επαρκών κονδυλίων!! Στοιχειώδεις κανόνες λογικής υπαγορεύουν ότι τις εξετάσεις μπορούν να διενεργούν μόνο επαγγελματίες της υγείας και όχι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ενός – ανάλγητου μπροστά στον ανθρώπινο πόνο – κράτους.
Αν ήθελε ο εκάστοτε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να  δράσει αποτελεσματικά, δεν θα έχυνε κροκοδείλια δάκρυα ούτε θα ξεκινούσε – με την επίκληση πάντοτε της «προστασίας της Δημόσιας Υγείας» – σταυροφορία εναντίον ανθρώπων κατατρεγμένων, γυναικών-θυμάτων σύγχρονων δουλέμπορων, μεταναστών, ανθρώπων εξαρτημένων από ουσίες. Αντ’ αυτών θα εγκαινίαζε μια δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη, καθώς η μοναδική που υπάρχει σήμερα αδυνατεί να παράσχει τη φροντίδα και την ιατρική περίθαλψη στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό του AIDS.

Υποθέτουμε όμως ότι όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες» στο μυαλό του νέου υπουργού Υγείας, όπως άλλωστε «λεπτομέρειες» είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι, όσοι ανήκουν στον κοινωνικό Καιάδα που ο ίδιος τούς έχει κατατάξει.

Επειδή όμως το κυνήγι μαγισσών είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να το παίζεις ανώδυνα και χωρίς απώλειες, τον ενημερώνουμε ότι θα μας βρει απέναντί του.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3 Ιούλη στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή. Θα συνεχίσουμε μέχρις ότου παρθεί πίσω η συγκεκριμένη διάταξη, μέχρις ότου η αξιοπρέπεια δεν θα είναι επίδικο, αλλά κεκτημένο και αυτονόητο.

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 4 Ιούλη 2013
HOMOphonia – Thessaloniki Pride
www.thessalonikipride.com.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *