Όχι στην πτώχευση της αρτοβιομηχανίας “Κατσέλη” Εθνικοποίηση και εργατικός έλεγχος τώρα

κατσελης_0ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 

ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΣΕΛΗ:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ

Εργαζόμενες- Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέες και Νέοι,

H επιχειρούμενη πτώχευση της αρτοβιομηχανίας Κατσέλης, ισοδυναμεί με ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο. Σε μια εποχή που επεκτείνεται ραγδαία η φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού μας, λόγω της εκτίναξης της επίσημης ανεργίας στο 27% και της συνεχούς μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι μισθοί στον Ιδιωτικό Τομέα έχουν μειωθεί κατά 40 έως 45% από το 2010, η προσπάθεια να μπει λουκέτο  και στην Αρτοβιομηχανία Κατσέλης, θα επιφέρει ένα νέο τεράστιο πλήγμα στην κοινωνία…

Η αρτοβιομηχανία Κατσέλης πρέπει να μείνει ανοιχτή!

Μοναδικοί υπαίτιοι για την υπερχρέωσή της είναι η ιδιοκτησία του Δαυίδ μαζί με τις τράπεζες οι οποίες προκειμένου να διευκολύνουν την εξαγορά της εταιρείας το 2007, έδωσαν το πράσινο φως για την ανάληψη νέων δανείων, γνωρίζοντας ότι έτσι οδηγούταν στο λουκέτο. Οι όροι επομένως για την σημερινή χρεοκοπία,  τέθηκαν κατά την διάρκεια της εξαγοράς της εταιρείας.
Οι εργαζόμενοι δεν φταίνε σε τίποτε! Οι 480 εργάτες κι υπάλληλοι της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια είδαν την δουλειά τους να εντατικοποιείται ως αποτέλεσμα των απολύσεων, είδαν τους μισθούς τους να καθυστερούν και τις μέρες εργασίας τους να μειώνονται. Παρόλα αυτά τίποτε δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την ιδιοκτησία του Δαυίδ από το σχέδιο του να βάλει λουκέτο στην αρτοβιομηχανία Κατσέλης.

Η εταιρεία Κατσέλης πρέπει να συνεχίσει την δραστηριότητά της πριν απ’ όλα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας 480 εργαζομένων και χιλιάδων άλλων επαγγελματιών που συνεργάζονται με την εταιρεία. Η εταιρεία Κατσέλης μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της αν οι τράπεζες που έχουν επιδοτηθεί με ποσά που ξεπερνούν ένα ολόκληρο ΑΕΠ, διαγράψουν τα χρέη της. Από ‘κει και πέρα, με εργατική παρέμβαση και συμμετοχή των ίδιων των εργατών, είναι αναγκαίος ένας ουσιαστικός λογιστικός έλεγχος, που θα ανοίξει τα βιβλία της εταιρείας κάνοντας γνωστούς τους όρους υπό τους οποίους έγινε η εξαγορά και τα οφέλη που προέκυψαν για τους ιδιοκτήτες από την υπερχρέωση και την εξαγορά της.

Προϋπόθεση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της η Κατσέλης είναι ο εργατικός έλεγχος κι η εθνικοποίησή της που θα επιβληθεί από την ίδια την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα, κόντρα στους στόχους της σημερινής ιδιοκτησία και της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Αυταπάτες δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε για την σημερινή κυβέρνηση που αποτελεί πειθήνιο όργανο των πιστωτών και αιχμή του δόρατος του κοινωνικού πολέμου, ούτε για το σημερινό σύστημα. Για να δοθούν ωστόσο λύσεις στα άμεσα και πιεστικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη απαιτούνται τομές και συγκρούσεις, απαιτείται αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ως προϋπόθεση για να μη βρεθούν στο δρόμο 480 ακόμη εργαζόμενοι. Απαιτείται επιπλέον ένα άλλο εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί τα δικαιώματά του και θα συγκρούεται γι’ αυτά, που θα δείχνει έμπρακτα και μαχητικά την αλληλεγγύη του στα τμήματα της τάξης που αγωνίζονται, που θα παλεύει σταθερά ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα και τους πιστωτές.

Σήμερα όλη η εργατική τάξη πρέπει να στηρίξει τους εργαζόμενους στην αρτοβιομηχανία Κατσέλης που μάχονται ενάντια στην επιχειρούμενη πτώχευση, διεκδικώντας τα προϊόντα της να τροφοδοτήσουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα στρατόπεδα. Κυρίως όμως η εργατική τάξη πρέπει να στηρίξει τους εργαζόμενους του Κατσέλη για να σωθούν οι θέσεις εργασίας τους και μια πολύτιμη παραγωγική μονάδα και για να ηττηθεί η πολιτική της ανεργίας και της εξαθλίωσης που επιβάλλουν οι πιστωτές και η Τρόικα και ακολουθεί παραδειγματικά η  σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η ώρα για ένα ανεξάρτητο ταξικό εργατικό κίνημα των δικών μας αναγκών και δικαιωμάτων έφτασε.
Η στιγμή της γενικευμένης ανυπακοής και της διεκδίκησης ενός νέου εργατικού προγράμματος απάντησης στην κρίση και  σωτηρίας της τάξης μας, είναι ΤΩΡΑ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  

mail: protaptek@yahoo.gr     pas@syte.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *