Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής για τα γεγονότα στις Σκουριές

skouries-ierissoΤο κράτος- τρομοκράτης της δικομματικής κυβέρνησης συνεχίζει σταθερά και με συνέπεια το έργο του για την καταστροφή της χώρας και των κατοίκων της. Σε μια περίοδο νέων μέτρων και νέων απολύσεων η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε συμφωνία με τις επιταγές της Τρόικας κάνουν ό,τι μπορούν για να φιμώσουν την φωνή του κόσμου, μια φωνή που απαιτεί το δίκιο. Σήμερα λοιπόν το δικαστήριο Πολυγύρου αποφάσισε την προφυλάκιση δύο ακόμα ατόμων – ενός 26χρονου κι ενός 41χρονου – που θεωρούνται ύποπτα για την υπόθεση του εμπρησμού στην περιοχή των δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές τον Φεβρουάριο.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάσχει από κάθε πλευρά. H προφυλάκιση χωρίς  να υπάρχουν στοιχεία, είναι προφανώς αντισυνταγματική. Απέναντι στην αγωνιστική οργή των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην εταιρεία και στο κράτος που την στηρίζει, οι κυβερνώντες έχουν μόνο μία επιλογή: την καταστολή. Την ίδια στιγμή που ζητωκραυγάζουν για τις επιτυχίες και την προσέλκυση επενδύσεων αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν με φόρο αίματος αυτές τους τις επιλογές, με μοναδικό άξονα το κέρδος της ελληνικής και παγκόσμιας αστικής τάξης. Άλλωστε αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να προσελκύσει κανείς επενδύσεις, καθώς, σε ένα σύστημα που ολοένα νιώθει τα πόδια του να τρίζουν, οι πολυεθνικές αναζητούν χώρες με τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες και υποταγμένους ανθρώπους.

Προς επίρρωση αυτών των συμπερασμάτων έρχεται να προστεθεί και η συμπεριφορά των ταγματασφαλιτών της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν ούτε τον πόνο των συγγενών προσώπων των άδικα προφυλακισμένων, προσάγοντας μάλιστα πέντε από αυτούς – μεταξύ των οποίων και τον ανήλικο γιο του ενός – μετά τις αντιδράσεις τους στο άκουσμα της απόφασης. Ως απάντηση στην γενικευμένη δυσαρέσκεια ήρθαν ρίψεις δακρυγόνων και βίαιο κυνηγητό στους δρόμους του Πολυγύρου. Δεν δίστασαν μάλιστα να τραβάνε κόσμο μέσα από τα αυτοκίνητά τους την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν εξαιτίας της αποπνικτικής, λόγω χημικών, ατμόσφαιρας.

Ο ακροδεξιός κατήφορος της κυβέρνησης και των σωμάτων ασφαλείας της δεν έχει τελειωμό. Το παράδειγμα της Χαλκιδικής – και όχι μόνο – είναι χαρακτηριστικό των προθέσεων και των επιλογών της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής όμως δεν τρομοκρατούνται και θα χαλάσουν τα σχέδια της εταιρείας. Αυτοί είναι το δικό μας παράδειγμα για αντίσταση και ανατροπή. Οι αγώνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι οι απαιτήσεις των κατοίκων να υλοποιηθούν.

Απαιτούμε:

•    Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

•    Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμό της περιοχής του Κακάβου από μεταλλευτική. Εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση με την τοπική κοινωνία για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

•    Άμεση αποκατάσταση, από την εταιρία, της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η δράση αυτής και των προκατόχων της.

•    Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» – Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.

•    Άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων προφυλακισθέντων κατοίκων. Απόσυρση όλων των πλαστών κατηγοριών που εκκρεμούν ενάντια στους υπόλοιπους.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  
www.antarsya.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
τηλ.: 2108227949, 6948369941, 6934535084, 6932828964
email: pressantarsya@gmail.com
10/7/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *