Για «το γελαστό παιδί» (2 Βίντεο)

petroulasτης Α.Ψ.

Η ΕΜΙΑΝ και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» θα συναντηθούν απόψε στις 8 στη γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου σε μια εκδήλωση μνήμης

Μετά την αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας (βλ. φωτό αριστερά)
Μετά την αφαίρεση της τιμητικής πλακέτας (βλ. φωτό αριστερά)

 

Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα που το 2006 τίμησαν τη μνήμη του με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο σημείο όπου δολοφονήθηκε, επιμένουν. Αφού η προτομή που είχε φιλοτεχνήσει ο Γ. Χουλιαράς έγινε αντικείμενο «κλοπής», ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε μια χάλκινη προσωπογραφία επιμένοντας να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη του αγωνιστή φοιτητή που έπεσε για την υπεράσπιση των ιδανικών και της ελευθερίας.

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και οι «Φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα» θα συναντηθούν απόψε στις 8 στη γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου, όπου καλούν και κάθε δημοκράτη που θέλει να παρευρεθεί σε αυτήν την εκδήλωση μνήμης.

Αντιγράφουμε δυο λόγια από τις επιστολές του φοιτητή Πέτρουλα στον φίλο του και εκδότη Γιώργο Χατζόπουλο, που είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει στη στήλη του Ιού λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του το 2005.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

«Σήμερα, Γιώργο, το απόγευμα θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής ή θανάτου, για την συνέχιση της ύπαρξης ή μη “του εαυτού μας” σαν τέτοιοι. Το αποτέλεσμα δεν ξέρω τι θα είναι, όχι από πλευράς δικής μας αλλά από γενικώτερης αντιμετώπισης. Προβλέπω μάλλον ότι παρά την Νικηφόρα έκβαση της δικής μας μάχης, ο αγώνας θα χαθεί από έλλειψη ενιαίας διοίκησης και συντονισμού της δράσης όλων. (Σε αρέσει η στρατιωτική ορολογία; Τα καταφέρνω ή όχι; Τι λες φίλε “Λοιπέ”!!).

»Πολλά θέλω να σου γράψω, όμως, μη μπορώντας τώρα τελειώνω περιμένοντας γράμμα σου για το πότε θα κατέβεις κάτω.

»Κάτι τελευταίο. Ο Μήτσος -ο αδελφός του Μάκη- πήγε στρατιώτης. Εχει μια βδομάδα που παρουσιάστηκε στην Κόρινθο. Διεύθυνση δεν ξέρω γι’ αυτό δεν σου στέλνω – καταλαβαίνεις ότι αυτό μας σακάτεψε ώς ένα βαθμό. Τι να γίνει όμως; Αφού δεν άλλαζε γνώμη, τον χαιρετήσαμε και του είπαμε στο καλό… καλός στρατιώτης!!!

»Στο προηγούμενο γράμμα, σου είχα γράψει μια υποκειμενική εκτίμηση για τις εξετάσεις. Οι καθηγητές όμως έχουν διαφορετική υποκειμενική εκτίμηση, κι αφού η δικιά τους εκτίμηση ισχύει αντικειμενικά, δεν πάμε καλά στα μαθήματα. Δεν πειράζει όμως. Στα πάντα υπάρχει γιατρειά, μόνο στον θάνατο δεν υπάρχει – ή μήπως και στην αγάπη. Τι λες;!!» (21/7/64)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Το γράμμα αυτό στάλθηκε από τον Πέτρουλα ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του.

Α.Ψ.

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 16.7.2013

Παρακολουθήστε στο πρώτο βίντεο τη συνέντευξη που έδωσε πέρυσι ο επιστήθιος φίλος και συμμαθητής του Σωτήρη Πέτρουλα Μάκης Παπούλιας, στην εκπομπή του ρ/σ μας “Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο”:

Στο επόμενο βίντεο δείτε κομμάτι από το ιστορικό αρχείο του Μάκη Παπούλια:
Περισσότερα σχετικά μπορείτε να διαβάσετε σε δύο παλαιότερες αναρτήσεις μας, εδώ και εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *