Νέο κυνήγι μαγισσών

Η φωτογραφία είναι από ανάρτησή μας στις αρχές Οκτώβρη. Και δεν χρειαζόταν να έχει κάποιος ιδιαίτερη πολιτική αντίληψη για να το διαπιστώσει αυτό. Αρκει να παρακολουθούσε τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του γνωστού και μη εξαιρετέου Β. Λαμπρόπουλου στο «Βήμα».

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Την περασμένη βδομάδα έδωσαν συνέντευξη τύπου οι δικηγόροι του Σαράντου Νικητόπουλου οι οποία αναφέρθηκαν αναλυτικά στα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα, ούτε καν προέκταση ή παρυφή ποινικού αδικήματος.
Παράλληλα είχαμε δήλωση του ίδιου του Σ. Νικητόπουλου στην οποία τόνιζε ότι « Βρίσκομαι προφυλακισμένος σε ένα υπόγειο με βάση τις εντελώς αυθαίρετες και αστήρικτες κρίσεις και ερμηνείες του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού Παπαθανασάκη».

Είχε προηγηθεί δήλωση της Κατερίνας Σοφιανού η οποία αρνήθηκε να παρουσιαστεί για να εξεταστεί σαν μάρτυρας στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Σήμερα είχαμε δηλώσεις –δημοσιεύονται στο indymedia- δυο ακόμα ατόμων που οι ανακριτικές αρχές έχουν καλέσει να εξεταστούν σαν μάρτυρες στην υπόθεση του Ε.Α. Του Νίκος Μαλαπάνη και της Μαρί Μπεραχά.

Τις παραθέτουμε:

Και τώρα διώκεται η αλληλεγγύη…

Τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη καλούμαι να παρουσιαστώ ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Κ. Μπαλτά, ως κατηγορούμενος για «την αξιόποινη πράξη της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία Επαναστατικός Αγώνας». Το τελευταίο διάστημα αρκετά άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, από τον ευρύτερο φιλικό και συντροφικό κύκλο των συλληφθέντων, έχουν κληθεί ως μάρτυρες για την ίδια υπόθεση.

Από τις 10 Απρίλη, όταν συνελήφθησαν έξι αγωνιστές, τρεις εκ των οποίων αρνούνται τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα, έχει ξεκινήσει μια κατασταλτική επίθεση, που, βασιζόμενη στη σιωπή, απλώνεται όλο και περισσότερο. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο βρίσκομαι εγώ μαρτυρά, για ακόμα μία φορά και ακόμα πιο εξόφθαλμα, το πόσο αυθαίρετα κινούνται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και ταυτόχρονα καθόλου τυχαία. Στο στόχαστρο βρίσκεται ένας ολόκληρος χώρος αλλά και όσοι αγωνίζονται ή εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Εδώ και 15 χρόνια ανήκω στο κομμάτι εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στην εντεινόμενη καταπίεση και τρομοκράτηση της κοινωνίας. Αυτό που ονομάζαμε «επερχόμενη συνθήκη ολοκληρωτισμού» είναι η εξαθλίωση σαν όρος καθημερινότητας και ο φόβος σαν όρος ύπαρξης. Είναι αυτό που εν μέσω κρίσης (Δ.Ν.Τ., μέτρα λιτότητας, νέος αντιτρομοκρατικός) προσπαθούν να εφαρμόσουν τώρα πάνω σε εμένα και τους συντρόφους μου.

Είμαι γνωστός στις διωκτικές αρχές, έχοντας συλληφθεί στο παρελθόν για την κινηματική δράση μου. Κομμάτι αυτής της δράσης ήταν πάντα η αλληλεγγύη στους φυλακισμένους αγωνιστές, εξαιτίας της οποίας φωτογραφήθηκα και στοχοποιήθηκα στην υπόθεση των συλληφθέντων για τον Επαναστατικό Αγώνα. Το μήνυμα είναι σαφές. Οι σύντροφοι που αρνούνται τις κατηγορίες βρίσκονται στα υπόγεια κελιά με μοναδικά στοιχεία την πολιτική τους δράση και τις συντροφικές τους σχέσεις, που ποτέ δεν αρνήθηκαν, με τους Πόλα Ρούπα, Νίκο Μαζιώτη και Κώστα Γουρνά καθώς και με τον Λάμπρο Φούντα. Το πείραμα θεωρείται επιτυχημένο, ώστε να εφαρμοστεί σε ακόμα περισσότερους. Η δίωξή μου, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα πολιτική και εκδικητική. Είναι προς γνώση και συμμόρφωση όσων ακόμα επιλέγουν να μάχονται, όσων είναι έτοιμοι να πάρουν την απόφαση να παλέψουν.

Διώκουν σήμερα ξεκάθαρα την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, την αξιοπρέπεια. Και οι μηχανισμοί μάς χαμογελούν ειρωνικά. Με μοναδικό όπλο μου την αξιοπρέπεια, την αντίσταση και την αλληλεγγύη βαδίζω και θα βαδίζω.

Τέλος, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην κουμπάρα και φίλη μου, μητέρα δύο παιδιών Μαρία Μπεραχά, που διώκεται μαζί μου. Επίσης, τη φιλία μου και αλληλεγγύη μου στους Κώστα Γουρνά και Νίκο Μαζιώτη, που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 9 Οκτωβρίου, για να σπάσει το καθεστώς απομόνωσης και να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του ο Κώστας Γουρνάς.

Μπροστά σε αυτές τις διώξεις θα βγούμε πιο δυνατοί. Το ξέρω, γιατί

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Νίκος Μαλαπάνης

___________________________

Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη ο ειδικός ανακριτής Δ.Μόκκας μου στέλνει μία “ΚΛΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗΣ” για να απολογηθώ τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη “για την αξιόποινη πράξη της ένταξης ως μέλος στην τρομοκρατική οργάνωση με την ονομασία “ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ” “. Την ίδια κλήση παρέλαβε και ο αναρχικός Νίκος Μαλαπάνης, που τυγχάνει να είναι και κουμπάρος μας…

Ο Κώστας Γουρνάς, που μαζί με τους Πόλα Ρούπα και Νίκο Μαζιώτη έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην Ε.Ο “Επαναστατικός Αγώνας” (ενώ οι συγκατηγορούμενοι τους Β.Σταθόπουλος Σ.Νικητόπουλος και Χ.Κορτέσης αρνούνται κάθε συμμετοχή σε αυτή), είναι ο σύντροφος της ζωής μου και πατέρας των δύο 22μηνών παιδιών μας.

Ο σύντροφός μου, αφού βασανίστηκε στη Γ.Α.Δ.Α, μετά τη σύλληψη του , προφυλακίστηκε στις φυλακές Τρικάλων. Από τις 9 Οκτώβρη έχει κατέβει σε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού, μαζί με το Νίκο Μαζιώτη (ενώ άλλοι αλληλέγγυοι φυλακισμένοι κάνουν αποχή συσσίτιου) με αίτημα το αυτονόητο : να παραμείνει στην Αθήνα που είναι ο τόπος κατοικίας της οικογένειάς του. Σήμερα διανύει την 20η μέρα απεργίας, βρισκόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μαζί με το Νίκο Μαζιώτη.

Ένας πόλεμος μαίνεται εντός των “τειχών”, στην προσπάθεια του κράτους να θέσει τους φυλακισμένους αγωνιστές σε καθεστώς ομηρίας με όλα τα μέσα. Η προσπάθεια για την εξόντωση του συντρόφου μου κάνει “κύκλους” κι έξω απʼτα “τείχη” προσπαθώντας να θέσει σε ασφυκτικό ψυχολογικό κλοιό και την οικογένεια.

Η πίεση που δέχεται ο Κώστας ως προς τη στάση που κρατάει είναι καθαρά εκδικητική.

Η τρομοκρατία που ασκείται σε συντρόφους και συγγενείς είναι επίσης εκδικητική.

Δεν θα απολογηθώ σε κανέναν για τη ζωή μου και γιατί επέλεξα τον Κώστα για σύντροφο και πατέρα των παιδιών μας.

Δεν θα απολογηθώ για σενάρια που έχουν κατασκευάσει για το πρόσωπο μου.

Για τις αρχές, δυνητικά και με βάση, μόνο, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικογενειακές μας σχέσεις μπορούμε να είμαστε όλοι “μέλη” του “Επαναστατικού Αγώνα”.

Ας μπει μία τελεία στις διώξεις που προκύπτουν από τις σχέσεις αυτές.

Η υπομονή έχει τα όρια της…

Μαρί Μπεραχά

28/10/2010

____________________________

Εχει λοιπόν τεθεί στα σκαριά ένα νέο κυνήγι μαγισσών όπως εύστοχα σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Κόντρα», στο παρακάτω δημοσίευμα της:

• Νέο κυνήγι μαγισσών

Σ’ ένα νέο κυνήγι μαγισσών επιδίδονται τις τελευταίες μέρες οι διωκτικοί μηχανισμοί. Δικαστικές αρχές και Αντιτρομοκρατική, λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, καλούν σωρεία αναρχικών και αντιεξουσιαστών, γνωστών από την κινηματική τους δράση, να καταθέσουν στους ανακριτές που χειρίζονται τη δικογραφία της υπόθεσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Καλούν ανθρώπους για τους οποίους δεν έχει προκύψει κάτι από τη δικογραφία. Τους καλούν απλώς για να τους υποβάλλουν ερωτήσεις για ενδεχόμενη γνωριμία τους ή σχέση με τους έξι συλληφθέντες, καθώς και για τα κοινωνικά τους φρονήματα.

Φανερά, λοιπόν, ποινικοποιείται και μπαίνει στο στόχαστρο ένας ολόκληρος κοινωνικός και πολιτικός χώρος. Ηδη, έχουν κατατεθεί δυο δημόσιες δηλώσεις άρνησης μαρτυρίας και έχει κυκλοφορήσει ένα κείμενο καταγγελίας από αναρχικούς που έχουν κληθεί να καταθέσουν, όμως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί οργανωμένα, όχι μόνο απ’ όσους και όσες καλούνται στους ανακριτές, ούτε μόνο από τον αναρχικό χώρο, αλλά από ένα ευρύτερο κίνημα. Πρέπει να καταδικάσουμε αυτές τις πρακτικές και να ακυρώσουμε εν τη γεννέσει του το νέο «καλείσθε δι’ υπόθεσίν σας» (περί αυτού προκείται), γιατί θα το βρούμε μπροστά μας σε χειρότερη μορφή.

Επίσης, έγινε γνωστό πως από τους ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση, κλήθηκαν σε απολογία με την κατηγορία της συμμετοχής στον Επαναστατικό Αγώνα τουλάχιστον δύο άτομα (ακούστηκε και για τέσσερα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί). Το ένα από τα δύο είναι η σύζυγος του Κωστα Γούρνα! Η απολογία έχει οριστεί για τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Στο μεταξύ, ο Κ. Γούρνας και ο Ν. Μαζιώτης συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 9 Οκτώβρη, με αίτημα τη μεταφορά του πρώτου από τα Τρίκαλα στον Κορυδαλλό, για να μην είναι αναγκασμένη η σύζυγος του με τα δίδυμα παιδιά τους (ηλικίας μόλις 22 μηνών) να κάνουν αυτό το εξοντωτικό και επικίνδυνο δρομολόγιο μια φορά το μηνα.

Η κατάσταση της υγείας των δυο απεργών πείνας άρχισε να γίνεται κρίσιμη, όπως δήλωσαν οι συνήγοροί τους Δ. Βαγιανού, Μ. Δαλιάνη και Σπ. Φυτράκης σε συνέντευξη την περασμένη Τρίτη.

Τέλος, σε δήλωση του ο Σαράντος Νικητόπουλος, αναφέρει ότι απορρίπτει και τις νέες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, όπως από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε και τις παλιές. «Η δίωξη μου είναι βαθύτατα πολιτική – φρονηματική και έχει σα στόχο των ευρύτερο αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο στον οποίο ανήκω, καθώς και όσα κοινωνικά κομμάτια αντιστέκονται» αναφέρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *