Ποινικοποιούν ακόμη και την επιστημονική κρίση

images Πρωτοφανής πρόταση του εισαγγελέα Λάρισας για ενοχή διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου καθηγητή Ιατρικής, που απλά έπραξε το καθήκον του

Δεν έχει τέλος ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, που δε διστάζει να ποινικοποιήσει ακόμη και την έκφραση επιστημονικής γνώμης. Ο λόγος για την πρωτοφανή πρόταση του εισαγγελέα Λάρισας, που πρότεινε την ενοχή για «παράβαση καθήκοντος» του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρικής) Κωνσταντίνου Κάππα, προς «παραδειγματισμό για τη λειτουργία των πανεπιστημίων».

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Κ. Κάππας οδηγήθηκε ξανά – αν και υπήρξε ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση – στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από έφεση του εισαγγελέα. Κατηγορείται γιατί ως εισηγητής προς τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ωρών διδασκαλίας, α) δεν αξιολόγησε το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων και β) γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον ο οποίος, κατά την κρίση του εισαγγελέως (!), έπρεπε να είχε επιλεγεί λόγω περισσότερων, υποτίθεται, επιστημονικών προσόντων.

Η απαράδεκτη απόφαση σκοντάφτει στις αρμοδιότητες που έχει ο εισηγητής, καθώς ο πρόεδρος και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος έχουν την ευθύνη επιλογής επιστημονικών συνεργατών, ευθύνη την οποία και αναλαμβάνουν σε κάθε περίπτωση. Ο καθηγητής Κ. Κάππας ήταν μόνο εισηγητής και επομένως δεν φέρει καμία ευθύνη, κατέθεσε μία πλήρως εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία ανέλυε τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων και κατέληξε, ως όφειλε, σε αξιολογική κατάταξη. Παρόμοια αξιολογική κατάταξη, ως τεχνική κρίση, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράβαση καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό στρατολογίας των υποψηφίων, ο εισηγητής δεν έχει υπηρεσιακό καθήκον και δεν είναι υπεύθυνος για την κρίση διοικητικών εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάταξης, πόσο μάλλον δε όταν το τελευταίο δεν αποτελεί προσόν για την επιλογή υποψήφιων αλλά για τον τελικό διορισμό (απόφαση ΣτΕ 1672/01).

Αγώνας ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων

Τα παραπάνω διευκρινίζουν σε ψηφίσματά τους το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Εκτακτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Αθήνας, που συμπαραστέκονται στον καθηγητή.

«Η δικαστική καταδίκη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρική) Κωνσταντίνου Κάππα για “παράβαση καθήκοντος”, σχετικά με εισήγησή του για αξιολογική κατάταξη υποψηφίων επιστημονικών συνεργατών, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για το καθεστώς του Πανεπιστήμιου – Επιχείρηση που προωθείται από κυβέρνηση – ΕΕ, με την υλοποίηση των Νόμων 4009/11, 4076/12», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ Αθήνας και καλεί όλους τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Διοικητικών Υπαλλήλων, φοιτητών, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ «να αγωνιστούν ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που όπως δείχνει η πρόσφατη καταδίκη θα επιβάλλονται με το μαστίγιο».

«Τα επιστημονικά προσόντα δεν κρίνονται στα δικαστήρια. Τα μέλη ΔΕΠ είναι οι μόνοι αρμόδιοι, οι μόνοι που διαθέτουν τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία για την ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των νέων πανεπιστημιακών δασκάλων της χώρας», τονίζει το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη ως προσπάθεια ποινικοποίησης του πανεπιστημιακού λειτουργήματος. Δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο «σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της έκφρασης επιστημονικής γνώμης καθώς και σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των μελών του για το ότι, ως εν δυνάμει εισηγητές, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και να καταδικαστούν επειδή απλά και μόνο κατέγραψαν την επιστημονική τους κρίση» και καλεί τα πανεπιστήμια της χώρας να εναντιωθούν σε αυτές τις πρακτικές και να στηρίξουν τον Κ. Κάππα, ο οποίος διώκεται επειδή «απλά έπραξε το καθήκον του».

Ο Κωνσταντίνος Κάππας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Κάππας, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής, είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος επιστήμονας, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και στη θεραπεία χιλιάδων καρκινοπαθών. Για τους λόγους αυτούς χαίρει της αμέριστης εκτίμησης όχι μόνο των συναδέλφων του στη Λάρισα αλλά και της Διεθνούς Ενωσης Ιατρικής Φυσικής, η οποία τον επέλεξε μεταξύ 50 προσωπικοτήτων ως «την προσωπικότητα η οποία με το ήθος, την κοινωνική δράση, την εκπαιδευτική, ερευνητική και κλινική προσφορά της στη χώρα μας και στη διεθνή κοινότητα, αντιπροσωπεύει, χαρακτηρίζει και εκφράζει την ειδικότητά μας στην Ελλάδα για το δεύτερο μισό του αιώνα που πέρασε και την αυγή της νέας

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 18/7/ στο “Ριζοσπάστη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *