Ο ηρωικός αγώνας των εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ ενάντια στις απολύσεις

asprofos-1του ειδικού συνεργάτη μας

Από την περασμένη Παρασκευή 12.07.2013 (με τετράωρη στάση εργασίας) και το τριήμερο 15-17.07.2013 (με τριήμερη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση, στην προοπτική της απεργίας διαρκείας) οι εργαζόμενοι της ΑΣΠΡΟΦΟΣ βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση για την ανάκληση των απολύσεων έξι (6) συναδέλφων που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ, το περίφημο «μπλοκάκι»).

Ο Όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) – που διορίζει και ελέγχει τη Διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ – ξεκινάει τις απολύσεις που σχεδιάζει συνολικά στον Όμιλο (στα πλαίσια της διαβόητης «αναδιοργάνωσης» και στο έδαφος των ζημιών που καταγράφει τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2013 ο Όμιλος, αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης του ιδιωτικοοικονομικού management της Ομάδας Λάτση και της παλιάς ΠΑΣΟκικής διοικητικής νομενκλατούρας), από το συνήθη «αδύναμο κρίκο – αποπαίδι» του Ομίλου, τη θυγατρική της ΑΣΠΡΟΦΟΣ.

Ο πρώτος κύκλος των προαναφερόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων της εταιρείας κατέγραψε πρωτόγνωρη επιτυχία, σε ποσοστό άνω του 95% συμμετοχής στα κεντρικά γραφεία, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή των αποσπασμένων εργαζομένων τόσο στα Κεντρικά Διοικητικά Γραφεία του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. όσο και στα εργοτάξια.

Οι εργαζόμενοι κατανόησαν από την αρχή ότι οι απολύσεις τους αφορούν όλους, αφορούν το ίδιο το μέλλον της ΑΣΠΡΟΦΟΣ. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι της ΑΣΠΡΟΦΟΣ έγιναν κοινωνοί ενός κύματος συμπαράστασης από την Ομοσπονδία των Πετρελαιοειδών (ΠΟΕΠΔΧΒ), με την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ. στις 17.07.2013, από τα αδελφά Σωματεία του ομίλου, κύρια με την ενεργητική παρουσία Συναδέλφων από το ΠΣΕΕΠ, την ΠΕΠΕΚΟ και το Σωματείο της Ελληνικά Καύσιμα και παρά την προσπάθεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (κύρια ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) στα προαναφερόμενα Σωματεία κυριολεκτικά να «πνίξουν» την απεργία της Ομοσπονδίας μη ανακοινώνοντάς την στους εργαζόμενους.

Από την πρώτη μέρα της τριήμερης απεργίας ενεργητικότατη ήταν η στήριξη – συμπαράσταση από τα κλαδικά πρωτοβάθμια Σωματεία στο χώρο, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) όσο και του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), με σχεδόν καθημερινή παρουσία. Επιπλέον, η παρουσία του ΠΑΜΕ, με εκλεγμένα στελέχη του στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), της Εργατικής Λέσχης Καλλιθέας, καθώς και οι πρωτοβουλίες των οργανώσεων και των κομμάτων της Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσαν το «παζλ» της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ. Δεν ήταν μόνο η φυσική παρουσία τους στο χώρο, αλλά και οι ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν (ενημέρωση συναδέλφων στα αδελφά Σωματεία ΠΕΠΕΚΟ-ΠΣΕΕΠ-Ελληνικά Καύσιμα από το ΠΑΜΕ, κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύσεις στα αντίστοιχα κομματικά έντυπα και συνεντεύξεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς π.χ. «στο Κόκκινο» κλπ.).

Στο τομέα της ενημέρωσης, οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες του «Συνδέσμου Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ» είχαν το δικό τους μερίδιο στην όλη προσπάθεια: συνέντευξη σε εκπομπή της Α. Κωνσταντακάκη τη Δευτέρα 15.07.2013 στην κατειλημμένη από τους εργαζόμενούς της ΕΡΤ, αποστολή Δελτίων Τύπου σε εφημερίδες (χαρακτηριστική η δημοσίευση της «Εφημερίδας των Συντακτών» στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας).

Υπό τον προαναφερόμενο «ασφυκτικό κλοιό» της αυθόρμητης και συντονισμένης δράσης των εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ και το κύμα αλληλεγγύης που ποικιλοτρόπως εκφράστηκε στο δίκαιο αγώνα τους, η Διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ υποχρεώθηκε την Πέμπτη 18.07.2013 – και μετά από 3.5 ώρες συνάντησης με το Σύνδεσμο Εργαζομένων !!! – σε μερική αναδίπλωση, ανακαλώντας την απόλυση δύο (2) εργαζομένων μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους, τέλη Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2013, αντίστοιχα… Παραμένει, ωστόσο, κάθετη στην καταχρηστική εφαρμογή του «διευθυντικού» της Δικαιώματος να απολύει εργαζόμενους (μέσω μη ανανέωσης των Συμβάσεων Ανεξαρτήτων Υπηρεσιών, όπως ονομάζονται οι Συμβάσεις εργαζομένων με ΔΠΥ). Στα πλαίσια αυτά, παραμένει η απόφασή της να μην ανανεώσει τις Συμβάσεις που έχουν εκπνεύσει για τους άλλους τέσσερις (4) εργαζόμενους, ενώ ανακοινώθηκε στο ΔΣ του Σωματείου και η πρόθεσή της να παρουσιάσει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013 σχέδιο «αναδιοργάνωσης» της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, με έμμεση αναφορά στην πιθανότητα ενεργοποίησης προγράμματος «εθελουσιών» (διάβαζε: «αθελουσιών») αποχωρήσεων (όπως σχεδιάζει – άλλωστε – ευρύτερα και ο Όμιλος ΕΛ.ΠΕ.).

Την Πέμπτη 18.07.2013 ο Σύνδεσμος Εργαζομένων πραγματοποίησε νέα Γενική Συνέλευση για επανακαθορισμό της στάσης του. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, με δεδομένη όσο και εμφανή την προσπάθεια της οικείας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (κύρια ΠΑΣΚΕ – ΑΣΚ/ΔΑΚΕ) να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις, επικαλούμενες την (ανύπαρκτη, ωστόσο) «κόπωση» των εργαζομένων από τον παρατεταμένο αγώνα.

Παρά την προσπάθεια αρκετών συναδέλφων στη Συνέλευση της Πέμπτης 18.07.2013 να παρθεί απόφαση επιτόπου για μετατροπή της απεργίας σε απεργία διαρκείας για ανάκληση ΟΛΩΝ των απολύσεων (σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης της Παρασκευής 12.07.2013 κατά τη διάρκεια της πρώτης στάσης εργασίας), τελικά επικράτησε η άποψη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση χωρίς απεργιακή κινητοποίηση, με ζητούμενο την ανάκληση και των άλλων τεσσάρων απολύσεων έως και το Σεπτέμβριο του 2013, αναμένοντας και το προαναφερόμενο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της εταιρείας το οποίο θα πρέπει να βρει στις θέσεις τους ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.

Η Διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, έτσι κι αλλιώς θορυβημένη από τη δυναμική του αγώνα των εργαζομένων, αποδέχτηκε συνάντηση με το Σωματείο τη Δευτέρα 22.07.2013, στις 10:00. Από τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης και τη σθεναρή μετέπειτα στάση των εργαζομένων στη Συνέλευση που θα ακολουθήσει την ίδια μέρα θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχιση του αγώνα, για το πέρασμα στην επόμενη φάση του. Για την ανατροπή του σχεδίου απολύσεων ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ (διακοπή συμβάσεων – «αθελούσιες» αποχωρήσεις) τόσο στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ όσο και στον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *