Οι δημότες θα σώσουμε την Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης από δημοτική αρχή και εργολάβους

  7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc_LΜια συνέντευξη του Γιώργου Αφεντουλίδη και Γιάννη Φραγκούλη  από τη δημοτική κίνηση “Μία Πόλη Ανάποδα” στονΠολίτη της Ν.Σμύρνης”

Τη συνέντευξη πήρε ο Αργύρης Παναγόπουλος

Tο νέο σκάνδαλο της τσιμεντοποίησης της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης με 1.200 κυβικά μέτρα τσιμέντου και την καταστροφή του 40% της πράσινης επιφάνειας της πλατείας έφερε πρώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Μια Πόλη Ανάποδα».

Ο Γιώργος Αφεντουλίδης, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος της «Μια Πόλη Ανάποδα» που έφερε το σκάνδαλο στο δημοτικό συμβούλιο, και ο Γιάννης Φραγκούλης, που τον διαδέχθηκε ως εκπρόσωπος της μικρής αλλά δυναμικής δημοτικής παράταξης, εκθέτουν στον «Πολίτη της Νέας Σμύρνης» τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για τη διάσωση και ανάπλαση της Πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης, χωρίς να παραλείψουν να υπογραμμίσουν ότι ο «κουτελακισμός» αντιμετωπίζεται κυρίως από τους μαζικούς αγώνες των δημοτών.

Η Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέο μνημείο τσιμεντοποίησης της Νέας Σμύρνης και μάλιστα με ένα υψηλό οικονομικό κόστος μεσούσης της κρίσης …

Γ. Αφεντουλίδης: Η Νέα Σμύρνη έχει μετατραπεί στο δεύτερο πιο πυκνοκατοικημένο Δήμος της Ελλάδας. Πριν από είκοσι Giorgos-Afentoulidisχρόνια ήταν ακόμη κηπούπολη, με φαρδιούς δρόμους, πρασιές και χαμηλά κτίρια. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από το Γ. Κουτελάκη, η πόλη μας μετατράπηκε από κηπούπολη σε τσιμεντούπολη. Τα χαμηλά κτίρια έγιναν πολυκατοικίες και οι περισσότερες πρασιές και κήποι έγιναν χώροι στάθμευσης, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε τούνελ ή καλύτερα σε φαράγγια που ακολουθεί κανείς για να φθάσει σπίτι του.

Η Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης αποτελεί την επίσημη είσοδο της πόλη μας. Έχει αυτή τη μορφή τουλάχιστον τα τελευταία εξήντα χρόνια. Άρα αποτελεί ένα παλιό πολεοδομικό στοιχείο που δεν το έχει αγγίξει ακόμη το χέρι του εργολάβου. Η Πλατεία διαθέτει επίσης εξαιρετικής ποιότητας πράσινο όλων των κλιμάκων. Μια μεσογειακή βλάστηση από θαμνώδη μέχρι ψηλά δένδρα.

Έρχεται τώρα ο Δήμος και κάνει ένα διαγωνισμό αξίας 2,6 εκατ. ευρώ για να δώσει σε έναν εργολάβο να κατασκευάσει έναν κώνο προς το κέντρο. Η δεξιά πλευρά θα είναι επικαλυμμένη από φυσική πέτρα, που από τα σχέδια δεν καταλαβαίνουμε το γιατί. Ένα τσιμεντοειδές πράγμα στο σύνολό του. Η αριστερή πλευρά θα έχει κάποιο πράσινο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ. Κουτελάκης μας είπε ότι δεν θα θιχθούν τα δένδρα. Μέσα στη μελέτη είναι καταγεγραμμένα τα υψηλά δένδρα που υπάρχουν και μάλλον κάποιο σημείο θα προφυλαχθεί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στο Άλσος έκοψαν μόνο τα θαμνοειδή και 150 δένδρα. Που μπορεί να ξεπέρασαν και τα υψηλά 200.

Επομένως σε μια τόσο μεγάλη και ακριβή κατασκευή ύψους 2,6 εκατ. ευρώ πως θα έρθει ο εργολάβος να παρέμβει χωρίς να πληγώσει και να περιορίσει το πράσινο και τα δένδρα; Η περιγραφή που μας κάνουν αποτελεί μια πολιτικάντικη απάτη. Προσπαθούν να μας περιγράψουν πόσο ωραίο και όμορφο θα κάνουν την Πλατεία με …2,6 εκατ. ευρώ!

Θυσιάζουμε τη παλιά Πλατεία στο βωμό των …2,6 εκατ. ευρώ;

Γ. Αφεντουλίδης: Ακόμη χειρότερα. Στη πόλη δεν διατηρούνται παλιές νησίδες, εκτός από την Κεντρική Πλατεία, η οποία έχει παραμορφωθεί και κακοποιηθεί επανειλημμένα από τη Δημοτική Αρχή. Όλες οι επεμβάσεις που έκαναν ήταν του χειρίστου είδους. Ακόμη και τα κολωνάκια του Αβραμόπουλου που έβαλαν είναι εντελώς γελοία. Δεν υπάρχει πλέον κανένας χώρος στη νέα αυτή πόλη που να γεμίζει τους νεοσμυρνιώτες και τους ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει σε αυτή.

Πράγματι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι τραβήξαμε για να αποτρέψουμε τη μετατροπή του «Μπούρμπουλα» και του Γαλαξία σε καφετέριες …

Γ. Αφεντουλίδης: Βεβαίως. Χρειάστηκαν αγώνες για να σώσουμε το «Μπούρμπουλα» και το Γαλαξία.

Gianns-FragoulisΓιάννης Φραγκούλης: Χαρακτηριστικό όλης αυτής της υπόθεσης είναι η πολύ μεγάλη ευκολία που μπήκαν στη συζήτηση για να δώσουν 2,6 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευής μιας Πλατείας, που μπορεί να συντηρηθεί, να καλλωπιστεί και να φτιαχτεί με ελάχιστο κόστος, ίσως και μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Με την ίδια ευκολία διανύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν χρήματα για να κάνουνε καμία κοινωνική πολιτική. Προσλαμβάνουν υπαλλήλους στο Δήμο διαμέσου αμφιβόλου ποιότητας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συμβασιούχους, που τους έχουν σαν σκλάβους και δούλους. Με τον τρόπο αυτό αναπαράγουν ένα πελατειακό σύστημα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Γ. Αφεντουλίδης: Σύγχρονους σκλάβους που έρχονται από υπουργικά γραφεία. Μας τα έχουν πει οι ίδιοι οι υπάλληλοι.

Γ. Φραγκούλης: Όταν προέκυψε το πρόβλημα με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δεν κατέβαλλαν τα χρήματα στους εργαζομένους ορισμένοι υποστήριζαν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν φασαρία γατί κάποια στιγμή θα τους ανανεώσουν την παραμονή τους στο Δήμο με κάποια άλλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση! Γιατί δεν μπορούν να το κάνουν με την ίδια! Την ίδια στιγμή θέλουν να δώσουν 2,6 εκατ. ευρώ για να ρημάζουν μια Πλατεία. Ο ίδιος ο Κουτελάκης παραδέχθηκε ότι το Άλσος έχει λιγότερα δένδρα από αυτά που είχε. Δεν φυτέψανε μάλιστα ούτε ένα δένδρο της ίδιας ποιότητας με αυτά που κόψανε. Γιατί κάποιος θέλει να βάλει στην είσοδο της πόλης ένα πέτρινο και τσιμεντένιο μνημείο;

Γ. Αφεντουλίδης: Προφανώς θέλουν να «πουλήσουν» αρχιτεκτονικό design. Αν πας στην έρημο της Σαχάρας και φτιάξεις αυτή την Πλατεία θα πουν αυτό το αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό γραφείο είχε μια σκέψη και την υλοποίησε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δαπανηθούν 2,6 εκατ. ευρώ για να καταστρέψουν στην ουσία μια πολύ ωραία Πλατεία.

Ίσως με λίγα χρήματα, χαμηλό πράσινο και απλούς διαδρόμους ια μπορούσε να αναμορφωθεί ο χώρος …

Γ. Αφεντουλίδης: Η Πλατεία θέλει ένα δάπεδο για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά και να περνούν άνετα οι ηλικιωμένοι. Το πράσινο που υπάρχει σήμερα είναι μια χαρά.

Γ. Φραγκούλης: Ο φωτισμός και τα παγκάκια που έχει η Πλατεία δείχνουν την κλασσική μέθοδο: αφήνω κάτι να ρημάξει και να απαξιωθεί για να έρθω μετά να κάνω πολυδάπανες παρεμβάσεις. Για να σας πως ότι ξόδεψα εκατομμύρια και σας έφτιαξα τον χώρο που πριν μαζεύονταν πρεζάκηδες κλπ.

Θυμίζει λίγο «Μπούρμπουλα» και «Γαλαξία» το σκηνικό που περιγράφετε;

Γ. Αφεντουλίδης: Έτσι ακριβώς είναι. Τα σενάρια της σπέκουλας τα έχουμε ξαναζήσει.

Οι κκ. Κουτελάκης και Τζουλάκης ισχυρίζονται ότι τα 2,6 εκατ. ευρώ δεν τα πληρώνουμε εμείς, αλλά το ΕΣΠΑ …

Γ. Φραγκούλης:  Όλα τα χρήματα των ΕΣΠΑ είναι χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από την άμεση ή έμμεση φορολόγηση των πολιτών. Είναι χρήματα που δεν μας τα χαρίζει κανένας.

Δηλαδή μας χρεώνουν να πληρώσουμε εμείς την Πλατεία των 2,6 εκατ. ευρώ μέσα στα χαράτσια και τις φοροεπιδρομές;

Γ. Φραγκούλης: Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Με μια διαφορά. Τα χρήματα αυτά έρχονται διαμέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λέει αυτή που θέλει να τα δώσει. Δεν τα δίνει για τις ανάγκες των κατοίκων, από τους οποίους συγκεντρώθηκαν αυτά τα χρήματα, αλλά τα δίνει στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και τους εργολάβους για να τα κατασπαταλήσουν και να βγάλουν κέρδος από αυτό. Δεν πρόκειται ούτε για τις θέσεις εργασίας, που κάποιοι μπορεί να πούνε ότι δημιουργούνται. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Υπάρχει η απόφαση της τρόικας, της κυβέρνησης και του Δήμου να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα σε αυτή την κατεύθυνση και όχι για κοινωνική πολιτική, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για έργα και υποδομές με ανταποδοτικό όφελος στον κόσμο, ο οποίος τελικά πληρώνει από την τσέπη και το υστέρημά του αυτά τα έργα.

Γ. Αφεντουλίδης: Εάν έκαναν έργα με ανταποδοτικό χαρακτήρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινότητα και να διευκολύνουν τον κόσμο.

Πως μπορεί να αποτραπεί η νέα αυτή λεηλασία των δημοσίων πόρων και να μη δώσουν «δώρο» στους εργολάβους την Πλατεία Χρυσοστόμου;

Γ. Αφεντουλίδης: Το κόστος είναι τεράστιο για τα μεγέθη που αναφέρεται και γίνεται από την τσέπη του ελληνικού λαού. Τα 2,6 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε έναν εργολάβο, σε μια κατασκευαστική εταιρεία, θα καταλήξουν στις τσέπες τους, και θα βγάλουν και δέκα μεροκάματα εδώ γύρω, για να μας ξεγελάσουν με χαντρούλες λες και είμαστε ιθαγενείς. Θα μας πουν ότι δημιούργησαν και θέσεις εργασίας στη Νέα Σμύρνη.

Η Πλατεία Χρυσοστόμου είναι πανέμορφη. Είναι μια Πλατεία εξήντα χρόνων που έχει γλυτώσει από την υπόλοιπη τσιμεντοποίηση της πόλης. Δεν μπορούν να τη σβήσουν από το χάρτη, μαζί με τις αναμνήσεις του κόσμου, εκεί που περπάτησαν, έπαιξαν, φιλήθηκαν.

Δεν θέλουν να ανακατασκευάσουν την Πλατεία με 100.000 ευρώ και να περισσέψουν τα υπόλοιπα 2,5 εκατ. για τις ανάγκες της κοινωνίας. Όχι. Θέλουν να δώσουν στους εργολάβους 2,6 εκατ. ευρώ.

Γ. Φραγκούλης: Πρέπει να κινητοποιηθεί ένας κόσμος που θα καταλάβει και θα αντιληφθεί ότι συμβαίνει αυτό το σκάνδαλο της κατασπατάλησης 2,6 εκατ. ευρώ όταν οι άνθρωποι γύρω μας πεινάνε. Δεν πρέπει να φθάσουμε να δούμε ξαφνικά τις μπουλντόζες να καταστρέφουν την ιστορική Πλατεία.

Γ. Αφεντουλίδης: Δεν πρέπει να έχουμε μια νέα Πλατεία Καρύλλου, που κατέληξε «δώρο» στο Μπόμπολα.

Γ. Φραγκούλης: Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος της Νέας Σμύρνης περί τίνος πρόκειται. Η πλειοψηφία του κόσμου δίνει μάχη με την ανεργία και την επιβίωση, με το ασφαλιστικό, τα χαράτσια και τους φόρους, τα φάρμακα και τα νοσοκομεία, τους παιδικούς σταθμούς σε αυτή την πόλη και την ίδια στιγμή να βλέπει μια τόσο αλόγιστη σπατάλη δημοσίων πόρων.

Είναι άλλο πράγμα να φτιάξεις κάτι που έχει ανάγκη η πόλη και θα τη βοηθήσει ανταποδοτικά και είναι άλλο πράγμα να θέλεις με κάθε θυσία να δαπανήσεις 2,6 εκατ. ευρώ για να καταστρέψεις στην ουσία μια ωραία Πλατεία.

Γ. Αφεντουλίδης: Είχαμε τα παραδείγματα του «Μπούρμπουλα» και του «Γαλαξία», που αποτέλεσαν μια λαμπρή σελίδα για την υπεράσπιση των δημοσίων χώρων και που ένα μεγάλο μέρος της  τοπικής μας κοινωνίας έσωσε από τους καφετεριάρχες. Πως μπορούν να συγκριθούν οι «φιέστες» του σημερινού «Γαλαξία» με τη ζωντάνια, την ευρηματικότητα, τις πρωτοτυπίες και τη λαϊκή συμμετοχή του «Γαλαξία» που λειτουργούσε από την κατάληψη πολιτών; Ο «Γαλαξίας» δεν έγινε μια άλλη καφετέρια, παρόλο που το πληρώσαμε αδρά, γιατί το κόστος του αποτελεί σκάνδαλο για την κοινή λογική και τους πολίτες που πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κινητοποίηση των πολιτών απέτρεψε την τότε Δημοτική Αρχή του κ. Κουτελάκη και του πρώην προέδρου της ΠΑΕ Πανιώνιος του κ. Τσακίρη να κατασκευαστεί ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο στο χώρο του γηπέδου.

Βέβαια υπήρξαν και ήττες του κινήματος των πολιτών, όπως με την κατασκευή του χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Καρύλλου, όπου ο μεγαλοκατασκευαστής κ. Μπόμπολας πήρε «δώρο» για μια 35ετία από τη Δημοτική Αρχή του κ. Κουτελάκη μια ολόκληρη Πλατεία, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα, με δέσμευση ο ιδιώτης να το τελειώσει σε 540 ημέρες και έκανε κοντά στα 10 χρόνια! Ποιος ξεχνά την ταλαιπωρία των 3.500 ημερών για να περάσεις από το ένα τμήμα στο άλλο της Πλατείας και της Νέας Σμύρνης;

Ήμασταν από τους πρώτους σαν «Μία Πόλη Ανάποδα» που είχαμε καταγγείλει ότι είναι αδύνατον τα τοποθετηθεί υψηλό πράσινο πάνω σε μια πενταώροφη κατασκευή οπλισμένου σκυροδέρματος. Σήμερα έφτιαξαν με χρήματα των πολιτών μια τεράστια ζαρντινιέρα με τυποποιημένο γκαζόν, με κάτι χιλιομαραμένα δενδρύλλια, περά από τις κακοτεχνίες και την κακή κατασκευή του «κρεμαστού κήπου». Η κοινωνία μας πιάστηκε στον ύπνο. Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων πριν από τους Ολυμπιακούς. Εδώ υπήρχε κόμμα της αριστεράς που είχε τα γραφεία του πάνω στην Πλατεία Καρύλλου και χειροκροτούσε την παράδοσή της στο κ. Μπόμπολα.

Γ. Φραγκούλης: Η Πλατεία Καρύλλου αποτελεί ένα τεράστιο έγκλημα. Έφτιαξαν μια τεράστια ζαρντινιέρα χωρίς κανένα κυκλοφοριακό σχέδιο. Κανείς δεν νοείται να φτιάξει παρκινγκ στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή του κ. Κουτελάκη αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση. Είναι τυχαίο ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο κατασκευάζονται περιφερειακά παρκινγκ; Όλοι προσπαθούν να αποσυμφορήσουν την κίνηση στο κέντρο των πόλεων, ενώ στη Νέα Σμύρνη έγινε το αντίθετο.

Γ. Αφεντουλίδης: Έκθεση του ΜΙΤ εκτιμά ότι η δημιουργία παρκινγκ στο κέντρο της πόλης μπορεί ακόμη και να δεκαπλασιάσει την κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Γ. Φραγκούλης: Με την τελευταία βροχή είδαμε τα εγκλήματα που έγιναν στη Νέα Σμύρνη, με την πλημμύρα της Εφέσου, γιατί το τεχνητό γκαζόν του Άλσους δεν βοηθάει στο να απορροφηθεί από το χώμα το νερό της βροχής. Έτσι μετατράπηκε η Εφέσου σε ένα τεράστιο ποτάμι.

Στη Νέα Σμύρνη δημιουργήθηκε από τη Δημοτική Αρχή μια λανθασμένη κουλτούρα που θεωρεί πράσινο το γκαζόν και όχι τα δένδρα. Προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι πράσινο είναι το γκαζόν. Χρησιμοποιούν μάλιστα το νερό από τις γεωτρήσεις του Άλσους για να ποτίζουν το γκαζόν, καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι μια λογική καταστρατήγησης των δημοσίων χώρων που φωτογραφίζει ένα εγκληματικό ντόμινο.

Γ. Αφεντουλίδης: Ας προετοιμαζόμαστε για ανάλογα σενάρια και στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης. Εάν υλοποιηθούν. Θα έχουμε ένα νέο «καμένο» τόπο με λίγα δένδρα.

Μετά την Πλατεία Καρύλλου η τσιμεντοποίηση θα χτυπήσει την Πλατεία Ιωνίας, που αποτελεί έναν άλλο ελεύθερο χώρο που δεν έχουν πάρει οι εργολάβοι;

Γ. Αφεντουλίδης: Σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ο Δημοτική Αρχή, που έχει κάνει ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα από την άκρα δεξιά μέχρι την αριστερά, έχει πάρα πολύ καλή σχέση με τις τράπεζες, τα διάφορα ταμεία, με αυτούς που διαχειρίζονται το χρήμα και ξεκλειδώνουν τους θησαυρούς των ΕΣΠΑ. Έτσι Δήμοι του Λεκανοπεδίου που έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες δεν παίρνουν τίποτα και εμείς να δούμε την Πλατεία Ιωνίας, Άνοιξης ή Σκατζουράκης να μπουν σε ένα πρόγραμμα και να τσιμεντοποιηθούν.

Γ. Φραγκούλης: Σαν «Μια Πόλη Ανάποδα» έχουν δουλέψει εδώ και χρόνια το θέμα της υπεράσπισης και αξιοποίησης των δημοσίων χώρων. Δεν πρέπει να τους θυσιάζουμε το βωμό του κέρδους και μάλιστα με κάθε τίμημα. Να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί; Να μην έχουν τα παιδιά να φάνε; Να μην υπάρχουν μάγειροι και παιδαγωγοί; Ο Δήμος μετατρέπεται σε επιχείρηση μ το χειρότερο δυνατό τρόπο. Πόσα χρήματα χρωστάνε για τα τραπεζοκαθίσματα στη Κεντρική Πλατεία; Πόσα χρήματα χαθήκανε από τους «δημοτικούς» κινηματογράφους; Γιατί δεν έγιναν οι κινηματογράφοι κτήμα του πολιτισμού της πόλης μας;

Πως βλέπει η «Μια Πόλη Ανάποδα» την επόμενη μέρα από την παράδοση της Πλατείας Χρυσοστόμου στους εργολάβους;

Γ. Αφεντουλίδης: Φαίνεται ότι την απαίτηση να μην υλοποιηθεί αυτό το έργο έχει αρχίσει να την αγκαλιάζει πάρα πολύς κόσμος, σίγουρα κόσμος της αριστεράς και όχι μόνο. Ακόμη και τα «Επίκαιρα» με πρωτοσέλιδο καταδικάζουν αυτό το έργο. Πρέπει να οργανωθεί ένα κίνημα από τα κάτω που να ανατρέψει αυτά τα σχέδια του Δήμου.

Γ. Φραγκούλης: Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει μια φωτισμένη δημοτική κίνηση, όπως η «Μια Πόλη Ανάποδα», που να μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι εργαζόμενοι, γιατί τα δικά τους χρήματα κατασπαταλούνται. Τα κινήματα πόλης μπορούν να βάλλουν τους όρους της νίκης. Δικό μας μέλημα δεν είναι να κάνουμε μόνο αντίσταση. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Πρέπει να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας ανήκουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *