Στρος-Καν προς 400 εκ. εργάτες: “Θα μείνετε άνεργοι, γιατί δεν τρώτε παντεσπάνι;”Στρος Καν: “Θα χαθούν 400 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια”
Μέχρι στιγμής 30 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Στρος Καν, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εφιαλτικές με τις εκτιμήσεις να φτάνουν τις 400 εκατ. «χαμένες» θέσεις. «Ο κόσμος έχασε 30 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι για 400 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης», γνωστοποίησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ για την ανθρώπινη ανάπτυξη που διεξάγεται στο Μαρόκο.

Ο Ρογκόφ, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και καθηγητής στο Χάρβαρντ προειδοποιεί την άρχουσα τάξη:

Beware of Wounded Lions
According to a recent joint report by the International Monetary Fund and the International Labor Organization, fully 25% of the rise in unemployment since 2007, totaling 30 million people worldwide, has occurred in the US. If this situation persists, as I have long warned it might, it will lay the foundations for huge global trade frictions. The voter anger expressed in the US mid-term elections could prove to be only the tip of the iceberg.

Όπως λέγαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας:

Στη δύση δε μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη: Τα κεφάλαια είτε θα επενδυθούν στην Ασία, όπου τα περιθώρια κέρδους του κεφαλαιοκράτη είναι μεγαλύτερα, είτε δε θα επενδυθούν καθόλου (πχ θα αποθηκευτούν στο χρυσό), με τους κεφαλαιοκράτες να περιμένουν να έρθουν “καλύτερες μέρες”.

Τι είναι όμως αυτές οι “καλύτερες μέρες” για έναν κεφαλαιοκράτη;

“Καλύτερες μέρες” είναι για αυτόν οι μέρες εκείνες που θα θεωρεί πλέον ότι αν επενδύσει το κεφάλαιο του, θα βγάλει κέρδος (κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο σήμερα, ειδικά στη δύση).

Και ένας εξαιρετικός τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι να μειωθεί το εργατικό κόστος, ή/και να αυξηθεί η εντατικοποίηση των εργατών, κτλ. Αν αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργατών, θα αυξηθούν και τα κέρδη του εργοδότη, άρα θα τον συμφέρει περισσότερο να επενδύσει. Η δυνατότητα του καπιταλισμού να αναπτύσσεται περνά υποχρεωτικά μέσα από την ικανότητα του να τσακίσει τα όποια δικαιώματα έχουν οι εργάτες, ειδικά στη δύση.

Η ιστορία δείχνει όμως πως οι εργάτες δε θα πέσουν “αμαχητί”…

ΥΓ: Αν τυχόν δεν ανοίξατε το αρχικό βίντεο, κάντε το τώρα, θα ήταν παράλειψη, καθώς το τραγούδι τα λέει πολύ καλά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *