Πογκρόμ κατά των Κούρδων πολιτικών προσφύγων

emineΤου Κώστα Ζαφειρόπουλου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών των Κούρδων πολιτικών προσφύγων από το ελληνικό κράτος.

Χθες το μεσημέρι, ο 60χρόνος Ismail Zat, που έχει πολιτικό άσυλο από το 2001 και διαμένει στην Ελλάδα πάνω από 15 χρόνια, βρισκόταν στο Σύνταγμα κρατώντας ένα πλακάτ διαμαρτυρίας για την κράτηση του συντρόφου του, Χαλίλ Ντεμίρ. Προσήχθη όχι λόγω διαμαρτυρίας, αλλά για εξακρίβωση στοιχείων.

Στο αστυνομικό τμήμα διαπιστώθηκε ότι εναντίον του έχει εκδοθεί φετινό, διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οδηγείται αύριο το πρωί στον Εισαγγελέα Εφετών. Πρόκειται για τη δέκατη ανάλογη υπόθεση σε λίγους μόλις μήνες.

Εν τω μεταξύ, την άμεση επαναχορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα και κρατούμενο στις Φέρες, Χαλίλ Ντεμίρ, καθώς και την άμεση απελευθέρωσή του ζητεί από την κυβέρνηση σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς. Την υπόθεση είχε αναδείξει στο προχθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.». toyrk

Ο Ντεμίρ είναι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας από το 2001 με ομόφωνη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ασύλου, η οποία έλαβε υπόψη της βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Θυμάτων Βασανιστηρίων ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Φερών, Σουφλίου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης, σημειώνουν ότι η άρση ασυλίας του -γνωστού για τη συνδικαλιστική του δράση στην περιοχή- Τούρκου πρόσφυγα προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά.

Εξάλλου χθες το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε να μην απελαθεί στην Τουρκία ο διωκόμενος για τις πεποιθήσεις του δημοσιογράφος Ερκάν Κουτλού.

Σήμερα, στις 11 το πρωί στο Εφετείο Χαλκίδας, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων φορέων και συνδικάτων, εκδικάζεται και η υπόθεση της Εμινέ (Γκιονούλ Γιλμάζ), η οποία από τις 21 Μαρτίου παραμένει προφυλακισμένη.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών, 25.7.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *