Επιλεκτικές κουκούλες

«Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», δήλωσε μετ’ εμφάσεως ο Γιώργος Παπανδρέου, στο μνημόσυνο του παππού του. Ωστόσο, η τηλεοπτική εικόνα άλλα δείχνει.
Το πολιτικό σύστημα ψήφισε και διατηρεί το «νόμο της κουκούλας», που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όσους καλύπτουν το πρόσωπό τους ενώ προβαίνουν σε πράξεις πολιτικής βίας. Οι δύο συλληφθέντες νέοι εμφανίστηκαν χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους. Αυτοί που φορούσαν κουκούλες ήταν οι αστυνομικοί, που τους προσήγαγαν.

Η σύγκριση είναι συντριπτική για το κράτος και τη «δημοκρατία που δεν τρομοκρατείται», αλλά τα τρομοκρατημένα κρατικά όργανα καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Αυτός ο τόπος πέρασε από τη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου, κατά την εποχή του παππού του σημερινού πρωθυπουργού. Ανθρωποι στήθηκαν στον τοίχο, έπεσαν κορμιά στις μάχες.
Ομως, ουδείς από τις δύο εμπόλεμες πλευρές -αντάρτες ή χωροφύλακες και στρατιώτες- καταδέχτηκε να φορέσει κουκούλα (σ.σ. οι καταδότες πάντως που βοηθούσαν τους κατακτητές ναζί φορούσαν κουκούλα – δεν ισχύει δηλαδή και εντελώς αυτό που λέει εδώ ο συντάκτης). Υπάρχει κάτι άρρωστο στη μεταμοντέρνα δημοκρατία «μας»;

Α.Ψ.- “Ελευθεροτυπία”

Αναδημοσίευση από το blog “Με Άποψη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *