Σωματεία WIND-Vodafone: Η «Νέα Εταιρεία» θα κατεδαφίσει τις δουλειές και τα δικαιώματά μας

wind-vodafonΠανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στη Vodafone–Πάναφον /Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind
Η «Νέα Εταιρεία» θα κατεδαφίσει τις δουλειές και τα δικαιώματά μας –ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

Oι εργαζόμενοι σε Wind και Vodafone, με την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους, μπορούν να εγγυηθούν τεχνικά κάθε εργασία, χωρίς «νέες εταιρείες» και κατάργηση δικαιωμάτων.

Όπως ήταν λίγο–πολύ αναμενόμενο, η ΕΕΤΤ ενέκρινε την τεχνική έκθεση υλοποίησης του network sharing που υπέβαλαν οι Vodafone και Wind. Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την απόφασή μας να παλέψουμε ενάντια στη δημιουργία της «νέας εταιρείας», που θέλουν οι δύο διοικήσεις.
Η ίδρυση «νέας εταιρείας» δεν προκύπτει από τις τεχνικές ή άλλες ανάγκες υλοποίησης κανενός έργου. Αυτό φαίνεται ακόμα και από μια προσεκτική ανάγνωση της απόφασης της ΕΕΤΤ, που ρητά αναφέρει ότι: «…επιτρέπει στις δύο εταιρίες Vodafone και Wind την κοινή χρήση και ανάπτυξη…». Η  ΕΕΤΤ ενέκρινε συγκεκριμένα μόνο την υλοποίηση του έργου, ενώ η ίδρυση της «νέας εταιρείας» είναι ένα επιπλέον σχέδιο των Vodafone και Wind, για το οποίο οι δύο διοικήσεις δεν έχουν αναφέρει οποιονδήποτε πειστικό λόγο.

Η ίδρυση «νέας εταιρείας» είναι καθαρά μια κίνηση των δύο διοικήσεων ενάντια στους εργαζόμενους. Θέλουν με πρόσχημα το sharing να περάσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των τεχνικών τμημάτων σε καθεστώς υπεργολαβίας (outsourcing). Ακόμα κι αν πουν ότι διασφαλίζουν τα δικαιώματά μας (που θα είναι εντελώς προσωρινό), ανοίγουν έτσι τον δρόμο για αποδυνάμωση των σωματείων μας, για δραματική συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και χειροτέρευση των μισθών (λόγω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων). Όχι μόνο για τους τεχνικούς αλλά για όλα τα τμήματα και τους συναδέλφους. Είναι μια κίνηση για να εκμεταλλευτούν πιο άνετα το συνολικό κλίμα απολύσεων και μειώσεων μισθών (π.χ. την επερχόμενη αύξηση του ορίου απολύσεων), χωρίς να έχουν στα πόδια τους ενοχλητικά σωματεία και ενωμένους εργαζόμενους.

Επίσης, φαίνεται πως δικαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι στη νέα εταιρία θα «βολευτούν» υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιριών. Ο CNO της Wind ετοιμάζεται για διευθύνων σύμβουλος. Όλοι αυτοί στις προηγούμενες απολύσεις και «εθελουσίες», έδειχναν στον κόσμο την πόρτα της εξόδου. Ίσως γιατί ήξεραν ότι κάποιους απ’ αυτούς θα μπορούν να τους ξαναπροσλάβουν με πολύ λιγότερα λεφτά και δικαιώματα στη «νέα εταιρεία». Σ’ όλους αυτούς, δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν μαζί τους τις δουλειές μας, στην «εταιρεία-αποθήκη» που ετοιμάζουν.

Η ανάδειξη του θέματος από τα σωματεία μας σε κεντρικό επίπεδο (δημοσιοποίηση στον Τύπο, συναντήσεις με κόμματα κ.α.), αλλά και η συζήτησή του στις συνελεύσεις, περιοδείες κ.λπ. έχει ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο γύρω από τη «νέα εταιρεία». Η εμπειρία από αντίστοιχες «νέες εταιρείες» είναι αποκαλυπτική. Η προοπτική του όλου σχήματος είναι τουλάχιστον επίφοβη, αν όχι «στον αέρα».

Είναι ενδεικτικό ακόμα ότι η «νέα εταιρεία» δεν θα έχει ουσιαστικά έσοδα, πέρα από το ότι η δικτυακή υποδομή παραμένει ιδιοκτησία των Vodafone και Wind. Τι θα είναι αυτό το σχήμα, παρά μια μικρή υπεργολαβική εταιρεία; Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια αρπαχτή σε βάρος της εργασίας και των δικαιωμάτων μας. Κανέναν εργαζόμενο (σε τεχνικό ή άλλο τμήμα) δεν συμφέρει το πέταγμα του τεχνικού έργου σε «εταιρειούλες» παροχής υπηρεσιών, η μετατροπή των δύο εταιρειών σε σχεδόν αποκλειστικά εμπορικές φίρμες.

Συνάδελφοι,

Όπως έχει γίνει και τόσες άλλες φορές, οι δύο διοικήσεις θέλουν να κρατήσουν μυστικά τα σχέδιά τους για το πώς σχεδιάζουν να μεταφέρουν προσωπικό στη «νέα εταιρεία», μέχρι την τελευταία στιγμή. Ώστε μετά να μας τα παρουσιάσουν όλα ως τετελεσμένα. Τα σωματεία μας θα κάνουν κάθε προσπάθεια, με όλα τα μέσα, να το αποτρέψουν αυτό: δεν δεχόμαστε να είμαστε απλοί παρατηρητές, στους οποίους οι δύο διοικήσεις θα ανακοινώνουν αποφάσεις. Παράλληλα, είμαστε σίγουροι ότι πολλοί προϊστάμενοι θα αρχίσουν να παίζουν τον γνωστό τους ρόλο: «δεν γίνεται να μην πάτε στη νέα εταιρεία, είναι τελειωμένο», «εκεί θα είναι καλά, η εταιρεία σας διασφαλίζει τα δικαιώματα» κ.λπ., τα ίδια που έλεγαν και στις πρόσφατες «εθελουσίες».

Εμείς λέμε καθαρά: Τίποτα δεν είναι «τετελεσμένο», όλα εξαρτώνται από τη δική μας θέληση και ενότητα. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ». Είναι υποχρέωση προς όλους τους συναδέλφους μας, για να υπερασπίσουμε τις δουλειές και τους μισθούς μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενωθούμε σ’ αυτό τον στόχο. Κανείς δεν επιτρέπεται να ψάχνει «ατομικά» τι θα κάνει.

Να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ και σκληρό αγώνα, με όλες τις μορφές (απεργίες κ.α.), βασισμένο στην ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων, τεχνικών και μη.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στο κύμα απολύσεων και λουκέτων. Eνωμένοι και αποφασισμένοι σ’ αυτό τον στόχο, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να φράξουμε τον δρόμο σ’ αυτή τη «νέα εταιρεία» που απειλεί να γίνει οδοστρωτήρας για τις δουλειές και τα δικαιώματά μας.

   Αθήνα, 1.8.2013

Τα Διοικητικά Συμβούλια

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στη Vodafone – Πάναφον
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη Wind
Αθήνα, 2.8.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση των Σωματείων μας με εκπροσώπους του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού

Την Τρίτη 30 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνάντηση των Σωματείων μας με τον κ. Δ. Πτωχό, εκπρόσωπο του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού.

Τα ΔΣ των Σωματείων μας εξέθεσαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εναντιώνονται στην ίδρυση «Νέας Εταιρείας» και τη μεταφορά σ’ αυτή εργαζομένων-τεχνικών από τις Vodafone και Wind, ως κίνηση η οποία γίνεται στο όνομα του λεγόμενου “network sharing” («κοινή χρήση και ανάπτυξη δικτύων»), αλλά ουσιαστικά στοχεύει στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων μας.

Επίσης, διαμαρτυρηθήκαμε για την προσπάθεια να παρεμποδιστεί από αστυνομικές δυνάμεις κάθε παρέμβαση ή και η απλή παρουσία των Σωματείων μας στην ΕΕΤΤ, τις μέρες που αποφασιζόταν η έγκριση του σχεδίου που είχαν καταθέσει οι δύο εταιρείες.

Από την πλευρά του κ. Πτωχού και του Γραφείου, δεν πήραμε ουσιαστικά καμία απάντηση στα ερωτήματα και τα θέματα που θέσαμε. Μας αναφέρθηκε ότι ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τα σχέδια περί «νέας εταιρείας». Στο ερώτημά μας, γιατί επομένως την επίσκεψη των διευθυνόντων συμβούλων των Vodafone και Wind στον κ. Πρωθυπουργό ακολούθησαν διθυραμβικές κυβερνητικές δηλώσεις, πήραμε την απάντηση ότι η κυβέρνηση… «απλώς τοποθετήθηκε θετικά για μια επένδυση που της γνωστοποιήθηκε».

Τα Σωματεία μας, επεσήμαναν ιδιαίτερα ότι:

(α) Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από πολλά ΜΜΕ), αλλά αντίθετα για ένα σχέδιο που θα περικόψει μισθούς, ΣΣΕ και θέσεις εργασίας. Ο κ. Πτωχός μας είπε σχετικά πως ως Γραφείο δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι πρόκειται για μεταφορά του υπάρχοντος προσωπικού των δύο εταιριών.

(β) Όποιο κι αν είναι το πραγματικό ποσό των σχεδιαζόμενων επενδύσεων (πράγμα για το οποίο δικαιολογημένα διατηρούμε κάθε επιφύλαξη), το θέμα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

(γ) Όλες οι υπηρεσίες (Επιθεωρήσεις Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας), των οποίων πολιτικός τους προϊστάμενος είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, εδώ και χρόνια ουσιαστικά αδιαφορούν μπροστά στις επιθέσεις των δύο διοικήσεων στους εργαζόμενους και δεν έχουν κάνει ουσιαστικά τίποτα για να τις σταματήσουν. Ότι αυτό οφείλεται και σ’ όλο το αντεργατικό θεσμικό/νομικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί και διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο κ. Πτωχός αρνήθηκε το αίτημά μας να δημοσιοποιήσει, για λόγους ισότιμης μεταχείρισης, ως Γραφείο τα επιχειρήματα και τις αντιρρήσεις μας προς τα ΜΜΕ, όπως έκανε με το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο διοικήσεων με τον Πρωθυπουργό. Είναι φανερό ότι η αγωνία 3.000 εργαζομένων για το μέλλον τους και τα δίκαια αιτήματά των Σωματείων μας, δεν έχουν για το πρωθυπουργικό γραφείο την ίδια βαρύτητα ή προτίμηση με τα σχέδια των δύο εταιριών. Ενώ επιχείρησε να μας εμπλέξει σε μια συζήτηση αν είμαστε «υπέρ ή κατά των επενδύσεων», για να ξεφύγει από την ουσία που είναι η διασφάλιση των δουλειών και των δικαιωμάτων μας.

Στο τέλος της συνάντησης, τα Σωματεία μας δήλωσαν ότι στον αγώνα για ν’ αποτραπεί η καταστροφική ίδρυση της «νέας εταιρείας» θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Πως θα αναδείξουμε και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, όσο επιμένει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να πριμοδοτεί και να χειροκροτεί επιχειρηματικά σχέδια όπως η «νέα εταιρεία», που στην πραγματικότητα είναι όχημα καταστροφής των συμβάσεων, των μισθών, των Σωματείων και των δικαιωμάτων μας.

Tα Διοικητικά Συμβούλια των Επιχειρησιακών Σωματείων Vodafone-Wind

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *